HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

“D. 1 S. Klart, lugnt. På m. 12 gr. v. Var jag hos A. Gabrielsson i Simonsg. På e. m. voro Johan i Trollö, Ida och Albertina i Espenäs samt Ida från Grimsbacken här. Vid m. t. 18 gr. v. i skuggan. Rydberg kom hem från Borås vid 11-tiden i går afton, utan att kunna sälja den ståtlige unghästen, åt Herr A. P. Larsson i Trollö.

A. Gabrielsson i Simonsgården avser August Gabrielsson i Ornunga Simonsgården. August var gift med Clara Pettersdotter, dotter till Carla-Petter i Lyckorna på Iglabos marker. Han var född på Tolsgården i Ljur 1845.

Johan Edvin Andersson i Trollö var son till den mycket omtyckte föregångsmannen och handlaren Anders Petter Larsson (läs mer här) och gifte sig 1893 med Hulda Paulina Rydberg, dotter till Ernst Johan Rydberg och Johanna Lovisa Segergren.

Ida Sofia Johansdotter på Äspenäs var född 1858 och dog 1935. Hon var dotter till Johannes Svensson från Sävsjöos och Katarina Johansdotter, som var född på stället. Hennes syster Johanna Albertina, född 1854, var fyra år äldre och dog 1938. Systrarna tillsammans med brodern Johan August tycks ha bott utan föräldrarna på Äspenäs, även om dessa inte dog förrän senare.

Var Grimsbacken låg finns det ingen uppgift om.

◊◊◊—————◊◊◊

 

Betygsätt sidan!

Dela med dig till dina vänner

HAR DU LÄST DEN HÄR?

I DAG ÄR DET

eller

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Om ett trettiotal original på Svältorna för över hundra år sedan. Läs bland annat om Anders Alf, som i sin och familjens förtvivlan dränkte sig i Trollö mosse och Ledsbackabarnen Kalle och Kristina. DNär de båda var i åttioårsåldern slog Kristina ihjäl Kalle med en spisgaffel.

"MÖRDARE-STAFVA"

____________________

NU SOM EBOK

_______________________

"MÖRDARE-STAFVA" handlar om en mycket speciell kvinna som levde i västra Sverige under nästan hela 1800-talet. När hon var 18 år gammal blev hon anklagad för mord på en krämerska. Hon blev dödsdömd, friad, benådad, dömd igen i all oändlighet. B

Boken finns nu även som e-bok.

× How can I help you?