HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

KOTTEN

En typisk Västgötsk torparmiljö

I ett torp i Södra Härene i Kullings härad, numera Vårgårda kommun, bodde Johannes Andersson, ”Kotten”. Namnet hade han fått av att hans mamma alltid sa när han var liten ”Si vårn lille Johannes vaxer ingenting han är som en lite kotte”. Han var född i Tarsled socken i början av 1800-talet. När han vuxit upp och blivit en yngling skulle han ut att tjäna sitt levebröd och blev då dräng på Stommen i Södra Härene. Efter att ha motvilligt arbetat där några år började han att intressera sig mer för pigan på gården än för arbetet som dräng. Det uppstod kärlek mellan de båda och detta gav snart ett fysiskt resultat så de unga tvingades att gifta sig.

Ett gömt bränneri i Svältorna

Eftersom ägaren till Stommen var gammal fick Johannes bli arrendator och det hade säkert gått bra om det inte hade funnits ett bränneri på gården. ”Kotten” lärde sig att bränna starka drycker, men samtidigt blev detta en olycka för honom. Han tyckte alltför mycket om att avsmaka sina varor och efter hand ökade avsmakningen till att bli dryckenskap och snart blev vanan och begäret för stort. Gårdens sysslor blev åsidosatta eftersom ”Kotten” tyckte att det var roligare att sitta vid brännvinspannan än att vara ute och plöja på åkrarna eller mocka för djuren.

En dag tog dock det hela slut för Andreas. Fordringsägarna som inte fått betalt kom och hämtade allt de kunde för sina förlorade fordringar och Johannes blev av med allt han ägde.

På något sätt lyckades Johannes dock att köpa en utmark till Stommen på förpantning på 49 år för 50 kronor och lyckades att få ihop så mycket pengar att han kunde bygga både stuga och ladugård.

Karl Fredriksson Mellomgården Hudene plöjer med träkrok. Foto Gustaf Ewald 1903

Det fanns inga odlingar på hans nya förpantningsegendom så han fick börja med att odla upp allt själv. Som vi redan sett så var han inte särskilt intresserad av arbete så han försökte få hjälp med att odla. Det kostade förstås pengar att få inhyrd arbetskraft till jordbruket och kontanter hade han ont om, men så kom han på att han kunde göra affärer och tjäna en slant. Han gick till Ljung och hämtade brännvin och sålde till bönderna och torparna runt omkring. Även dessa hade dock ont om pengar, så Johannes lät dem komma och arbeta av sina skulder på hans nyuppodlade åkrar. På så sätt fick han uppodlat inte mindre än 17 olika åkrar som alla fick namn efter den som odlat den, t.ex. ”Puka-Svenna åker”, ”Sket-Svenna åker”, ”Anders-Pettera åker”.

Stora enebuskar

Affärerna gick bra många år, men så kom det klagomål från grannkommunerna Lekåsa och Åsaka. Folket där begärde att Härene- och Herrljunga prästerskap skulle göra något åt den olagliga brännvinsförsäljningen i socknen. ”Lass-Anders” som var fjärdingsman kom för att hämta ”Kotten”, men när denne fick se ordningsmannen, stack han av ut på sina marker. Fjärdingsmannen jagade den flyende hembrännaren. När ”Kotten” kom till Hjortmossen sprang han bakom en stor enbuske som stod vid bergskanten.  ”Lass-Anders” såg honom inte utan sprang förbi och ”Kotten” klarade sig från lagens långa arm denna gång.

Det dröjde inte så länge förrän ”Lass-Anders” kom tillbaka tidigt en morgon och då hade han fjärdingsman från Härene med sig. ”Kotten” låg ännu kvar i sängen. ”Nu du lell”, sa ”Lass-Anders”, ”kommer du inte undan”. ”Kotten” hoppade upp ur sängen och fick på sig byxorna. Sen sade han till hustrun Johanna att hon skulle gå till Andreas i Skattegården och låna en kaka bröd ”så jag slipper att fara husvulten till Alingsås”. Johanna fick på sig schalen och gick ut genom dörren, och då sa ”Kotten” ”å de va sant, jag glömde att säga te na”, och så stack han ut och slog igen dörren efter sig och sprang iväg ut i skogen och gömde sig. Inne på soffan satt ”Lass-Anders” och Härenes fjärdingsman och väntade, men snart förstod de att den misstänkte lurat dem.

Samma procedur upprepade sig en tredje gång. ”Lass-Anders” kom hem till ”Kotten” för att hämta honom till rättskipning och även denna gång lyckades Johannes fly ut i skogen. Han kom ända till Kolsbogården där kröp han in under logen, men då var ”Lass-Anders” ifatt honom och släpade fram honom ur gömstället. Sen fick ”Kotten” beskedligt följa med till finkan. Han dömdes till 14 dagar på vatten och bröd, ett straff som han fick avtjäna på Vänersborgs fängelse

Efter avtjänat straff slutade ”Kotten” med brännvinsaffärerna och började köpa och sälja tagel och lump. Han sålde också kryddor som han mätte upp med avsågade kohorn. Det var ett mått för 2 öre, ett för 3 öre, ett för 5 öre. Han vandrade omkring i bygderna under flera år och bedrev på så sätt sin affärsverksamhet.

