HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

“D. 29 L. Klart, lugnt, på m. 18 gr. v. På f. m. var Rydberg hos A. Gabrielsson i Simonsg. i ändamål att genom honom uppgöra med Ture Frantzich. Jag var i Ljurs bod och hemtade tidningar åt Alma, samt i Långaredsboden och köpte ättika åt fru Rydberg. Rydberg började sin höslott.

(Titelbilden föreställer Ljurs bod)

 

Ljurs bod

A. Gabrielsson i Simonsg. avser August Gabrielsson i Ornunga Simonsgården. August var gift med Clara Pettersdotter, dotter till Carla-Petter i Lyckorna på Iglabos marker. Han var född på Tolsgården i Ljur. Augusts bror Johan Fredrik föddes 1863 i Ekelund under Stora Långared. Det fanns även ett torp Ekelund under Iglabo. Han gifte sig med Ester Andersdotter från Ornunga Södergården och startade Gabrielssons affär. Så här berättar Karl Eriksson om hur det  gick till:

“Torpet Ekelund innehades av Gabriel Olofsson från Nordhagen. Gabriels son Fredrik Gabrielsson f. 1863 och hans hustru Ester Andersson från Ornunga Södergården övertog de båda ställena, som nu var i sambruk. Fredrik höll sig med en kraftig häst. För att få arbete för hästen åtog Fredrik sig att frakta handelsvaror från Vårgårda station till affären vid Långared. Fredrik höll på med denna transport i många år. Den vanliga körtaxan var 1/2 öre per kilo, alltså 2.50 kr för ett ordinärt lass. För att tjäna så mycket som möjligt, lastade Fredrik på mera än hästen orkade dra uppför backarna. Fredrik hade därför ordnat så att han fäst ett rep i vagnen. Vid backarna tog Fredrik repet över ena axeln och drog bredvid hästen. Han kunde då få med sig 100 kg mer. Som trafiken till Vårgårda tidigare gick förbi Korpås, hade vi (alltså Karl Eriksson, red anm.) tillfälle att se detta ovanliga dragarpar i backen. Fredrik räknade ut, att han kunde tjäna mera på varorna, om han sålde dem själv. Han startade därför en diverseaffär i mindre skala, men som sedan undan för undan utvidgades. Såväl hemmansdelen som affären övertogs av sonen Olof Gabrielsson f. 1919. Denne har nu flyttat affären till en tidsenlig handelslägenhet intill vägen vid Sävsjöos.”

Läs mer om Handelsbodar i våra trakter här.

Simonsgården i Ornunga bedrivs numera som inspelningsstudio för musik och AirBnBb.

Betygsätt sidan!

Dela med dig till dina vänner

HAR DU LÄST DEN HÄR?

I DAG ÄR DET

eller

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Om ett trettiotal original på Svältorna för över hundra år sedan. Läs bland annat om Anders Alf, som i sin och familjens förtvivlan dränkte sig i Trollö mosse och Ledsbackabarnen Kalle och Kristina. DNär de båda var i åttioårsåldern slog Kristina ihjäl Kalle med en spisgaffel.

"MÖRDARE-STAFVA"

____________________

NU SOM EBOK

_______________________

"MÖRDARE-STAFVA" handlar om en mycket speciell kvinna som levde i västra Sverige under nästan hela 1800-talet. När hon var 18 år gammal blev hon anklagad för mord på en krämerska. Hon blev dödsdömd, friad, benådad, dömd igen i all oändlighet. B

Boken finns nu även som e-bok.

× How can I help you?