I DAG ÄR DET

DEN 20 APRIL

AMELIA OCH AMELIE

Fotot: Fru Amelie de Bronikowsky (dotter till konstnären Carl Stendahl), lantmätaren Fr. Bronikowsky, redaktör Gustaf R Petersson, direktör C J F Dillberg, fru Amelia Pagels, född Appeltofft, direktör konsul Nore Ambrosius, adjunkt J Odencrantz, häradshövding Odencrantz.

Kvinnonamnet Amalia (liksom varianterna Amalie, Amelie, Amelia och Amilia) är troligen en latiniserad form av gotiska namn som börjar på Amal- som betyder verksam.

Det äldsta belägget för Amalia i Sverige är från år 1646. På 1700-talet blev namnet populärt hos den tyska och skandinaviska adeln och fick sedan stor spridning under 1800-talet och kring förra sekelskiftet. Namnet blev sedan omodernt under större delen av 1900-talet, men har under senare år kommit att öka i popularitet igen.

Kvinnonamnet Amelie eller Amélie är en fransk form av namnet Amalia som betyder verksam. Det äldsta belägget för namnet i Sverige är från år 1786. Namnet var som populärast i Sverige under 1980-talet.

Det finns knappt tre tusen kvinnor som heter Amalia i Sverige och lika många som bär namnet Amelie.

DEN 20 MAJ

KAROLINA OCH CAROLA

Karolina Bock, född Richter, balettdansös (1792–1872)

Karolina, Karoline, Carolina, Caroline, Karolin, Carolin eller Karoliina är ett kvinnonamn, en femininform av latinska mansnamnet Carolus som kommer från det fornnordiska Karl som betyder karl eller fri man.

Namnet har använts i Sverige sedan slutet av 1600-talet. I slutet av 1800-talet var Karolina ett modenamn. Numera är Caroline en vanligare form än Karolina. Det finns knappt 40000 kvinnor som bär namnet Karolina i dess olika former i Sverige.

I södra Sverige har kortformen Karna varit vanlig. Två andra mycket vanliga varianter av namnet är Charlotte, Charlotta och Carola.

Carola eller Karola är ett kvinnonamn, en femininform av Carolus som är en latinisering av det fornnordiska namnet Karl. Namnet har funnits i Sverige sedan mitten av 1700-talet. Det var speciellt populärt på 1960-talet men har sedan dalat i topplistorna. Det finns knappt 10000 kvinnor som heter Carola i Sverige.

Karolinadagen var i södra Sverige en spridd märkesdag för linsådd. Lin var en betydligt mer vanlig gröda i bondesamhället än den är idag, eftersom linet användes till tyg. Bomull började användas mer allmänt först under 1800-talet.

DEN 20 JUNI

LINDA

Stortorps Handelsbod i Norrbyås, Örebro. Th fru Linda Andersson, Karin Lindstedt och en expedi.t Foto Theon Olsson 1930

Kvinnonamnet Linda är en kortform av namn som slutar på -lind, -linda eller -linde, exempelvis Belinda, Rosalinda, Melinda, Herolinda eller Sieglinde, som i de flesta fall har engelskspråkigt och från början tyskt ursprung. Slutdelen anses komma från fornhögtyskans lind som betyder 'mjuk' eller 'mild', en egenskap hos lindträ som gör det lämpligt att göra sköldar av då det bättre än annat trä fjädrar tillbaka stötar utan att gå sönder.

I nordisk folktro fanns lyckobringande lindormar och då lindblommor producerar mycket nektar gynnar förekomsten av lindträd produktionen av honung, en viktig ingrediens i mjöd.

Namnet Linda har också uppstått i romanska språk där linda är femininformen av "vacker" på spanska och portugisiska och femininformen av "ren" på italienska.

Kortformen blev populär i Europa slutet av 1700-talet, och har använts i Sverige sedan början av 1800-talet. Det var här länge ovanligt och fick sin första egentliga popularitetsperiod först på 1950-talet. Det stora genombrottet kom dock på 1970- och 1980-talet då namnet ökade tiofaldigt och tidvis var ett av de 3–4 vanligaste namnen på unga flickor. Det minskade sedan snabbt under 90-talet och finns nu inte längre bland de 100 vanligaste flicknamnen.

Det finns knappt 40 000 kvinnor som bär namnet Linda i Sverige.