När ”Kotten” hade slutat med brännvinsförsäljningen, tyckte Anna, gift med Petter Svensson, vilka bodde i andra ändan av socknen, att affärer med brännvin nog skulle passa bra för henne, så hon tog över där ”Kotten” fått sluta. Affärerna gick bra någon tid, kanske något år, men lagens arm nådde även till Anna, En gång när länsman kom för att hämta henne hade hon turen på sin sida. Hon och maken, som kallades ”Annes-Petter”, varav vi kan dra slutsatsen att Anna var en dominerande kvinna, fick se länsman komma. De båda höll just på med att byta halm i ett bolster och när de fick se länsman komma, kröp Anna ner i bolstret. Petter tog hela bolstret med sitt levande innehåll och la dem på sängen och bäddade upp. När länsman kom in syntes Petter ensam i huset och då ordningsmannen frågade efter Anna svarade Petter att hon inte var hemma.

En annan gång gick det dock sämre för Anna, för då hann hon inte att gömma sig. Hon fick ta sitt straff, tjugoen dagars arrest på vatten och bröd, och efter detta slutade även hon med brännvinsaffärerna.

Härsket vatten och ruttet bröd kunde tydligen få vem som helst att komma på bättre tankar.

Betygsätt sidan!

Betyg 4.8 / 5. Omdömen 13

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken ”ORIGINAL PÅ BÖGDA”. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om ”Ljurskamjölnaren”, ”Ledsbackabarnen”, ”Anders Alf”, ”Petter-Smed” och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA". Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

ANVÄNDARVILLKOR FÖR APPEN

Läs dessa villkor noggrant innan du använder appen  ("tjänsten") som ägs och drivs av Rolf Lundqvis ("oss", "vi", "vår").

Användarvillkor

Vi kommer att tillhandahålla deras tjänster till dig, vilka är föremål för de villkor som anges nedan i detta dokument. Varje gång du besöker den här appen, använder dess tjänster eller gör ett köp accepterar du följande villkor. Det är därför vi uppmanar dig att läsa dem noggrant.

Integritetspolicy

Innan du fortsätter att använda vår app rekommenderar vi att du läser vår sekretesspolicy angående vår insamling av användardata. Det hjälper dig att bättre förstå våra metoder.

Upphovsrätt

Innehåll som publiceras i den här appen (digitala nedladdningar, bilder, texter, grafik, logotyper) tillhör Rolf Lundqvist och / eller dess innehållsskapare och skyddas av internationella upphovsrättslagar. Hela sammanställningen av innehållet som finns i den här appen tillhör Rolf Lundqvist, med upphovsrätt till denna sammanställning av Rolf Lundqvist.

Kommunikation

Hela kommunikationen med oss ​​är elektronisk. Varje gång du skickar ett mejl till oss eller besöker vår app kommer du att kommunicera med oss. Du godkänner härmed att ta emot meddelanden från oss. Om du prenumererar på nyheterna i vår app kommer du att få regelbundna e-postmeddelanden från oss. Vi kommer att fortsätta att kommunicera med dig genom att publicera nyheter och meddelanden i vår app och genom att skicka e-post till dig. Du samtycker också till att alla meddelanden, avslöjanden, avtal och annan kommunikation vi tillhandahåller dig elektroniskt uppfyller de juridiska kraven som sådan kommunikation ska vara skriftlig.

Tillämplig lag

Genom att besöka den här appen godkänner du att lagarna i vårt land, utan hänsyn till principerna för konfliktlagar, kommer att styra dessa villkor, eller någon tvist av något slag som kan komma mellan Rolf Lundqvis och dig, eller dess affärspartners och medarbetare.

Tvister

Varje tvist som på något sätt är relaterad till ditt besök i den här appen eller till produkter du köper från oss ska skiljas av staten eller federala domstolen i vårt land och du samtycker till exklusiv behörighet och plats för sådana domstolar.

Kommentarer, recensioner och e-post

Besökare kan lägga upp innehåll så länge det inte är obscent, olagligt, ärekränkande, hotande, kränker immateriella rättigheter, invaderar integritet eller skadar på annat sätt för tredje part.

Innehållet måste vara fritt från programvaruvirus, politisk kampanj och kommersiell uppmaning.

Vi förbehåller oss alla rättigheter (men inte skyldigheten) att ta bort och / eller redigera sådant innehåll. När du lägger upp ditt innehåll ger du Rolf Lundqvis icke-exklusiv, royaltyfri och oåterkallelig rätt att använda, reproducera, publicera och modifiera sådant innehåll över hela världen i alla medier.

Licens- och platsåtkomst

Vi ger dig en begränsad licens för att få tillgång till och göra personlig användning av denna app. Du får ladda ner den men inte missbruka den.

Användarkonto

Om du är ägare till ett konto i den här appen är du ensam ansvarig för att sekretessen för dina privata användaruppgifter (användarnamn och lösenord) bibehålls. Du ansvarar för alla aktiviteter som sker under ditt konto eller lösenord.

Vi förbehåller oss alla rättigheter att avsluta konton, redigera eller ta bort innehåll och avbryta beställningar efter eget gottfinnande.

Dessa villkor uppdaterades den 28/4 2021