D. 9 T. Strömoln. På e. m. var jag först i Ljurs bod, der jag sammanträffade med Hulda, sedan var jag i Långared och hemtade tidningar, under hemvägen var jag som hastigast inne hos Skollärarinnan Albertina Blomqvist med tidningen Idun, der äfven Hulda var på visite. Rydberg var i Norunga och eftersåg arbetarne som lade tegel på prestgårdsbyggningen.

 

(Titelbilden föreställer Nårunga Nya Prästgård 1904)

◊◊◊—————◊◊◊

 Idun var en svensk veckotidning ”för kvinnan och hemmet” och den utgavs 1887 till 1963.

Veckotidningen grundades av Frithiof Hellberg och målgruppen var hela tiden den borgerliga familjens kvinna. De första tolv åren låg tonvikten på det husligt praktiska. Man var till en början negativ till kvinnorörelsen, men detta ändrades efterhand. Omkring sekelskiftet ändrade innehållet karaktär mot mera aktualiteter och samhällsfrågor. Tidskriften hade en liten fast redaktion, men många externa medarbetare och publicerade även skönlitterära bidrag. Bland annat publicerades de första delarna (5 kapitel) av Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga här efter att författaren vunnit första pris i tidskriftens romantävling 1891. Man publicerade en mängd illustrationer och en årgång innehåll uppemot 1000 stycken, med ett stort inslag av porträtt av bemärkta personer.

Prenumerationspriset var från starten 4 kronor, vari ingick en gratis bilaga. För ytterliga en krona erhölls ett tjockt kolorerat julnummer. Man kunde mot tillägg erhålla olika bilagor, romaner, en mode- och mönstertidning och olika kolorerade planscher.

Tidskriften, som var uppkallad efter den fornnordiska gudinnan Idun, trycktes på Iduns tryckeri. 1963 slogs Idun samman med Vecko-Journalen, vilken fram till 1968 utgavs under dubbelnamnet Idun-Veckojournalen. Utgivningen ändrades 1980 till att bli månadsvis, med det nya namnet Månadsjournalen. Sjunkande efterfrågan ledde till att tidningen lades ned 2002.

Denna text är copyright skyddad. ©Rolf Lundqvist 2024

Återgivning av texten helt eller delvis får endast ske efter avtal med Rolf Lundqvist

Betygsätt sidan!

Kommentera

Berätta vad vi kunde göra bättre. Lämna gärna din email adress

Missa ingen intressant berättelse från förr. Gå med i vår grupp på

HAR DU LÄST DEN HÄR?