I DAG ÄR DET

DEN 25 APRIL

MARKUS SAMT MARKUSDAGEN

Restaurang Sturehof gjordes berömd av Ernst Josef Marcus

Markus eller Marcus är ett romerskt och bibliskt mansnamn, namnet på en av evangelisterna. Exakt vad Markus betyder är oklart; möjligtvis är det bildat av namnet på den romerska guden Mars. Formerna Marco och Marko är varianter av samma namn.

Mark/Markus/Marcus är ett vanligt manligt namn och är härlett från gammalt latinskt "Mart-kos", vilket betyder "helgat till guden Mars" och kan också betyda "krigets Gud" eller "vara krigsliknande". Marcus var ett av de tre vanligaste romerska förnamnen.

Markus var mycket populärt i början på 1990-talet då det var Sveriges vanligaste namn bland nyfödda pojkar. Det finns drygt 50 000 män som bär namnet Markus i Sverige.

Markusdagen ansågs i likhet med flera dagar vid denna tid som särskilt lämpad för just sådd av ärter. Mängden dagar som förknippades med ärtsådd speglar att ärter var en vanlig gröda i bondesamhället. I Västergötland kallades dagen ibland för ”gökedagen”, därför att göken ansågs komma.

Angående fotot ovan:

Ernst Josef Marcus, född 9 maj 1881 Stockholm, död där 19 mars 1936, var en svensk restauratör.

Ernst Marcus var son till köpmannen Axel Marcus samt bror till Ture och Gerda Marcus. 1896 anställdes han hos konditor Törnblad vid Stureplan i Stockholm. Han fortsatte därefter som kökselev vid Operakällaren och bedrev därefter restaurangstudier i utlandet, hos Nimbs i Köpenhamn, Cecil i London och Brighton i Paris. Efter att han återvänt till Sverige var han hovmästare på Hotell Rydberg, Hasselbacken och Grand Hôtel. 1905 etablerade sig Ernst Marcus tillsammans med sin bror Ture på Sturehof som han 1910 ensam övertog och därefter innehade fram till sin död. Sturehof utvecklades under hans ledning till en av Stockholms främsta restauranger med fiskrätter som specialitet.

DEN 25 MAJ

URBAN SAMT URBANUSDAGEN

Vädersolstavlan ursprungligen målad av Urban målare 1535 hänger i Storkyrkan i Stockholm Det är den äldsta bilden av Stockholm och finns avbildad på tusenkronorssedeln Den nuvarande bilden är dock en kopia från 1630-talet av Jacob Elbfas

Urban är ett mansnamn bildat från det latinska adjektivet urbanus - "belevad" eller "städad" (egentligen "från staden" eller "som har med staden att göra", av Urbs - "stad"). Urbanus var ett vanligt namn på påvar. Namnets plats i almanackan är till åminnelse av Urban I som dog 230 och har funnits där sedan medeltiden.

Namnet har förekommit i Sverige sedan 1400-talet men inte varit speciellt vanligt det senaste seklet. En viss popularitet hade det dock på 1950- och 1960-talet. Det finns i dag knappt 1000 män som heter Urban i Sverige.

Den 25 maj är sedan medeltiden är en gammal märkesdag i almanackan och Urbanusdagen brukade räknas som sommarens första dag. "Urban, Vilhelmina och Beda, de skola sommaren leda" hette det i den gamla Bondepraktikan. I och med att sommaren börjat, måste alla sysslor förknippade med vårbruket vara färdiga.

DEN 25 JUNI

DAVID OCH SALOMON

 

Rektor Otto Salomon

David är ett mansnamn av bibliskt ursprung och betyder 'den älskade' (hebreiska דָּוִד Dawid). Namnet kan även stavas Dawid.

Namnet började stiga i popularitet på 1970-talet och var något av ett modenamn på 1980-talet. Numera ligger namnet ganska stabilt kring plats 25 på listan. Det finns ungefär 50000 män som heter David i Sverige.

