HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

”D. 23 T. Strömoln, 18 gr. värme. Rydberg var i Wårgårda med virke. Jag var i Långaredsboden och hemtade tidningar, jag träffade under vägen dit fordne egaren till Stora Långared A. Andersson i Göteborg. Fru Rydberg och Hulda bakade. På afton var jag och såg till Benjamin Andersson på Kyrkebacken som varit mycket sjuk, men nu bättre. Gustaf Larsson på Iglabo började taga utaf rågen. Klart men något blåsigt.

(Titelbilden föreställer Hanna på Kyrkebacken)

Kyrkebacken längst ner till vänster på kartan (klicka på kartan för att se den större)

Kyrkebacken låg på Stommen i Ljurs mark. Anledningen till att platsen och torpet kallades Kyrkebacken finns att finna längre back i tiden.

Enligt uppgifter i Ljurs kyrkobok för 1722–66 får man veta, att Ljurs sockenmän i juni 1626 ”sammanskutit på var (svårläst ord) till Liurs kyrkias upbyggande 2 1/2 t, spannemåhl och ähr således på samma åhr föga mehr än hälften upbygd nämbl. denn nedre dehlen, emot dhet som nuförtiden befinnes”.

Av olika orsaker tycks bygget ha avbrutits och återupptogs inte förrän 1642. Vilka dessa orsaker var vet man väl inte så noga, men kanske ligger det någonting i den tradition som levat kvar, att man varit oense om platsen för kyrkbygget.

En del av Ljursborna ville redan från början bygga kyrkan en kilometer längre västerut och skulle en natt ha forslat bort det framkörda virket till denna plats, som låg på Stommens mark och än i dag heter Kyrkebacken.

Från 1840-talet innehades torpet av Anders Larsson och hans hustru Katarina Olofsdotter.

De hade två söner, August, som reste till Amerika och Benjamin f. 1844, som övertog torpet.

Benjamin arbetade på närbelägna Iglabo.

Det var vanligt att patronerna skrämde upp torparna så att de inte vågade knysta, men Benjamin vände på bladet. Han var en sträng herre, som bestämde över både sig själv och andra. Som Benjamin var mycket duktig att sköta sina åligganden ville husbönderna inte stöta sig med honom, och därför fick han arbeta som han själv ville.

Benjamin och hans hustru hade tre söner och tre döttrar. Hustrun dog när den yngsta dottern föddes.

Sonen Albert var lägenhetsägare och kyrkvaktmästare i Algutstorp.

Oskar var gårdssmed och snickare vid Lagmansholms egendom, och Gottfrid gifte sig till en större gård i Stora Mellby.

Dottern Hulda var gift med lägenhetsägaren Emil Johansson i Hökåsen,

Viktoria dog i ungdomen och Hanna f. 1888 övertog hemmet.

Hanna bodde på torpet till runt 1950. Därefter blev Kyrketorpet ett ödetorp. Hon dog 1 juli 1962 och är begravd på Nårunga kyrkogård.

Hanna på Kyrkebacken, född 1/1 1888 och död 1/7 1962, 82 år gammal

LJUR STOMMEN KYRKEBACKEN

ca 1840–1872

 • Anders Larsson f ?/12 1817 död 19/11 1859
 • h Katarina Olofsdotter f 5/6 1817 i Nolhagen Ljur död 1893
 • s Benjamin f 29/8 1844 se nedan
 • s August f 5/9 1847 (Ljungberg) till USA

1872-ca 1950

 • Benjamin Andersson f 29/8 1844 död 1931
 • h Maja Stina Jonsdotter f 3/1 1843 död 1888
 • s Albert f 3/7 1872 till Kullings-Skövde 89 kyrkvaktmästare i Algutstorp
 • s Gottfrid f 4/5 1874 dödfödd
 • s Oscar Viktor f 30/6 1875 smed i Lagmansholm
 • d Hulda Serafia f 3/4 1878 g 08 m Emil Johansson Hökåsen Ornunga
 • d Naemi Viktoria f 3/5 1881 till Kullings-Skövde 1903
 • s Karl Gottfrid Fridolf f 11/1 1884 g i Ubby St Mellby
 • d Hanna Maria f 1/1 1888 ogift Kyrkebacken d 1/7 1962

 

 

◊◊◊—————◊◊◊

 

 

Betygsätt sidan!

Betyg 0 / 5. Omdömen 0

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken ”ORIGINAL PÅ BÖGDA”. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om ”Ljurskamjölnaren”, ”Ledsbackabarnen”, ”Anders Alf”, ”Petter-Smed” och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA". Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

ANVÄNDARVILLKOR FÖR APPEN

Läs dessa villkor noggrant innan du använder appen  ("tjänsten") som ägs och drivs av Rolf Lundqvis ("oss", "vi", "vår").

Användarvillkor

Vi kommer att tillhandahålla deras tjänster till dig, vilka är föremål för de villkor som anges nedan i detta dokument. Varje gång du besöker den här appen, använder dess tjänster eller gör ett köp accepterar du följande villkor. Det är därför vi uppmanar dig att läsa dem noggrant.

Integritetspolicy

Innan du fortsätter att använda vår app rekommenderar vi att du läser vår sekretesspolicy angående vår insamling av användardata. Det hjälper dig att bättre förstå våra metoder.

Upphovsrätt

Innehåll som publiceras i den här appen (digitala nedladdningar, bilder, texter, grafik, logotyper) tillhör Rolf Lundqvist och / eller dess innehållsskapare och skyddas av internationella upphovsrättslagar. Hela sammanställningen av innehållet som finns i den här appen tillhör Rolf Lundqvist, med upphovsrätt till denna sammanställning av Rolf Lundqvist.

Kommunikation

Hela kommunikationen med oss ​​är elektronisk. Varje gång du skickar ett mejl till oss eller besöker vår app kommer du att kommunicera med oss. Du godkänner härmed att ta emot meddelanden från oss. Om du prenumererar på nyheterna i vår app kommer du att få regelbundna e-postmeddelanden från oss. Vi kommer att fortsätta att kommunicera med dig genom att publicera nyheter och meddelanden i vår app och genom att skicka e-post till dig. Du samtycker också till att alla meddelanden, avslöjanden, avtal och annan kommunikation vi tillhandahåller dig elektroniskt uppfyller de juridiska kraven som sådan kommunikation ska vara skriftlig.

Tillämplig lag

Genom att besöka den här appen godkänner du att lagarna i vårt land, utan hänsyn till principerna för konfliktlagar, kommer att styra dessa villkor, eller någon tvist av något slag som kan komma mellan Rolf Lundqvis och dig, eller dess affärspartners och medarbetare.

Tvister

Varje tvist som på något sätt är relaterad till ditt besök i den här appen eller till produkter du köper från oss ska skiljas av staten eller federala domstolen i vårt land och du samtycker till exklusiv behörighet och plats för sådana domstolar.

Kommentarer, recensioner och e-post

Besökare kan lägga upp innehåll så länge det inte är obscent, olagligt, ärekränkande, hotande, kränker immateriella rättigheter, invaderar integritet eller skadar på annat sätt för tredje part.

Innehållet måste vara fritt från programvaruvirus, politisk kampanj och kommersiell uppmaning.

Vi förbehåller oss alla rättigheter (men inte skyldigheten) att ta bort och / eller redigera sådant innehåll. När du lägger upp ditt innehåll ger du Rolf Lundqvis icke-exklusiv, royaltyfri och oåterkallelig rätt att använda, reproducera, publicera och modifiera sådant innehåll över hela världen i alla medier.

Licens- och platsåtkomst

Vi ger dig en begränsad licens för att få tillgång till och göra personlig användning av denna app. Du får ladda ner den men inte missbruka den.

Användarkonto

Om du är ägare till ett konto i den här appen är du ensam ansvarig för att sekretessen för dina privata användaruppgifter (användarnamn och lösenord) bibehålls. Du ansvarar för alla aktiviteter som sker under ditt konto eller lösenord.

Vi förbehåller oss alla rättigheter att avsluta konton, redigera eller ta bort innehåll och avbryta beställningar efter eget gottfinnande.

Dessa villkor uppdaterades den 28/4 2021