HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

“D. 11 M. Mulet. Var jag hos Alexander Ekman i Ryagärde och för Rydbergs räkning uppbar 8 kronor för 8 st. plankor. På e. m. var jag hos A. Gabrielsson i Simonsg.”

Murare på ett tak. Foto Erik Theon Olsson Örebro länsmuseum

Alexander Ekman som ägde gården Ryagärde var son till Petter Ekman som ägt Västergården i Gundlered. Alexander startade Ljurhalla tröskverksfabrik.

Han hade en bror som hette Karl August och som senare kom att överta Västergården.

Om Kalle berättades följande:

“Håkes” var en backstuga vid Ryatorp. Där bodde Anders Håkansson, men han kallades allmänt ”Håke”. Till yrket var han spismurare. Som sådan var han verksam under 1870- och 1880-talen. Som yrkesman ansåg sig Håke stå betydligt över andra torpare. Han hade för sed att visa sin stora yrkesskicklighet genom an uppträda grovt och ohyfsat, varför han var fruktad, i synnerhet av dem som skulle vara hantlangare. Då Håke skulle börja en murning i Iglabo, hade han fått “Ekmans Kalle” till hantlangare. Kalle hade vid järnvägsarbete biträtt med murningsarbeten i stationshus och banvaktsstugor efter järnvägslinjen och därvid övat upp sig, så att han var lika bra murare som Håke. Detta visste emellertid inte Håke. Sin vana trogen började Håke med sina anmärkningar, beledsagade av grova svordomar, men här tog det emot. Kalle förklarade, att bruket var bra, och att han vet hurdant bruk ska vara, enär han lagat till mer bruk än Håke sett i all sin tid.

I sin egenskap av murare, tjänade Håke inte så litet, och eftersom han var barnlös och endast hade hustrun att försörja. kunde han ha haft det relativt bra, men Håke söp upp så mycket som han kom åt, varför hemmet visade ytterligt armod. Vid ett tillfälle kom länsman för att göra utmätning. Håke förklarade då, att han inte hade något mer än käringen, denna hade han ingenting emot att lämna.

LJUR GUNDLERED VÄSTERGÅRDEN GÅRD 2                                                    

Gården avdelades 1873 från Gård 1

  • Petter Ekman f 1818 i Herrljunga död 1894
  • h Elin Jonasdotter f 1815 i Horla död 1889
  • s Karl August f 1853 se nedan
  • d Mina Albertina f 1858 till Göteborg 1876
  • s Alexander f 1861 gift i Ryagärde Ornunga 89

  • Karl August Pettersson-Ekman f 1853 död 1936
  • h 79 Klara Andreasdotter f 1843 i Ornunga död 1918
  • s Edvin Rickard f 1880 till Gundlered Lillegård

Betygsätt sidan!

Dela med dig till dina vänner

HAR DU LÄST DEN HÄR?

I DAG ÄR DET

eller

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Om ett trettiotal original på Svältorna för över hundra år sedan. Läs bland annat om Anders Alf, som i sin och familjens förtvivlan dränkte sig i Trollö mosse och Ledsbackabarnen Kalle och Kristina. DNär de båda var i åttioårsåldern slog Kristina ihjäl Kalle med en spisgaffel.

"MÖRDARE-STAFVA"

____________________

NU SOM EBOK

_______________________

"MÖRDARE-STAFVA" handlar om en mycket speciell kvinna som levde i västra Sverige under nästan hela 1800-talet. När hon var 18 år gammal blev hon anklagad för mord på en krämerska. Hon blev dödsdömd, friad, benådad, dömd igen i all oändlighet. B

Boken finns nu även som e-bok.

× How can I help you?