HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

”D. 6 0. Mulet. Var jag i Långared och köpte kaffe åt herrskapet Rydberg. Vid m. t. regnade litet. Jag var äfven hos Skollärarinnan Albertina Blomqvist med en tidning (Idun). På flera dagar har termometern visat 2 t. o. in. 8 grader blidt.”

Idun 1 november 1889

1889 var Yllander 69 år gammal och fortfarande ogift, men ändå var han så frisk och pigg att han kunde göra många vänliga gester. Till Långaredsboden var det ungefär en fem kilometer att gå i vardera riktningen.

Tidningen Idun var en ”Praktisk veckotidning för Qvinnan och Hemmet”. I det nummer som Yllander bar hem till Albertina den 6 november 1889 kunde man bland annat läsa om hur man bäst tillreder ostron:

Ostron i eka från Klevekilen Foto K E Sunde

MATLAGNING.

I ostrontiden.

Säsongen för dessa omtyckta och smakliga skaldjur har börjat, och då äro Iduns läsarinnor helt säkert tacksamma för några recept till deras anrättande.

Till en god ostronsoppa kokar man en lätt buljong af några skålpund kalfkött, till hvilken man ej bör sätta några sopprötter. En liten del af soppan låter man nu koka en till nära torrhet, utan att den dock får mista sin klargula färg, späder så på den öfrign buljongen och låter det hela koka upp. Under tiden har man försigtigt samlat saltvattnet från ostronen, befriat dem från »skägget» oeh skurit ut dem ur skalen; äfvenså ställer man i beredskap 1/4 skålp. engelska ostronbisquits, äfven Oystercrackers kallade. Är soppan färdig, slår man ostronvattnet, ostronen och bisquiten i soppskålen, gjuter den kokande buljongen deröfver och serverar det skyndsamt, sedan man ytterligare tillsatt en liten portion röd peppar.

Till ostronbröd väljer man endast stora ostron, befriar dem från »skägget», skär ut dem, torkar dem hastigt i en mjuk servett och steker dem skyndsamt ljusbruna i kokande eller brynt smör. Under tiden har man bestrukit tunna hvetebrödsskifvor med smör och ordnat dem på ett fat. Man lägger nu en ost på hvarje smörgås, droppar tre droppar citronsaft derpå och öfvergjuter samtliga ostronbröden med det brynta smöret ur stekpannan.

Gräddade ostron i skalet äro också synnerligen utmärkta. Man skär ut ostronen, torkar omsorgsfullt dem sjelfva och skalen, lägger en liten klick smör i hvarje skal, lägger åter in ostronen, beströr dem med litet salt, peppar och rifven ost, droppar litet hett smör derpå och gräddar ostronen på koleld till vackert ljusbrun färg.

Vill man servera surkål med ostron, så doppar man ostronen i citronsaft, låter denna droppa väl af, rullar ostronen i, rifvet hvetebröd och steker dem hastigt på bägge sidor i smör. Derpå lägger man dem till kålen.

Gourmand

Betygsätt sidan!

Betyg 0 / 5. Omdömen 0

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken ”ORIGINAL PÅ BÖGDA”. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om ”Ljurskamjölnaren”, ”Ledsbackabarnen”, ”Anders Alf”, ”Petter-Smed” och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA". Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

ANVÄNDARVILLKOR FÖR APPEN

Läs dessa villkor noggrant innan du använder appen  ("tjänsten") som ägs och drivs av Rolf Lundqvis ("oss", "vi", "vår").

Användarvillkor

Vi kommer att tillhandahålla deras tjänster till dig, vilka är föremål för de villkor som anges nedan i detta dokument. Varje gång du besöker den här appen, använder dess tjänster eller gör ett köp accepterar du följande villkor. Det är därför vi uppmanar dig att läsa dem noggrant.

Integritetspolicy

Innan du fortsätter att använda vår app rekommenderar vi att du läser vår sekretesspolicy angående vår insamling av användardata. Det hjälper dig att bättre förstå våra metoder.

Upphovsrätt

Innehåll som publiceras i den här appen (digitala nedladdningar, bilder, texter, grafik, logotyper) tillhör Rolf Lundqvist och / eller dess innehållsskapare och skyddas av internationella upphovsrättslagar. Hela sammanställningen av innehållet som finns i den här appen tillhör Rolf Lundqvist, med upphovsrätt till denna sammanställning av Rolf Lundqvist.

Kommunikation

Hela kommunikationen med oss ​​är elektronisk. Varje gång du skickar ett mejl till oss eller besöker vår app kommer du att kommunicera med oss. Du godkänner härmed att ta emot meddelanden från oss. Om du prenumererar på nyheterna i vår app kommer du att få regelbundna e-postmeddelanden från oss. Vi kommer att fortsätta att kommunicera med dig genom att publicera nyheter och meddelanden i vår app och genom att skicka e-post till dig. Du samtycker också till att alla meddelanden, avslöjanden, avtal och annan kommunikation vi tillhandahåller dig elektroniskt uppfyller de juridiska kraven som sådan kommunikation ska vara skriftlig.

Tillämplig lag

Genom att besöka den här appen godkänner du att lagarna i vårt land, utan hänsyn till principerna för konfliktlagar, kommer att styra dessa villkor, eller någon tvist av något slag som kan komma mellan Rolf Lundqvis och dig, eller dess affärspartners och medarbetare.

Tvister

Varje tvist som på något sätt är relaterad till ditt besök i den här appen eller till produkter du köper från oss ska skiljas av staten eller federala domstolen i vårt land och du samtycker till exklusiv behörighet och plats för sådana domstolar.

Kommentarer, recensioner och e-post

Besökare kan lägga upp innehåll så länge det inte är obscent, olagligt, ärekränkande, hotande, kränker immateriella rättigheter, invaderar integritet eller skadar på annat sätt för tredje part.

Innehållet måste vara fritt från programvaruvirus, politisk kampanj och kommersiell uppmaning.

Vi förbehåller oss alla rättigheter (men inte skyldigheten) att ta bort och / eller redigera sådant innehåll. När du lägger upp ditt innehåll ger du Rolf Lundqvis icke-exklusiv, royaltyfri och oåterkallelig rätt att använda, reproducera, publicera och modifiera sådant innehåll över hela världen i alla medier.

Licens- och platsåtkomst

Vi ger dig en begränsad licens för att få tillgång till och göra personlig användning av denna app. Du får ladda ner den men inte missbruka den.

Användarkonto

Om du är ägare till ett konto i den här appen är du ensam ansvarig för att sekretessen för dina privata användaruppgifter (användarnamn och lösenord) bibehålls. Du ansvarar för alla aktiviteter som sker under ditt konto eller lösenord.

Vi förbehåller oss alla rättigheter att avsluta konton, redigera eller ta bort innehåll och avbryta beställningar efter eget gottfinnande.

Dessa villkor uppdaterades den 28/4 2021