I DAG ÄR DET

DEN 25 APRIL

MARKUS SAMT MARKUSDAGEN

Restaurang Sturehof gjordes berömd av Ernst Josef Marcus

Markus eller Marcus är ett romerskt och bibliskt mansnamn, namnet på en av evangelisterna. Exakt vad Markus betyder är oklart; möjligtvis är det bildat av namnet på den romerska guden Mars. Formerna Marco och Marko är varianter av samma namn.

Mark/Markus/Marcus är ett vanligt manligt namn och är härlett från gammalt latinskt "Mart-kos", vilket betyder "helgat till guden Mars" och kan också betyda "krigets Gud" eller "vara krigsliknande". Marcus var ett av de tre vanligaste romerska förnamnen.

Markus var mycket populärt i början på 1990-talet då det var Sveriges vanligaste namn bland nyfödda pojkar. Det finns drygt 50 000 män som bär namnet Markus i Sverige.

Markusdagen ansågs i likhet med flera dagar vid denna tid som särskilt lämpad för just sådd av ärter. Mängden dagar som förknippades med ärtsådd speglar att ärter var en vanlig gröda i bondesamhället. I Västergötland kallades dagen ibland för ”gökedagen”, därför att göken ansågs komma.

Angående fotot ovan:

Ernst Josef Marcus, född 9 maj 1881 Stockholm, död där 19 mars 1936, var en svensk restauratör.

Ernst Marcus var son till köpmannen Axel Marcus samt bror till Ture och Gerda Marcus. 1896 anställdes han hos konditor Törnblad vid Stureplan i Stockholm. Han fortsatte därefter som kökselev vid Operakällaren och bedrev därefter restaurangstudier i utlandet, hos Nimbs i Köpenhamn, Cecil i London och Brighton i Paris. Efter att han återvänt till Sverige var han hovmästare på Hotell Rydberg, Hasselbacken och Grand Hôtel. 1905 etablerade sig Ernst Marcus tillsammans med sin bror Ture på Sturehof som han 1910 ensam övertog och därefter innehade fram till sin död. Sturehof utvecklades under hans ledning till en av Stockholms främsta restauranger med fiskrätter som specialitet.

DEN 25 MAJ

URBAN SAMT URBANUSDAGEN

Vädersolstavlan ursprungligen målad av Urban målare 1535 hänger i Storkyrkan i Stockholm Det är den äldsta bilden av Stockholm och finns avbildad på tusenkronorssedeln Den nuvarande bilden är dock en kopia från 1630-talet av Jacob Elbfas

Urban är ett mansnamn bildat från det latinska adjektivet urbanus - "belevad" eller "städad" (egentligen "från staden" eller "som har med staden att göra", av Urbs - "stad"). Urbanus var ett vanligt namn på påvar. Namnets plats i almanackan är till åminnelse av Urban I som dog 230 och har funnits där sedan medeltiden.

Namnet har förekommit i Sverige sedan 1400-talet men inte varit speciellt vanligt det senaste seklet. En viss popularitet hade det dock på 1950- och 1960-talet. Det finns i dag knappt 1000 män som heter Urban i Sverige.

Den 25 maj är sedan medeltiden är en gammal märkesdag i almanackan och Urbanusdagen brukade räknas som sommarens första dag. "Urban, Vilhelmina och Beda, de skola sommaren leda" hette det i den gamla Bondepraktikan. I och med att sommaren börjat, måste alla sysslor förknippade med vårbruket vara färdiga.

DEN 25 JUNI

DAVID OCH SALOMON

 

Rektor Otto Salomon

David är ett mansnamn av bibliskt ursprung och betyder 'den älskade' (hebreiska דָּוִד Dawid). Namnet kan även stavas Dawid.

Namnet började stiga i popularitet på 1970-talet och var något av ett modenamn på 1980-talet. Numera ligger namnet ganska stabilt kring plats 25 på listan. Det finns ungefär 50000 män som heter David i Sverige.

Salomon är ett annat bibliskt mansnamn som kommer från det hebreiska ordet (שְׁלֹמֹה shelomoh) schalom som betyder välgång eller frid. Den engelska formen är Solomon. Namnet infördes i den svenska almanackan i slutet av 1700-talet.

Namnet är mindre vanligt i dagens Sverige och det finns färre än 1000 män som bär detta namn i landet.

Angående fotot ovan: porträtt av rektor Otto Aron Salomon. Han föddes den 1 november 1849 i Göteborg som son till handlare Alexander Salomon och Henriette Abrahamson. Han gift sig 1878 med Ellen Jacobina Wahren ifrån Norrköping. Salomon var autodidakt pedagog som vidareutvecklade den pedagogiska skolslöjden vid Nääs slott, Västergötland och tog senare över som rektor efter sin morbror August Abrahamson. Han avled den 3 november 1907 och begravdes i slottsparken vid Nääs.

