HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

“D. 7 L. Klart, lugnt. På f. m. var jag hos A. Gabrielsson i Simonsg. med ett bref från Rydberg. Derifrån gick jag åt Elmåsen och Trollö till Långareds handelsbod der jag köpte en syltburk af glas till Alma för 50 öre. Jag fick derifrån åka med skolläraren i Tämta Herr Edv. Svensson efter hans lilla ölännare-sto emedan han stod på resa till Wårgårda, han hade äfven en liten 2 månaders fölunge med sig, hvilken ej var stort större än ett litet får. På e. m. var Nämndemannen Carl Larsson i Bälinge här, Samma värmegrad. Hulda och Nanny voro till Hökåsen och hemtade hem fåren, hvilka varit der på bete.

Två pojkar från Höga (Höwa) står utomhus med ett föl. Den äldre till vänster heter Tage Andersson och den mindre Lars.

Foto Erik Andersson Hallands Kulturhistoriska museum

Ölännaren kallar vi idag Ölandshästen. På Yllanders tid kallade man ofta småväxta hästar Ölännare.

Den är en numera utdöd svensk hästras från Öland. Rasen finns beskriven i skrift så långt tillbaka som på 1500-talet, och den dog ut 1925. Den sista häst som ansågs som riktig ölandshäst var ett sto vid namn Lilly som dog på Torslunda Gård i Kåtorp. Hennes skelett finns utställt på Eketorps borg i Eketorp.

Ölandshästen var en som en medelstor ponny på ca 130 cm, men var dock ingen ponny utan en liten stor häst. Den användes som packdjur, ridhäst och körhäst, samt inom lättare jordbruk. Under vintrarna kördes ölandshästarna över isen som bildats på sunden mellan ön och fastlandet när öborna skulle köpa varor från Kalmar.

En mindre variant av ölandshästen som enbart var ca 70–100 cm i mankhöjd kallades öländsk kungshäst, men denna typ dog ut under 1800-talet.

Idag har “Föreningen Ölandshästen” återskapat en typ av ponny som är mycket lik den ursprungliga rasen, men som går under namnet estnisk buskponny.

◊◊◊—————◊◊◊

 

Betygsätt sidan!

Dela med dig till dina vänner

HAR DU LÄST DEN HÄR?

I DAG ÄR DET

DEN 1 OKTOBER

RAGNAR OCH RAGNA

På Iglabos trappa står Emil Johansson, gift med husets dotter Alma Rydberg, deras son Ragnar, 2 systrar Zetterstrand. Nedanför trappan syns Emil och Almas döttrar Anna och Berta Rydberg.

Ragnar är ett mansnamn med gammalt nordiskt ursprung. Bildat av regin - "gudamakt" eller möjligtvis "råd", och -arr som kan vara lika med harjaR- "härförare", "krigare". Förnamnet Rainer är sidoform till Ragnar, således är Rainer och Ragnar olika namnformer av samma namn.

Namnet Ragnar är vanligast bland den äldre befolkningen, endast ett fåtal pojkar varje år får numera namnet. Det finns för närvarande omkring 16 000 män i Sverige som har namnet Ragnar som förnamn samt några hundra som har namnet som efternamn.

Ragna är ett kvinnonamn med nordiskt ursprung. Det är femininformen av Ragnar, eller en kortform av andra kvinnonamn som börjar på Ragn, exempelvis Ragnhild. Ragn (fornisländska regin) betyder "gudamakt" eller möjligtvis "råd".

Namnet är mycket ovanligt, både bland unga och äldre och det finns ungefär 1000 kvinnor som bär detta namn i Sverige i dag.

eller

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Om ett trettiotal original på Svältorna för över hundra år sedan. Läs bland annat om Anders Alf, som i sin och familjens förtvivlan dränkte sig i Trollö mosse och Ledsbackabarnen Kalle och Kristina. DNär de båda var i åttioårsåldern slog Kristina ihjäl Kalle med en spisgaffel.

"MÖRDARE-STAFVA"

____________________

NU SOM EBOK

_______________________

"MÖRDARE-STAFVA" handlar om en mycket speciell kvinna som levde i västra Sverige under nästan hela 1800-talet. När hon var 18 år gammal blev hon anklagad för mord på en krämerska. Hon blev dödsdömd, friad, benådad, dömd igen i all oändlighet. B

Boken finns nu även som e-bok.

× How can I help you?