I DAG ÄR DET

DEN 25 APRIL

MARKUS SAMT MARKUSDAGEN

Restaurang Sturehof gjordes berömd av Ernst Josef Marcus

Markus eller Marcus är ett romerskt och bibliskt mansnamn, namnet på en av evangelisterna. Exakt vad Markus betyder är oklart; möjligtvis är det bildat av namnet på den romerska guden Mars. Formerna Marco och Marko är varianter av samma namn.

Mark/Markus/Marcus är ett vanligt manligt namn och är härlett från gammalt latinskt "Mart-kos", vilket betyder "helgat till guden Mars" och kan också betyda "krigets Gud" eller "vara krigsliknande". Marcus var ett av de tre vanligaste romerska förnamnen.

Markus var mycket populärt i början på 1990-talet då det var Sveriges vanligaste namn bland nyfödda pojkar. Det finns drygt 50 000 män som bär namnet Markus i Sverige.

Markusdagen ansågs i likhet med flera dagar vid denna tid som särskilt lämpad för just sådd av ärter. Mängden dagar som förknippades med ärtsådd speglar att ärter var en vanlig gröda i bondesamhället. I Västergötland kallades dagen ibland för ”gökedagen”, därför att göken ansågs komma.

Angående fotot ovan:

Ernst Josef Marcus, född 9 maj 1881 Stockholm, död där 19 mars 1936, var en svensk restauratör.

Ernst Marcus var son till köpmannen Axel Marcus samt bror till Ture och Gerda Marcus. 1896 anställdes han hos konditor Törnblad vid Stureplan i Stockholm. Han fortsatte därefter som kökselev vid Operakällaren och bedrev därefter restaurangstudier i utlandet, hos Nimbs i Köpenhamn, Cecil i London och Brighton i Paris. Efter att han återvänt till Sverige var han hovmästare på Hotell Rydberg, Hasselbacken och Grand Hôtel. 1905 etablerade sig Ernst Marcus tillsammans med sin bror Ture på Sturehof som han 1910 ensam övertog och därefter innehade fram till sin död. Sturehof utvecklades under hans ledning till en av Stockholms främsta restauranger med fiskrätter som specialitet.

DEN 25 MAJ

URBAN SAMT URBANUSDAGEN

Vädersolstavlan ursprungligen målad av Urban målare 1535 hänger i Storkyrkan i Stockholm Det är den äldsta bilden av Stockholm och finns avbildad på tusenkronorssedeln Den nuvarande bilden är dock en kopia från 1630-talet av Jacob Elbfas

Urban är ett mansnamn bildat från det latinska adjektivet urbanus - "belevad" eller "städad" (egentligen "från staden" eller "som har med staden att göra", av Urbs - "stad"). Urbanus var ett vanligt namn på påvar. Namnets plats i almanackan är till åminnelse av Urban I som dog 230 och har funnits där sedan medeltiden.

Namnet har förekommit i Sverige sedan 1400-talet men inte varit speciellt vanligt det senaste seklet. En viss popularitet hade det dock på 1950- och 1960-talet. Det finns i dag knappt 1000 män som heter Urban i Sverige.

Den 25 maj är sedan medeltiden är en gammal märkesdag i almanackan och Urbanusdagen brukade räknas som sommarens första dag. "Urban, Vilhelmina och Beda, de skola sommaren leda" hette det i den gamla Bondepraktikan. I och med att sommaren börjat, måste alla sysslor förknippade med vårbruket vara färdiga.

DEN 25 JUNI

DAVID OCH SALOMON

 

Rektor Otto Salomon

David är ett mansnamn av bibliskt ursprung och betyder 'den älskade' (hebreiska דָּוִד Dawid). Namnet kan även stavas Dawid.

Namnet började stiga i popularitet på 1970-talet och var något av ett modenamn på 1980-talet. Numera ligger namnet ganska stabilt kring plats 25 på listan. Det finns ungefär 50000 män som heter David i Sverige.

Salomon är ett annat bibliskt mansnamn som kommer från det hebreiska ordet (שְׁלֹמֹה shelomoh) schalom som betyder välgång eller frid. Den engelska formen är Solomon. Namnet infördes i den svenska almanackan i slutet av 1700-talet.

Namnet är mindre vanligt i dagens Sverige och det finns färre än 1000 män som bär detta namn i landet.

Angående fotot ovan: porträtt av rektor Otto Aron Salomon. Han föddes den 1 november 1849 i Göteborg som son till handlare Alexander Salomon och Henriette Abrahamson. Han gift sig 1878 med Ellen Jacobina Wahren ifrån Norrköping. Salomon var autodidakt pedagog som vidareutvecklade den pedagogiska skolslöjden vid Nääs slott, Västergötland och tog senare över som rektor efter sin morbror August Abrahamson. Han avled den 3 november 1907 och begravdes i slottsparken vid Nääs.

