TRÖLLE-JOHANNA

Karta över stugorna runt Trillebacka

I fattigstugan på Trölle (Trillebacka) i Asklanda socken, söder om Vårgårda i Västergötland, fanns det två rum. I det ena bodde ”Trölle-Johanna” och ”Boens Ingrid”, och i det andra bodde ”Ferma-Petter”.

Johanna Andersdotter, ”Trölle-Johanna”, föddes i på juldagen 1840, troligtvis på Västergården i Asklanda där hennes far var bonde liksom hans far hade varit. Modern, Annika Larsdotter var från Gisslagården i grannsocknen Ornunga.

När hon var liten kunde hon inte prata rent. Det påstods, att hon en gång sagt: ”Far dog när han gick och läste, och mor dog när hon var liten.”

Johanna var det yngsta barnet i en syskonskara på åtta barn med tre systrar och fyra bröder. Den tolv år äldre brodern Johannes råkade illa ut i livet och ”strök omkring” på bygden. Ett tag var han i Halland för att sen komma till Göteborg där han dog i kolera 1853, endast tjugofem år gammal.

Brodern Anders Magnus var sju år äldre än Johanna. Han kom att bli ägare till en av Västergårdarna i Asklanda. Hans svärfar hette Sven Andersson, men kallades allmänt ”Store-Sven”. Han hade blivit ägaren till gården redan 1823, endast tjugotre år gammal.

Store-Sven kunde inte klara ekonomin, varför han måste sälja gården. Därvid tog han undan Orrehallen som avsöndring. Förmodligen kunde Sven inte läsa, varför han inte förstod handlingarnas innebörd. Han visste inte att han var ägare utan gjorde dagsverken på stamgården. Mågen Anders-Magnus, Trölle-Johannas bror, tog över gården på 1860-talet och fortsatte då att göra dagsverken på stamfastigheten trots att han var ägare till marken han brukade.

Store-Sven med fru bodde kvar hos mågen och dottern även om det blev trångt om utrymmet. När Sven gick bort var han nästan 90 år gammal.

I början av 1860-talet hette en ägare i Västergården Anders Svensson. Sannolikt var Lille-Sven dennes far. Vid samma tid var det en ägare som hette Anders Andersson. Eftersom man vanligen använde förnamnet var det svårt att hålla reda på alla som hette Anders, varför en fick heta ”Såken”, en ”Tassen”, en ”Lill-Anders” och en ”Bergel”. ”Såken” med familj emigrerade till Amerika. ”Tassen” flyttade till Fjällåsen i Nårunga.

När Johanna var en liten flicka flyttade familjen till Trillebacka under Galstad i samma socken. Torpet kom dock att förflyttas administrativt under 1860-talet att tillhörde då Skattegården i stället för Galstad.

Skörd och upptagning av säd på Store-Hansa i Ulvatorp i Halland. Mannen går med lien och två kvinnor i hucklen knyter nekar. Foto Davida Svensson 1932

När hon växt upp gick hon borta på dagsverken och tjänade ungefär 50 öre om dagen och fick maten gratis. Hon var stark och duktig att arbeta. När bönderna grälade på henne för att hon gjorde för stora neker, sa hon: ”En får göra summa små och summa mindre.”

På Trillebacken skulle hon komma att stanna hela sitt liv ända tills hon kom in på fattighuset 47 år gammal. Där kom hon att tillbringa 32 år innan hon dog 79 år gammal år 1919.

Denna text är copyright skyddad. ©Rolf Lundqvist 2024

Återgivning av texten helt eller delvis får endast ske efter avtal med Rolf Lundqvist

Betygsätt sidan!

Kommentera

Berätta vad vi kunde göra bättre. Lämna gärna din email adress

Missa ingen intressant berättelse från förr. Gå med i vår grupp på

HAR DU LÄST DEN HÄR?