"MÖRDARE-STAFVA"

____________________

EBOK

_______________________

"MÖRDARE-STAFVA" handlar om en mycket speciell kvinna som levde i västra Sverige under nästan hela 1800-talet. När hon var 18 år gammal blev hon anklagad för mord på en krämerska. Hon blev dödsdömd, friad, benådad, dömd igen i all oändlighet. Boken skildrar hennes liv från det hon föddes till hennes död.

E-bok: 19 kr

Tryckt bok: 195 kr

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

____________________

EBOK

_______________________

"ORIGINAL PÅ BÖGDA" handlar om ett trettiotal original som bodde på Svältorna för över hundra år sedan. Läs om Anders Alf, som i sin och familjens förtvivlan dränkte sig i Trollö mosse och Ledsbackabarnen Kalle och Kristina. De båda var syskon och "dvärgar", som det hette på de tiden. När de båda var i åttioårsåldern slog Kristina ihjäl Kalle med en spisgaffel.

E-bok: 19 KR

Tryckt bok: UTSÅLD

KVINNOR SOM FLYTER

Kvinna flyter i vatten

När Mäster Håkan tillträdde sin tjänst i Jönköping 1588 var Vasa-sonen Johan III kung över Sverige. Han kom till makten genom att hänsynslöst låta fängsla sin egen bror och tillika kung, Erik XIV. Sedan över hundra år härjade häxprocesser ute i Europa och skördade tusentals oskyldig kvinnors liv. I Sverige började den stora jakten på dessa djävulens anförvanter långt senare och kulminerade först i slutet på 1600-talet.

Även om Sverige inte genomled många häxprocesser under början på 1600-talet så var Småland ett undantag. Detta berodde på ovan nämnde Mäster Håkan, som fick sin bödelsutbildning utomlands och där lärde sig allt om häxor och hur de skulle bekämpas, torteras och förgöras. Han visste hur man använde häxprovet för att skilja skyldiga från oskyldiga. Han kände till hur man letade efter häxmärket på en misstänkt kvinnas kropp och han hade lärt sig hur man genom tortyr kunde få den mest motståndskraftiga att ge efter och erkänna det som förväntades för att stilla kyrkans och pöbels omättliga hunger efter syndabockar.

Kvinna som sjunker i vatten

Två år efter att han tillträtt tjänsten som Jönköpings skarprättare fick han möjlighet att utnyttja sina nyförvärvade kontinentala kunskaper på två kvinnor i staden. Vattenprovet skulle genast avslöja om de båda var häxor eller helt vanliga och oskyldiga kvinnor. Detta prov var lika enkelt som effektivt. Man band händer och fötter på den misstänkta kvinnan och sen kastade man henne brutalt i djupt vatten. Om hon flöt, var hon tveklöst skyldig och därmed häxa. Om hon däremot sjönk till botten, förklarades hon oskyldig, åtminstone för en tid. Man får bara hoppas att den ”oskyldiga” kvinnan fiskades upp i tid innan hon drunknade. De båda kvinnorna från Jönköping som Mäster Håkan utsatt för vattenprovet flöt som gäss på en spegelblank damm och därmed var det bevisat att de var satans utsända verktyg och skulle förgöras enligt konstens alla regler.

Fyra år senare rannsakade Håkan den så kallade ”Tyskabillan”, pigan Ingegärd Andersdotter, anklagad för häxeri. Under skarprättarens mästerliga tortyr tvingades hon att erkänna att hon tillsammans med en annan piga, Kerstin i Maden, i största hemlighet hade träffat och umgåtts med “en liten kumpan” på en kulle tre gånger. Där på kullen hade det lilla mystiska väsendet överräckt värdefulla gåvor åt de båda pigorna och där hade de försvurit sig åt honom.

Även om den stora häxjakten inte kom i gång förrän senare, infördes redan 1607 bibelordet: ”Du skall inte låta en trollkona leva”. På något märkligt och makabert sätt låter det nästan som ”Du skall älska din nästa”. Det var kanske just detta som var meningen, genom att skapa en fras som kändes hemvan kunde man få folk att lättare acceptera den som sanning.

