”D. 8 Th. Mulet. På f. m. starkt åskväder med regn, hagel, blixt och dunder. Rydberg körde virke från sågarne på e. m. Jag arbetade med e lådfack som fru Rydberg skall hafva i köket i nya byggningen, jag var äfven i Nolhagalyckan och såg efter om någon ofred var der. Hulda var Långaredsboden med smör. Aug. i Nolhagen håller nu på med uppsättande af dörrarne i den nya byggningen.

(Titelbilden föreställer bokomslaget till ”Frieriet på Frufällan” av Adolf Frantzich)

Carl Jacob Rydberg var född i Habo 8 mars 1796. Fadern hette Ernst Gunnosson Rydberg och kom från Norra Ökna i Småland. Hans hustru Catharina var dotter till prosten Johan Kjellborg i Nårunga.

Paret Rydberg hade fem barn, tre flickor och två pojkar.

Dottern Sara Helena föddes den siste juli i Iglabo och hon gifte sig med Henrik Andersson från Skog i Ornunga socken.

Amanda Carolina, född 23 mars 1912 i Stommen, Ljur, var utvecklingsstörd och inackorderad i granngården Nolhagen. Detta var en av anledningarna till att Yllander var så ofta och besökte detta ställe.

Sonen Ernst Johan, född 30/6 1829 i Hallstorp, Hol, var gift med Lovisa Segergren från Sexdrega. Ernst var ägare till Iglabo på den tid som Yllander bodde där och det var åt honom och hans fru Lovisa som August Johansson i Nolhagen byggde undantagshuset på Iglabo.

Sonen Anton Haquin, född 11 januari 1832 också i Hallstorp, dog redan 6 juli 1834 på samma plats.

Dottern Maria Sofia, född den 3 juli 1827 på Hallstorp, Hol, blev 1855 gift med Conrad Thure Abrahamsson Frantzich i Lommared, Ornunga socken. Conrad hade en bror som hette Anders Johan Woidich Frantzich och vars dotterson, Adolf Frantzich, skrev den humoristiska boken ”Frieriet på Frufällan”.

Så här beskriver Adolf Frantzich sig själv:

”Frantzich, Karl Adolf. Skriftställare m.m., Borås, född i Nårunga 16/9 1867. Efter avslutade skolstudier studerade F. språk, musik och sång. Anställd som orgelstämmare vid J. P. Johanssons orgelfabrik [i Herrljunga]. Etablerade sig som affärsman 1896. Stiftare till Borås Mössfabrik. På sin tid ordförande i AB Fristads Yllefabrik. Ägare till Rantens skofabrik. Dessutom har F. utgivit flera böcker vid olika förlag under flera år samt medarbetat i ortspressen. Han är ägare till ett antal fastigheter på olika platser. Gift med Hilma Ch. H. Engström.”

Hilma Engström var kusin till Albert Engström.

Boken innehåller en samling humoresker och historier. Frantzich fabulerar med schvung och gör framställningen extra pikant genom att använda verkliga ortnamn och kanske kan någon person identifieras i handlingen.

Titelberättelsen handlar om Kasper Rockström, en girig bonde med mindre fördelaktigt utseende, som blir betagen i den sköna Eva från Frufällan. Första mötet äger rum i Alingsås av alla platser. Rockström i Fåfänga ansågs av ortsbefolkningen vara »en besönneli hare». Han höll sig inte med dräng, trots att gården var stor. Ingen kunde säga annat än att bonden arbetade och slet dygnet runt. »Ofta, då Kasper var ute på gärdena, stannade han i arbetet till långt in på nätterna, och då sömnen tog honom, ställde han ifrån sig dynggrepen vid någon lutande trädstam, varefter han hukade sig ned ett par timmar under den mörkaste natten».

Sålunda anlitar Kasper torparen Efraim Wacker som böneman hos den åtråvärda, ett arrangemang som inte leder till omedelbar framgång. Med ihärdighet och bedövande svada fullföljs dock de målmedvetna attackerna, och så småningom bryts motståndet ned.

Det fortsatta händelseförloppet präglas av festliga förvecklingar. Som kulmen går dock Kasper miste om den kärlekskrankes lön på själva bröllopsnatten.

»Frieriet på Frufällan» är avsedd som lätt och underhållande läsning. Omslaget till den i dag svåråtkomliga boken har sitt intresse. Det är nämligen gjort av konstnären Axel Damm, son till boråskrönikören Ada Damm.

◊◊◊—————◊◊◊

 

Denna text är copyright skyddad. ©Rolf Lundqvist 2024

Återgivning av texten helt eller delvis får endast ske efter avtal med Rolf Lundqvist

Betygsätt sidan!

Kommentera

Berätta vad vi kunde göra bättre. Lämna gärna din email adress

Missa ingen intressant berättelse från förr. Gå med i vår grupp på

HAR DU LÄST DEN HÄR?