I DAG ÄR DET

DEN 16 APRIL

PATRIK OCH PATRICIA SAMT PATRIKDAGEN

Adolf Patrik Lewenhaupt (1794 Nolhaga Alingsås-1871 Lund). Greve, Överstelöjtnant och Landshövding i Halland

Mansnamnet Patrik, Patric eller Patrick kom till Sverige på 1600-talet med invandrande skotska släkter. Namnet kommer av det latinska ordet patricius och betyder ’adelsman’. Namnet kom in i den svenska almanackan på 1700-talet för att hedra Irlands apostel Sankt Patrik.

Helgonet Patrik firas den 17 mars (se Saint Patrick’s Day). I Sverige och Finland har dock Patrik namnsdag den 16 april. Den feminina formen av namnet är Patricia, som delar namnsdag med Patrik.

Namnet hade en popularitetstopp under 1970- och 1980-talet, men har sedan dess avtagit i popularitet. Det finns numera runt 40 000 män som bär namnet Patrik i Sverige.

Liksom många märkesdagar under tidig vår, handlar Patrik om sådden. I bondesamhället var detta en intensiv period då mycket stod på spel. Det gällde också att så vid rätt tidpunkt, så att inte växten slog fel. Dagen betraktades som sista dagen för ärtsådden och om det på grund av väderlek inte gick att så i marken denna dag, skulle man så i ladan (Skåne).

Kvinnonamnet Patricia är den feminina formen av Patrik som kom till Sverige på 1600-talet med invandrande skotska släkter. Ordet "patricier" (högre ställd folkgrupp) som användes under medeltiden, kom just från namnet Patricia.

Namnet har ökat i popularitet i Sverige sedan 1980-talet och finns numera bland de 100 vanligaste namnen. Det finns nu drygt 5000 kvinnor som heter Patricia i Sverige.

DEN 16 MAJ

RONALD OCH RONNY SAMT PEREGRINUSDAGEN

 

Ronnie Peterson, (1944–1978), Sveriges största racerbilsförare

Ronald är ett mansnamn med engelskt eller skotskt ursprung. Det kommer liksom det nordiska namnet Ragnvald och det tyska Reinhold från det fornnordiska Rögnvaldr, som är bildat av en förled med betydelsen "råd" (eller "gudamakter") och en slutled med betydelsen "härskare". Från Ronald kommer smeknamnen Ron och Ronnie/Ronny.

Namnet har använts i Sverige sedan slutet av 1800-talet och hade sin högsta popularitet på 1940- och 1950-talen men har därefter minskat betydligt. Under hela 1990-talet fick endast 88 pojkar namnet, varav 8 fick det som tilltalsnamn. Det finns runt 2500 män med detta namn i Sverige i dag.

Som efternamn existerar bara namnet Ronald i en familj och stavas då Ronàld.

Den portugisiska och spanska motsvarigheten till namnet är Ronaldo.

Ronny eller Ronnie är ett mansnamn som ursprungligen var en smekform av Ronald. Namnet blev, liksom flera andra engelska namn, populärt på 1930- och 1940-talen. Det fortsatte att vara populärt fram till 1970-talet för att därefter minska betydligt.

Det finns drygt 10 000 män som heter Ronny i Sverige.

Den 16 maj hade Peregrinus namnsdag fram till 1901. Peregrinus, död ca 261 eller ca 304, var en gallisk biskop och vördades som den första biskopen i Auxerre och byggare av dess första domkyrka. En stark lokal tradition uppger att han var präst i Rom, utsedd av påven Sixtus II att evangelisera detta område på begäran av de kristna bosatta i den delen av Gallien. Han predikade i Marseille, Lyon, och omvände större delen av invånarna i Auxerre till kristendomen.

Historiker anser att han var nog inte alls biskop, utan snarare en missionär som hade sänts till landsbygden i denna region. På 800-talet, gjorde sedan präster i Auxerre denna lokala martyr till den första biskopen i sin stad.

Peregrinus’ helgondag den 16 maj var i södra Sverige förr märkesdag för potatissättningen, i Värmland och omgivande landskap för boskapens första betesgång för säsongen. I samband därmed brukade man gå i en sorts rituell skallgång i markerna och ropa ”Peregrinus, bind dina hundar!”, varmed man trodde sig förebygga att vargarna dödade kreaturen.

DEN 16 JUNI

AXEL OCH AXELINA

Axelina Berg, kabinettsfotografi från mellan 1860 och 1870

Axel eller Aksel är ett mansnamn, en dansk form av det hebreiska namnet Absalom som betyder 'fadern är fred'. Äldsta belägget i Sverige är från år 1371.