En av de första kvinnor som blev anklagad för att vara häxa var Elin i Horsnäs, öster om Ljungby. Elins  man hade dött under mystiska omständigheter, men det var inte för detta som hon ställdes inför rätta utan för att hon anklagades för häxeri något av de sista åren på 1500-talet eller möjligtvis precis efter sekelskiftet. Hon fick då genomgå vattenprovet tillsammans med två andra kvinnor. Hon hade ”turen” att sjunka till botten av sjön och klarade provet. Hon blev därmed frikänd, möjligtvis genom att muta mästermannen med sexuella tjänster. De båda andra kvinnorna, vars namn är okända, flöt på vattnet och förklarades vara häxor och avrättades.

De häxor som frikändes från anklagelserna ansågs ändå vara skyldiga i folkmun och blev ofta anklagade en andra gång, och detta var också vad som hände Elin. Folk fortsatte att skvallra och sprida fantasifulla historier om henne. 1611 kallade hon åter inför rätta djupt inne i de småländska skogarna. Hon var då antagligen i trettioårsåldern eftersom hennes mor fortfarande levde och hennes son var i tonåren. Efter att hennes första man dött hade hon gift om sig med en man som hette Oluffz.

Mjölkhare från 1400-talet i Härkeberga kyrka målad av Albertus Pictor

Elin anklagades på en lång rad punkter, bland annat för att ha utövat kärleksmagi på sin systers fästman Simon Thuresson, då han funderade på att bryta förlovningen med systern. Hon påstods även ha mördat både sin första man Niels Pedersson och en kvinna som hette Maretta Laressa med magi. Med sina magiska krafter hade hon satt sjukdom på boskap för att sedan ta betalt för att göra dem friska igen. Hon sades även använda mjölkharar, som användes för att stjäla mjölk från grannarnas kor. Mjölkharen var så snabb att man inte såg den. Den var ett väsen som dök upp över nästan hela landet och fick många olika lokala namn, såsom bjära, trollhare, pukhare och trollkatten.

Elin hade grälat med sin döde makes far, då han anklagat henne för att ha mördat hans son och hennes make för att komma över arvet. Svärfadern påstod även att hon gjort sin förre makes bror sjuk med magi då han försökt avstyra bråket. Enligt vittnen vid ett bröllop hade hennes son sagt till de andra pojkarna att en av skatorna i luften var hans mor, och att skatan kom varje gång han kallade på den.

När Elin förnekade anklagelserna, begärde fogden i Sunnerbo av ståthållaren i Jönköping att Mäster Håkan skulle inkallas för att få fram sanningen ur den anklagade häxan. Fogden sa till Håkan; “Finner du Elin oskyldig, skall du låta henne vara. Din betalning skall du få likafullt”. Håkan svarade; “Får jag ej vilkor att handla med henne som jag plägar med sådana, då må fanen hava henne på vattnet”.

Kvinna undersöks för att hitta häxmärken

Mäster Håkan som genom list och skicklighet blivit både polis, domare och bödel, observerade Elin i med största försiktighet för att undvika hennes “onda öga”, Efter noggranna undersökningar kom han fram till att hon hade häxmärket under sitt högra bröst. Några tillkallade kvinnor kunde konstatera att mästermannen hade rätt. De påstod att de aldrig sett ett sådant märke som Elin hade förut och att de inte hade sådana på sina kroppar.

Elin utsattes då återigen för vattenprovet, och denna gång flöt hon som en kork och därmed ansågs det bevisat att hon var en häxa. Hon försökte rädda sitt liv genom att säga att hon hade kunnat klara provet om hon bara fått förbereda sig i tid. Detta gjorde emellertid saken bara ännu värre eftersom Håkan då fick tillstånd att tortera henne för att få fram en bekännelse.

För att hon inte skulle kunna gömma en ”trollknuta” i sitt hår rakades hon först över hela kroppen. Därefter satte den sadistiske bödeln i gång sin ”behandling” som skulle tvinga Elin att bekänna att hon var en häxa, men hon gav inte efter ens för den grymmaste tortyr.

Kvinna bränns på bål

Hon vägrade gå med på att hon var en häxa, men till slut erkände hon dock att hon mördat sin man med arsenik, vilket ingen vare sig påstått eller anklagat henne för. Antagligen ville hon hellre bli avrättad för mord än för trolldom eftersom straffet för trolldom var bränning på bål medan mördare halshöggs.

Elin dömdes till döden den 28 september 1611 och avrättades “Till det enhälliga ropet” från kyrkan, rättskiparna och folket.

Äntligen var samhället av med ännu en obekväm kvinna.

Betygsätt sidan!

HAR DU LÄST DEN HÄR?

HAR DU LÄST DEN?

MORD

SÅ VAR DET FÖRR

ORIGINAL

SVÄLTORNA

IGLABO

Här är fler spännande berättelser från förr: