KÖP BOKEN

"MÖRDARE-STAFVA"

____________________

EBOK

_______________________

"MÖRDARE-STAFVA" handlar om en mycket speciell kvinna som levde i Småland under nästan hela 1800-talet. När hon var 18 år gammal blev hon anklagad för mord på en krämerska. Hon blev dödsdömd, friad, benådad, dömd igen i all oändlighet. Boken skildrar hennes liv från det hon föddes till hennes död.

E-bok: 39 kr

Tryckt bok: 275 kr

21 8. 3-je Böndagen, strömoln, lugnt, på m. 15 gr. v. Vid m. t. 22 gr. v. Rydberg och Hulda voro i Norunga kyrka. Jag har blifvit hes, troligen har jag ådragit mig en förkylning. Emellertid klädde jag mig bra och var ute och tog mig en redig motion.

(Titelbilden föreställer Nårunga kyrka tecknad 1892)

NÅRUNGA KYRKA

Nårunga kyrka teckning från 1892

Nuvarande kyrka i Nårunga byggdes 1851. Den är gemensam för Nårunga, Ljur och Skogsbygden. Ljur har tidigare haft en egen kyrka, men den togs ur bruk samtidigt som Nårunga nya kyrka byggdes. Ljurs gamla kyrka uppfördes redan 1642.

Den nya kyrkan i Nårunga är byggd på samma ställe som en gammal medeltida kyrka. Man tror att den allra första kyrkan var byggd av trä för att senare byggas i sten och därefter bli utbyggd och ombyggd i flera omgångar.

P E Lindskog skrev följande om den gamla kyrkan i Nårunga:

“I äldsta tiderna har den varit af trä, sedermera, upmurad af grof sten. Derpå har den tid efter annan blifvit så förbättrad och tillökt, att den nu är den vackraste och rymligaste landskyrka i Geseneds och Kullings härader. Här äro 2:ne klåckor i stapel”.

Birger Jarl, byst av dockmakaren Oscar Nilsson

Några kilometer väster om kyrkan stod år 1251 slaget vid Herrevadsbro, platsen där Birger Jarl mötte en upprorisk folkungahär.

År 1392 nämns en herr Asmunds som boende i Norunga, detta i ett brev skrivet här i Nårunga av Jon Broka, Asmunds systerson. Jon Broka var präst och hade en avhuggen människofot i sin vapensköld…

STEN STURE D. Y.

År 1511 var Sten Sture d.y. i Nårunga, där han utfärdade ett brev:

”Nårunga 22 februari 1511

Sten Sture d y tackar Svante Nilsson för en förläning men meddelar att Ture Jönsson inte ville lämna den ifrån sig med mindre än att Sten å hans vägnar försöker utverka Gudhems härad. Han tackar också för en del i en silvergruva han fått. Peder Lycke har underrättat honom att han går med på en separat stillestånds- överenskommelse mellan Västergötland och Halland och Sten begär Svantes åsikt om detta.

Svante bör också skriva till biskop Vincent i Skara som är en pålitlig man.

Sten ber att Bengt Gylta skall få Väne härad som Mats Kafle hade tidigare, och i avvaktan på Svantes beslut i frågan har Sten själv anammat häradet.”

Sten Svantesson Sture

Sten Sture den yngre, Sten Svantesson Sture, född 1492 eller 1493, död 3 februari 1520, var en svensk riddare och Sveriges riksföreståndare 1512–1520. Han var son till Svante Nilsson Natt och Dag och Iliana Gädda.

VON SCHWARTZENHOFF

Till Ljurs kyrka skänkte Bengt von Schwartzenhoff en kyrkoklocka. Klockan var gjuten i Skara 1687 och finns nu sedan Ljurs kyrka revs 1851, i Nårunga kyrka. I Ljurs gamla kyrkobok kan man läsa “til Gudz heliga namnps ähra och Liurs Kyrka tu l Prydnat” förärad 1687 av Bengt von Schwartzenhoff.  En femarmad ljusstake, försedd med en plåt, på vilken man kan läsa: ”Av välborna fru Anna Sofia Schwartzenhoff och Anna Dorotea Schwartzenhoff”, finns även i Nårunga kyrka.


◊◊◊—————◊◊◊

 

 

KONTAKTA MIG!

Har du frågor? Vill du föreslå en berättelse? Har du uppgifter som kan förbättra berättelserna? Vill du ha hjälp med släktforskning?

Kontakta mig då genast!