”D. 25 T. Klart, lugnt. På f. m. var jag i Lilla Långared med en fullmakt till Herr Kasp. Åhman att af Herr Gust. Odqvist på Röhle för Rydbergs räkning uttaga 25 kronor. Jag var äfven i Långareds handelsbod och hemtade tidningar. På e. m. var jag i Kättlingabo och samlade fläderblommor.

Iglabo sett från öster

En av gårdarna på Lilla Långared ägdes av Kasper Åhman. Från början av 1890-talet ägdes en annan av gårdarna där av Johan Larsson och Hulda Rydberg, som ju kom från Iglabo, så det var inte så konstigt att Yllander ofta gick till Långared. Läs mer om Lilla Långared här.

Läs om bygdens handelsbodar här.

 

Fläderblommer

Introduktion och förberedelse

Flädersnaps. Gör en hemgjord snaps med fläder eller fläderbrännvin. Detta recept på flädersnaps är till en flaska 70 cl brännvin special men du kan såklart ta annan okryddat brännvin eller vodka.

Flädersnaps är enkel att göra, blir fint gul och passar till mat och som aperitif med is. Du kan också blanda fläderbrännvinet med essens av Johannesört.

När du plockar så tänk på att ha markägarens tillstånd, plocka ej i parker och tänk på allemansrätten som säger att man inte får bryta kvistar och liknande. Du kan plocka, rensa och knyta ihop till knippen samt hänga blommorna upp och ner att torka – då kan du göra snapsen vid annat tillfälle när du vill.

Se till att du plockar rätt fläderblommor

Sambucus Nigra, vanlig äkta fläder, ska inte förväxlas med druvfläder och sommarfläder som är giftiga. Kolla på wikipedia om du är osäker så att du väljer rätt fläder.

Använd: Äkta fläder som är en stor buske som blommar i juni samt juli och får platta stora klasar av vita blommor med fem foderblad, fem kronblad, fem fria ståndare med gula ståndarknappar. Blommorna har en stark söt doft av fläder. Äkta fläder får sedan först röda sedan svarta bär i slutet av juli och augusti.

Använd inte: Druvflädern som har mindre, vitgröna och mer äggrunda blommklasar och sedan röd-svarta bär likt druvklasar. Sommarfläder som är en meterhög ört och har vita blommor men röda ståndarknappar.

70 cl fläderessens till ca 2 flaskor x 70 cl flädersnaps

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 dagar 4 tim
  • Klart på: 3 dagar 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 7 fina klasar med fläderblommor, färska eller torkade
  • 70 cl brännvin special eller vodka till essensen. Köp totalt 2 flaskor på 70 cl till färdig snaps.
  • 1 tsk socker (valfritt)

Tillagning

  1. Plocka fina fläderblommor. Rensa dem och klipp bort det mesta av stjälkarna. Kolla så det inte är några insekter med.
  2. I BURK: Lägg fläderblommorna i en glasburk på en liter eller liknande. Häll på ca 70 cl brännvin eller så att det täcker blommorna – tryck ner dem lite, lägg eventuellt på en liten skål eller glas som tyngd så att blommorna kommer under spriten och förslut med lock.
  3. I FLASKA: Ett alternativ är att fördela dem direkt i en 70 cl flaska – häll ut lite av spriten så att du får plats med flädern. Spriten sparar du att tillföra senare.
  4. Låt flädern stå och dra i spriten i tre dagar. Vänd runt då och då. Fläderessensen ska få en gul färg och stor doft samt smak av flädern.
  5. Ta upp eller sila bort fläderblommorna. Häll över på en flaska och förslut så har du en fläderessens att späda med sprit till önskad styrka.
  6. Innan servering så späder du fläderessensen med brännvin eller vodka till önskad styrka. Vidare kan du ta i lite socker för önskad sötma. Häll förslagsvis ihop 70 cl fläderessens med en extra flaska på 70 cl brännvin. Blanda, smaka av med socker och häll tillbaka på flaskorna samt förslut.
  7. Servera flädersnapsen väl kyld.
Recept från www.fläderfavoriter.se

Denna text är copyright skyddad. ©Rolf Lundqvist 2024

Återgivning av texten helt eller delvis får endast ske efter avtal med Rolf Lundqvist

Betygsätt sidan!

Kommentera

Berätta vad vi kunde göra bättre. Lämna gärna din email adress

Missa ingen intressant berättelse från förr. Gå med i vår grupp på

HAR DU LÄST DEN HÄR?