EN ANNAN VÄRLD
Interiör av ryggåsstuga i Mellby, Hajom. Observera takfönstret!
Den samling av gamla ryggåsstugor, som finns återgivna i den här berättelsen och som de flesta fotograferades av Gustaf Ewald i början på 1900-talet var alla i originalskick vid fotograferingen och hade alltså inte restaurerats eller flyttats. De hade alla en levande, ursprunglig natur omkring sig, och där bodde gamla människor med små anspråk på livet. Det är stor skillnad på en flyttad ”hembygdsstuga” mot vad den var i ursprunglig miljö, där den så att säga var fylld av livets röster.
Ryggåsstugans anor gå mycket långt tillbaka i tiden. Av beskrivningar i gamla urkunder att döma, verkar byggnadssättet i äldsta tider varit enahanda i hela Norden, och det bibehöll sig med mycket små förändringar under århundraden. Ryggåsstugan har inget undertak utan rummet är öppet till nocken. Taket vilar direkt på ryggåsen, som i sin tur vilar på de båda gavelåsarna.
Under 1700-talet började stugorna förses med innertak/undertak och därmed försvann ryggåsstugorna så som de funnits under hundratals år.
Den gamla Västgötalagen upptager under benämningen boningshus: visthus, sädesbod och sovrum, samt som uthus: lada och fähus, således fem byggnader. I gamla sagor omtalas också en särskild frustuga, som innehades av hövdingars och ansedda mäns fruar. Dessa hus var högre än de vanliga ryggåsstugorna och försedda med så kallade ”höganloft”, som på alla sidor gick utöver den nedre delen. Namnet på dessa byggnader varierade alltefter deras användning: ”fatbur”, ”härbre”, ”jungfrubur” och ”högan lofts bur” och så vidare. Till de båda sistnämnda slagen förlade medeltidens sånger och sagor sina berättelser om sköna jungfrur och bålda riddersmän.
Här nedan följer nu ett antal foton på ryggåsstugor från Västra Götaland. De allra flesta fotona har tagits av Gustaf Ewalds runt 1910:
”Krok-Andersa” stuga, Skölvene
Stuga vid Sörgården Gökhem
Sammanbyggda ryggåsstugor i Mellby, Hajom
Ryggåsstuga i Broddetorp
Kristina Johansson framför den 200 år gamla stugan vid Källegården, Marka Falköping
Kalle och Lisas ryggåsstuga, Höverö Gods, Grolanda. De gamla var kammarherre Focks speciella favoriter. Varje morgon brukade han besöka dem och fick då alltid höra Lisa berätta att ”Kalle ä den snällaste mänska på jola”. ”Ja, det kommer an på den goda havregröten från köket”, skrattade kammarherren
”Daska-Stinas” stuga, Larv
Ryggåsstuga i Larv, okänd fotograf. Falköpings museum
”Vall-Andreasa” och hans syster ”Vall-Katrinas” ryggåsstuga vid Haraberget i Herrljunga. Foto 1906
Stugan revs i slutet av 1910-talet och syskonen fick flytta till ålderdomshemmet i Herrljunga
Norra Kyrketorp Ryggåsstuga belägen tätt invid kyrkogårdsmuren ”Lars i Körkelia”
Foto Karl Fredrik Andersson
Norra Kyrketorp ”Prästa-Majas” ryggåsstuga Foto Karl Fredrik Andersson Falkbygdens museum 1900-1905
Ryggåsstuga vid Herrljunga Foto Sanfrid Welin Västergötlands Museum
Ryggåsstuga vid Wäla i Hällestad Foto Falbygdens museum
Soldat Hjalmar i Mellomskogen och hans hustru framför sin stuga Foto Falbygdens museum
Ryggåsstuga vid Marbogården Norra Kedums socken Foto Anders Roland 1905
Ledsbacken i Gundlered Ljur, Här bodde syskonen Karl och Kristina tills Kristina slog ihjäl brodern med en spisgaffel.
I denna ryggåsstuga i Ryd Larv bodde skräddaren Johannes Lundahl och hans syster Stina Kajsa Andreasdotter. Han avled 1920 och hon 1928. Foto Torsten Fält Falbygdens museum
Nymans ryggåsstuga Hällestad Foto 1906
”Knallas stuga” med Kungslena kyrka i bakgrunden Foto Falbygdens museum