"MÖRDARE-STAFVA"

____________________

EBOK

_______________________

"MÖRDARE-STAFVA" handlar om en mycket speciell kvinna som levde i västra Sverige under nästan hela 1800-talet. När hon var 18 år gammal blev hon anklagad för mord på en krämerska. Hon blev dödsdömd, friad, benådad, dömd igen i all oändlighet. Boken skildrar hennes liv från det hon föddes till hennes död.

E-bok: 19 kr

Tryckt bok: 195 kr

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

____________________

EBOK

_______________________

"ORIGINAL PÅ BÖGDA" handlar om ett trettiotal original som bodde på Svältorna för över hundra år sedan. Läs om Anders Alf, som i sin och familjens förtvivlan dränkte sig i Trollö mosse och Ledsbackabarnen Kalle och Kristina. De båda var syskon och "dvärgar", som det hette på de tiden. När de båda var i åttioårsåldern slog Kristina ihjäl Kalle med en spisgaffel.

E-bok: 19 KR

Tryckt bok: UTSÅLD

DEN TRETTONDE DAGEN

Från allra första början var trettondagen den dag då Jesus födelse firades. I Sverige firas dagen däremot traditionellt till minnet av att de tre vise männen Baltasar, Melchior och Kaspar besökte Betlehem efter Jesu födelse och uppenbarelsen av Betlehemsstjärnan som visade dem vägen till Jesus krubba.

Männen skall ha kommit till Jesus med guld, rökelse och myrra. Dessa gåvor symboliseras bland annat i Italien av att barnen får presenter på denna dag.

Trettondedagen är den trettonde dagen under julen med juldagen inräknad. I de flesta kristna länder anses denna dag avsluta julen, till skillnad från i Norden, där julen allmänt anses avslutad med tjugondedag jul, även kallad tjugondag Knut.

Under 1000-talet och fram till 1800-talet blev det i Sverige vanligt med kyrkospel och spexande ungdomar, som förklädda till de tre vise männen, Judas eller julbocken, gick från hus till hus och tiggde mat och dryck till sina fester.

De sjöng och framförde skådespel med inslag av gyckel. Var de missnöjda med gåvorna kunde det gå vilt till. På 1600-talet förbjöds till och med det stökiga firandet på vissa platser i landet.

Folk, gärna unga män, rörde sig mellan gårdarna och spexade och sjöng. I utbyte fick man mat och dryck att kalasa på senare på kvällen.

Stjärngossar som knackar på en dörr. Illustration av A. Malmström i tidningen Hemvännen 1882. Foto Jessica Wallin Nordiska Museet

De så kallade stjärngossarna, som numera oftast förknippas med Luciafirandet i Sverige, framträdde ursprungligen i de dramer och mysteriespel som framfördes på trettondedagen.

Trettonhelgen firas inte lika mycket längre, förutom på skärgårdsön Möja, i Stockholms yttersta skärgård. Där på denna lilla avlägsna ö lyses denna mörka och långa natt upp av alla ljus i husens fönster och männens, för det är för det mesta män, melodiska sånger, som de sjunger natten lång.

Folk i stugorna tänder lampor i fönsterna och hoppas därmed få besök av de sjungande stjärngossarna. Om man besöker Möja på trettondagsafton så kan man få se något som är världsunikt, nämligen kung Herodes, Judas och de tre vise männen fara fram på en snöskoter.

Trettondags afton intar de så kallade Stjärnsjungarna Möja, en tradition som har funnits sen 1700-talet. Grupper med fem personer i varje grupp utklädda till kung Herodes, Judas och de tre vise männen besöker alla hus på ön, som har tänt en lampa, och bjuder på ett par sånger.

Att sjunga för stjärnan är en gammal tradition som tidigare varit utbredd över hela landet. I dag lever den kvar på några få ställen, varav Möja är ett. Stjärnsjungandet går ut på att åskådliggöra den bibliska berättelsen om de tre vise männens vandring för att hylla det nyfödda Jesusbarnet. Sång, skämt och upptåg ingår, samt ”tiggeri”. Som tack bjuds sångarna på förtäring och en välgörande slant.

Enligt svensk folktro kom också de döda på besök under julhelgen, men på trettondagen var det dags för dem att återvända till sina gravar.

Betygsätt sidan!

HAR DU LÄST DEN HÄR?

HAR DU LÄST DEN?

MORD

SÅ VAR DET FÖRR

ORIGINAL

SVÄLTORNA

IGLABO

Här är fler spännande berättelser från förr: