”D. 26 Th. Duggregn, kom snickaren Gustaf Petersson i Ödegärdet hit, för att fortsätta arbetet med förstuguqvisten till nya byggningen. På f. m. var jag i Långaredsboden och köpte 1000 spånspik åt Rydberg samt sirap till frun. På e. m. visade sig på en gång 2 vackra regnbågar.”

 

Fotot på titelbilden föreställer Petter Smed, som står utanför sin stuga i Ödegärdet, Nårunga socken, omkring år 1905 och blir fotograferad av Gottfrid Benjaminsson.

Vid Hästhagen på lglabo mark var på 1820-talet tre torp med respektive innehavare Anders Andersson och hans hustru Gunilla Andersdotter, Anders Glader och hustrun Johanna Jonasdotter och Andreas Andersson, med hustrun Karin Andersdotter. Två av torpen återgick till stamhemmanet redan under mitten av 1800-talet.

Klicka på kartan för att se läget på hitta.se

Det tredje torpet övertogs på 1860-talet av Gustaf Pettersson och hans hustru Johanna.

Gustaf, född 6/7 1829 på Skattegården Stora Långared, som son till änkemannen Peter Nilsson och pigan Maja Johansdotter, var en rask byggnadssnickare, varför två dagsverken per vecka var ganska dyrt arrende för det lilla torpet. Ägaren till gården utnyttjade torparens yrkesskicklighet genom att dela gården och bygga helt nya hus på den ena halvan. Då torparen inte fick någon betalning blev byggnadskostnaden låg. På grund av sin skicklighet tjänade Gustaf inte så litet, varför det rådde relativt välstånd i hemmet.

Gustafs hustru, Johanna Andersdotter, född 23 juli 1824 på torpet Ledet, kallades ”krumpen”, så hon var antagligen liten och böjd till växten, liksom sina yngre syskon Karl och Kristina. Läs om hur Kristina slog ihjäl Karl med en spisgaffel här.

Johanna och Gustaf gifte sig den 5 april 1856 på Ekeberget. De fick en son som hette Fredrik och föddes på torpet den 13 november 1859. Han var endast 11 månader när han dog i influensa året därpå.

När Johanna dog den 8e februari 1865 på Hästhagen var dottern Selma, född 14e januari 1862, endast 3 år gammal.

Lilla Selma fick snart lära sig att ta hand om hemmet medan hon växte upp eftersom fadern Gustaf ofta var borta på byggarbeten. De båda fick även dra försorg om Gustafs gamla mor, Maja, född 1802, som var sängliggande i många år.

Då Gustaf lagt undan så mycket att han kunde köpa något eget, köpte han en mindre hemmansdel Ödegärdet i Nårunga, omkring år 1890, varefter husen i Hästhagen revs ner.

Denna text är copyright skyddad. ©Rolf Lundqvist 2024

Återgivning av texten helt eller delvis får endast ske efter avtal med Rolf Lundqvist

Betygsätt sidan!

Kommentera

Berätta vad vi kunde göra bättre. Lämna gärna din email adress

Missa ingen intressant berättelse från förr. Gå med i vår grupp på

HAR DU LÄST DEN HÄR?