”D.12 M. Strömoln. Var jag i Långared och hemtade tidningar, dit fick jag åka, från Ljurs bod med Herr Skolläraren Edv. Svensson i Tämta hvilken åkte efter liten Ölännare och i ett barnverk till kärra. 18 g varmt.

(Titelbilden föreställer Godsägare Francke med två ölandshästar. Fotot är taget runt 1880. Kalmar länsmuseum.)

Ölännaren kallar vi idag Ölandshästen. På Yllanders tid kallade man ofta småväxta hästar Ölännare.

Den är en numera utdöd svensk hästras från Öland. Rasen finns beskriven i skrift så långt tillbaka som på 1500-talet, och den dog ut 1925. Den sista häst som ansågs som riktig ölandshäst var ett sto vid namn Lilly som dog på Torslunda Gård i Kåtorp. Hennes skelett finns utställt på Eketorps borg i Eketorp.

Ölandshästen var en som en medelstor ponny på ca 130 cm, men var dock ingen ponny utan en liten stor häst. Den användes som packdjur, ridhäst och körhäst, samt inom lättare jordbruk. Under vintrarna kördes ölandshästarna över isen som bildats på sunden mellan ön och fastlandet när öborna skulle köpa varor från Kalmar.

En mindre variant av ölandshästen som enbart var ca 70–100 cm i mankhöjd kallades öländsk kungshäst, men denna typ dog ut under 1800-talet.

Idag har ”Föreningen Ölandshästen” återskapat en typ av ponny som är mycket lik den ursprungliga rasen, men som går under namnet estnisk buskponny.

Med ”Skolläraren Edv. Svensson” avser Yllander Per Edvard Svensson född den 27 juni 1861 i Örkestorp i Od som son till hemmansägaren Sven Andreasson och hans hustru Anna. 1889 var han skollärare i Tämta och bodde i skolhusets lärarbostad. 1896 flyttade han till Hakarp.

◊◊◊—————◊◊◊

 

Denna text är copyright skyddad. ©Rolf Lundqvist 2024

Återgivning av texten helt eller delvis får endast ske efter avtal med Rolf Lundqvist

Betygsätt sidan!

Kommentera

Berätta vad vi kunde göra bättre. Lämna gärna din email adress

Missa ingen intressant berättelse från förr. Gå med i vår grupp på

HAR DU LÄST DEN HÄR?