Axel var ett av de tio vanligaste förnamnen under hela senare delen av 1800-talet. Riktigt så vanligt var inte Axel i slutet av 1900-talet. Det finns ungefär 60000 män med namnet Axel i Sverige.

Kvinnonamnet Axelina är den feminina formen av Axel som är en nordisk form av det hebreiska namnet Absalon. En variant av namnet är Axelia.

Axelina var ganska populärt i Sverige när 1800-talet gick mot sitt slut, men har aldrig varit ett riktigt modenamn. Det finns färre än 1000 kvinnor som bär namnet i Sverige i dag.

"MÖRDARE-STAFVA"

____________________

EBOK

_______________________

"MÖRDARE-STAFVA" handlar om en mycket speciell kvinna som levde i västra Sverige under nästan hela 1800-talet. När hon var 18 år gammal blev hon anklagad för mord på en krämerska. Hon blev dödsdömd, friad, benådad, dömd igen i all oändlighet. Boken skildrar hennes liv från det hon föddes till hennes död.

E-bok: 19 kr

Tryckt bok: 195 kr

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

____________________

EBOK

_______________________

"ORIGINAL PÅ BÖGDA" handlar om ett trettiotal original som bodde på Svältorna för över hundra år sedan. Läs om Anders Alf, som i sin och familjens förtvivlan dränkte sig i Trollö mosse och Ledsbackabarnen Kalle och Kristina. De båda var syskon och "dvärgar", som det hette på de tiden. När de båda var i åttioårsåldern slog Kristina ihjäl Kalle med en spisgaffel.

E-bok: 19 KR

Tryckt bok: UTSÅLD

ANDERS GLADERS BREV

Anders Gladers brev till major Schwartzenhoff 10 maj 1812

 ANDERS GLADER

Anders föddes 1777 på Enekullen, tillhörande Frälsegården i Gundlered. Hans far var Sven Andersson född 1750 i Hjulsered och modern hette Katarina Andersdotter född 1751 i Siene. Anders hade en äldre syster vid namn Katarina. Hon föddes två år tidigare än Anders och dog redan som 20-åring år 1795.

ÅBO

1811 till 1821 är Anders “åbo” på Iglabo, dvs han hade rätt att bruka marken och leva på den. Han var även mantalsskriven på säteriet under de här åren och han brukade hela hemmanet.

Ägare till säteriet är dock Ulrik Christoffer Carlsson von Schwartzenhoff. 1821 dör Ulrik och gården enligt hans testamente får då Mademoiselle Agneta Sylvan, hans hushållerska, besittningsrätt på livstid. Att hon kallades Mademoiselle visar att hon var mycket mer än bara en “enkel” passup.

TORPARE IGEN

Anders Glader fick därmed flytta till Hästhagen där han och hustrun Johanna Fredrika Jonsdotter, född 1795 i Siene bodde fram till i början på 1830-talet.

1826 föddes deras dotter Anna Christina i Hästhagen.

TILLBAKA TILL HEMMET

I början på 1830-talet flyttade familjen tillbaks till Enekullen, där Anders fötts och de bor kvar där till 1858 när Anders dör.

FATTIGSTUGAN

Då tvingas änkan och dottern att flytta till Ljurs fattigstuga.

Karta med Hästhagen, Iglabo kvarn, Iglabo och Frälsegården

Här följer en renskrivning av brevet (om någon kan tyda bättre skicka mig ett meddelande!):

Iglabo den 10 maj 1812

Mölnaren Anders Persson vid Qvarnen anholler at få Tüllen ütagen med (aldra förstang) Bland föds Kümmet är fült. Soldaten här för Iglabo är Commenderad og Skal Bårt om åtta eller fjorton Dagar här Efter, og Skall hafva 8tta Dagars kost för Iglabo og Der til Drickespenningar. Jag har med flit förhört mig Efter, om någon ville Emotaga frälseg? at brüka, men inte fått Spaning på Någon ännu. Bägaren Sällier icke för 25 Rdr om det är så at han blir til Salo. Det får jag veta Nästa Söndag. Anders i Hästhagen åstundade att få den otamme stüten som han är til at lämna och kjöra med i vår, hvilket han ämnar at tala ved Maioren Der om, ty olycka är träffat på Den Koen som Andreas har kjört.

Anders Glader

Betygsätt sidan!

HAR DU LÄST DEN HÄR?

HAR DU LÄST DEN?

MORD

SÅ VAR DET FÖRR

ORIGINAL

SVÄLTORNA

IGLABO

Här är fler spännande berättelser från förr: