I DAG ÄR DET

DEN 29 MARS

JONAS OCH JENS

Jonas Georg Salander f 1803-10-28 i Åsle. Död 1870-09-21 i Skara. Konrektor, som var en lärartitel som omtalas i Sverige sista gången i Skolordningen år 1820. Det var titeln på den lärare som undervisade jämte rektorn i högsta klassen, s.k. "rektorsklassen", och blev därigenom en slags vikarie för rektorn.

Jonas (grekiska: Ιωνάς (Ionás), klassisk grekiska: Ἰωνᾶς (Iōnâs), latin: Iōnās) är ett mansnamn med hebreiskt ursprung. Det ses som en grekisk-latinsk variant av Jonah (hebreiska: יוֹנָה (Yônâh eller Yonáh), latin: Iōnā), ett hebreiskt mansnamn med betydelsen "duva". Namnet är belagt i Sverige sedan 1303.

Namnet var i Sverige mycket populärt under 60- , 70- och 80-talet, men har sedan dess dalat på topplistorna. År 1989 låg Jonas på plats 19 på namntoppen, men är nu inte ett av de 50 vanligaste. Det finns runt 60 000 män som bär detta namn i Sverige.

Jens är ett mansnamn med danskt ursprung, en kortform av Johannes.

Jens började så sakteliga öka i popularitet på 1960-talet och blev på 70- och 80-talen ett av de 50 vanligaste tilltalsnamnen. På 1990-talet vände trenden nedåt och Jens popularitet har fallit kraftigt.

Det finns något under 20 000 män som bär namnet Jens i Sverige.

Långfredagen är en dag som långt in i vår tid präglats av stillhet och tystnad. Långfredagen är den stora sorgens dag, Jesus dödsdag. Sorgen markerades genom att inga onödiga sysslor fick utföras. Man åt enkelt och barnen fick inte leka. Stämningen beskrevs som tung och tryckande. Långt in i vår tid var affärer, restauranger och biografer stängda.

Betygsätt sidan!

HAR DU LÄST DEN HÄR?

HAR DU LÄST DEN?

MORD

SÅ VAR DET FÖRR

ORIGINAL

SVÄLTORNA

IGLABO

Här är fler spännande berättelser från förr: