“D. 31 L. Klart, lugnt. På e. ni. 25 graders värme i solen. På afton 14 gr. v. På e. m. var jag ute och samlade enbär.“
(Titelbilden föreställer Eneskogen i Anderstorp)
Enbär är sammanväxta kottar och alltså inga bär. De växer enbart på enbuskar av kvinnligt kön. Enen är en så kallad tvåbyggare, och det är bara honplantorna som bär på de blåfärgade kottarna.
Det tar två till tre år för en befruktad kotte att mogna och få sin mörka, oftast blåaktiga färg.
Enbär är antiseptisk och därför bra vid urinvägsinfektioner, blåskatarr och eksem. Det har använts sedan medeltiden inom matlagning i vilträtter och soppor för sin aromatiska smak.
Enbärsdricka är både värmande och aktiverande. Koka lite enbär i några minuter och du får en passande dryck då vinterstormen yr bakom fönstret. Enrisrökt fisk och kött är lappländska klassiker där smak och arom talar helt för sig själva.
Torka enbär är enkelt. Bred ut dem glest på ett torrt underlag inomhus. Efter ett par veckor är de riktigt torra och kan läggas i burkar. Torkade enbär håller sig i flera år.
När du skall använda enbären, kläm till dem så att skalen går sönder lite grand. Då kommer det ut mera smak.
◊◊◊—————◊◊◊