"MÖRDARE-STAFVA"

____________________

EBOK

_______________________

"MÖRDARE-STAFVA" handlar om en mycket speciell kvinna som levde i västra Sverige under nästan hela 1800-talet. När hon var 18 år gammal blev hon anklagad för mord på en krämerska. Hon blev dödsdömd, friad, benådad, dömd igen i all oändlighet. Boken skildrar hennes liv från det hon föddes till hennes död.

E-bok: 19 kr

Tryckt bok: 195 kr

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

____________________

EBOK

_______________________

"ORIGINAL PÅ BÖGDA" handlar om ett trettiotal original som bodde på Svältorna för över hundra år sedan. Läs om Anders Alf, som i sin och familjens förtvivlan dränkte sig i Trollö mosse och Ledsbackabarnen Kalle och Kristina. De båda var syskon och "dvärgar", som det hette på de tiden. När de båda var i åttioårsåldern slog Kristina ihjäl Kalle med en spisgaffel.

E-bok: 19 KR

Tryckt bok: UTSÅLD

“D. 27 L. Strömoln, lugnt, var jag i Långared och köpte risgryn och socker åt fru Rydberg. På e. m. var Andr. Johansson i Grutlanda här och brandförsäkrade Rydbergs nya ladugård. Rydberg var i Norunga och mätte upp 3 600 fot timmer.

(Titelbilden föreställer byggnadsarbetare framför ett hus. Jönköpings museum)

◊◊◊—————◊◊◊

Av Yllanders text får vi veta att Rydberg mätte upp 3.600 fot timmer som skulle användas till hans nya undantagshus som höll på att byggas i Iglabo. Detta motsvarar ungefär 1000 meter stammar som skulle sågas upp till brädor och reglar.

Svenska mått- och viktsystem före 1855

Fram till 1855 användes följande längdmått i Sverige:

Enheten för längdmåttet var alnen.

1 mil = 6000 famnar

1 famn = 3 alnar

1 aln = 2 fot

1 fot = 2 kvarter

1 kvarter = 6 verktum

1 verktum = 12 verklinjer. Linjer användes dock i praktiken endast i speciella tillämpningar, t ex storleken på lampglas för fotogenlampor. I stället föredrog man delar av verktum, såsom halva, fjärdedels och åttondels tum.

Enheten för ytmåttet var tunnlandet.

Enheten för torra varors mått var tunnan.

Enheten för våta varors mått var kannan.

Enheten för viktualievikten var skålpundet. (livsmedel)

Enheten för guld- och silvervikten var skålpundet.

Enheten för medicinalvikten var skålpundet (libran).

Enheten för övriga vikter var skeppundet.

Svenska mått- och viktsystem efter 1855

Efter 1855 gällde fot alltjämt som grundenhet för längdmått, och dess definition ändrades inte:

Dessa längdmått avskaffades officiellt 1888 i samband med metersystemets införande.

1 gammal linje motsvarade 2,0618… mm. Ofta räckte den precisionen, men 1 nylinje = 2,969 mm kunde ibland vara ett för grovt mått. Därför infördes nya enheter, gran om en tiondels nylinje och skrupel om en tiondels gran vilket var tillräcklig precision för vardagens alla tillämpningar.

Med den gammalstavning som gällde 1855 – – 1906 skrev man ref, plural refvar samt linie, som alltså är synonymer till nutida rev, revar, linje.

Grundenhet                                                                                      

1 fot = 0,296 9 m                                                                                                       

1 rev = 10 stänger = 29,69 m 

1 stång = 10 fot = 2,969 m     

1 skrupel = 0,1 gran = 29,69 μm

Större enheter

1 mil = 360 revar = 10,688 4 km

1 linje = 0,1 tum = 2,969 mm

1 gran = 0,1 linje = 0,296 9 mm

Mindre enheter

1 tum = 0,1 fot = 2,969 cm

Förväxla ej med den medicinalvikt som användes 1688 – – 1862, där 1 scrupel = 20 gran à 1,237 g. Lägg märke till att i detta fall var enheten scrupel större än gran, alltså tvärt om vad som gällde för längdmått.

Enheten för ytmåttet var kvadratfoten.

Enheten för torra varors mått var kubikfoten.

Enheten för våta varors mått var kannan.

Enheten för vikten var skålpundet.

Betygsätt sidan!

HAR DU LÄST DEN HÄR?

HAR DU LÄST DEN?

MORD

SÅ VAR DET FÖRR

ORIGINAL

SVÄLTORNA

IGLABO

Här är fler spännande berättelser från förr: