MORDET PÅ ÅSGÄRDE
Geometrisk Karta över Åsgärde 1708. Klicka på kartan för en förstoring.
I mitten av 1800-talet var Johannes Larsson ägare till den lilla gården Åsgärde i Nårunga socken, på gränsen mellan Horla och Ljurs socknar. Denna gård hade tidigare ägts av den berömda Jonas Alströmer.
Johannes var född 1793 på Kämpagården i Ljur, som är grannsocken till Nårunga. Hustrun Stina och Johannes hade tagit över gården efter Stinas far och mor. De båda fick åtta barn. Det första barnet var en dotter och hon fick namnet Anna Katarina. Hon kom att gifta sig med en namne till hennes far, Johannes Larsson, men denne var från Lida. De båda fick bland annat sonen Hindric som kom att kallas ”Hinric med oxen”.
Anna Katarina fick en bror, Anders, som föddes när hon var tre år gammal.
Modern karta över delar av Nårunga, Ljur och Ornunga. Åsgärde och Vangklev syns på vänster sida av karatan
När Anders växt upp och blivit en yngling gjorde han dagsverken på den närbelägna gården Vagnklev. Den 22e oktober 1849 hade han varit och tagit upp potatis där och på kvällen begav han sig hemåt tillsammans med den dubbelt så gamle backstugesittaren Anders Svensson på Sumpängen under Åsgärde. Under den korta sträckan hemåt uppstod det handgemäng dem emellan och den äldre mannen gav Anders ett antal hugg i huvudet med potatishackan.
Blödande och vacklande i kvällsmörkret tog sig den skadade ynglingen till närmaste hus och medan blodet sprutade ur ett flertal sår i huvudet sjönk han stapplande ihop på marken.
Hans sista ord i livet var: ”Jag tror Sûmpel slo ihjôl mäk”
Dödsbok för Anders Johansson 22/10 1849ss ”Ihjälslagen”
De båda männen var kusiner, då Anders Svenssons mor, Britta, var syster till Anders Larssons moder Stina. Antagligen på grund av att detta släktskap gjordes ingen utredning och det blev heller ingen rättegång och därmed blev ingen dömd för mordet på Åsgärde.
Minnesstenen
På platsen för mordet står det en minnessten. På framsidan kan man läsa årtalet 1819 samt AIS, vilket är Anders initialer; Anders Iohan Son. Det står även förkortningen IÅSN, vilket betyder I ÅSgärde Nårunga.
På baksidan finner man förkortningarna FEK och SUA. Vad den första förkortningen betyder vet vi inte men den andra hänvisar troligtvis till SUmpÄngen, bakstugan där Anders Svensson, den förmodade mördaren, bodde.
Stenen låg i många år söndrig i en närliggande stenmur, men har sen rests av de närboende och är idag ett minne av en dunkel händelse för länge sedan.
Låt oss försöka oss på att vara lite detektiver och ta reda på vem som var mördaren:
Anders var son till Johannes Larsson från Kämpagården i Ljur och Stina Eriksdotter född 1792 i Åsgärde, dotter till Erik Persson och hans hustru Kerstin Svensdotter. Johannes och Stina hade övertagit gården från svärföräldrarna.
Backstugan Sumpängen låg på Åsgärdes mark intill missionshuset och där bodde vid denna tid Anders Svensson från Oryd med hustrun Britta Eriksdotter född i Åsgärde. Stina och Britta var systrar och döttrar till Erik Persson och Kerstin Svensdotter i Åsgärde.
Anders och Britta hade barnen Johannes, född 1830 och död som femtonåring 1845, Anders Petter, född 1833, Maja Stina född 1837, Johanna Christina, född 1840 och Johannes född, född 1847.
Om Anders i sin sista mening försökte säga att någon från Sumpängen slagit ihjäl honom skulle det antagligen bara kunna vara antingen fadern i familjen, Anders Svensson eller någon av sönerna Johannes och Anders Petter. Johannes var 19 år och Anders Petter bara 16 år, så det är inte troligt att det var den senare.
Då återstår två troliga gärningsmän; Anders Svensson och sonen Johannes. Eftersom den ihjälslagne Anders Johansson benämnde förövaren som ”Sumpel” tyder detta på att det borde varit ägaren själv, nämligen Anders Svensson.