Salomon är ett annat bibliskt mansnamn som kommer från det hebreiska ordet (שְׁלֹמֹה shelomoh) schalom som betyder välgång eller frid. Den engelska formen är Solomon. Namnet infördes i den svenska almanackan i slutet av 1700-talet.

Namnet är mindre vanligt i dagens Sverige och det finns färre än 1000 män som bär detta namn i landet.

Angående fotot ovan: porträtt av rektor Otto Aron Salomon. Han föddes den 1 november 1849 i Göteborg som son till handlare Alexander Salomon och Henriette Abrahamson. Han gift sig 1878 med Ellen Jacobina Wahren ifrån Norrköping. Salomon var autodidakt pedagog som vidareutvecklade den pedagogiska skolslöjden vid Nääs slott, Västergötland och tog senare över som rektor efter sin morbror August Abrahamson. Han avled den 3 november 1907 och begravdes i slottsparken vid Nääs.

"MÖRDARE-STAFVA"

____________________

EBOK

_______________________

"MÖRDARE-STAFVA" handlar om en mycket speciell kvinna som levde i västra Sverige under nästan hela 1800-talet. När hon var 18 år gammal blev hon anklagad för mord på en krämerska. Hon blev dödsdömd, friad, benådad, dömd igen i all oändlighet. Boken skildrar hennes liv från det hon föddes till hennes död.

E-bok: 19 kr

Tryckt bok: 195 kr

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

____________________

EBOK

_______________________

"ORIGINAL PÅ BÖGDA" handlar om ett trettiotal original som bodde på Svältorna för över hundra år sedan. Läs om Anders Alf, som i sin och familjens förtvivlan dränkte sig i Trollö mosse och Ledsbackabarnen Kalle och Kristina. De båda var syskon och "dvärgar", som det hette på de tiden. När de båda var i åttioårsåldern slog Kristina ihjäl Kalle med en spisgaffel.

E-bok: 19 KR

Tryckt bok: UTSÅLD

DEN DÖDA I SANDEN

Mollaryds station

1907 utspelade sig ett märkligt drama i Borgstena, mitt emellan Herrljunga och Borås.

En aprildag det året steg två allvarliga människor av tåget i Mollaryd, en station och liten by ett par kilometer norr om Borgstena. Paret förhörde sig om bostad och önskade ett hus, som helst skulle ligga något avskilt. I Mollaryd fanns det inget lämpligt hus men däremot i Borgstena, dit det tog paret knappt en timma att gå till fots.

Mannen, som hette Karl-Johan Rosenqvist-Lindström, var välklädd och utgav sig för att vara författare. Både kvinnan, som presenterade sig som Ida Pettersson-Rehn, som var mannens hushållerska, och Rosenqvist sade sig vara skilda.

De fick hyra ett hus i Borgstena för 15 kr/mån och betalade i förskott. Där i det avlägsna huset levde paret för sig själva. Mannen satt mest hemma och skrev och kvinnan skötte hushållet. De sökte heller inget umgänge. Kvinnan uppgav sig vara sjuklig och ingen i omgivningarna tog någon större notis om detta.

En dag kom provinsialläkaren från Borås för att undersöka henne eftersom hon klagade på bröstsmärtor. Därefter visade hon sig inte på ett tag. Så småningom berättade mannen att hon fått influensa eller möjligtvis lunginflammation.

Anders Gustaf Lönnerblad (8/1 1848 Saleby-11/5 1929 Furmon Borgstena ) Foto 1869

Ungefär en månad efter deras ankomst till Borgstena uppsökte Rosenqvist komminister Lönnerblad i byn och bad honom komma och ge den sjuka hushållerskan nattvarden. Prästen gick dit och konstaterade att kvinnan verkade vara illa däran. “Jag har alltid varit angelägen om religionens tröst, och därför ville jag ha nattvarden”, bönade Ida.

 

Elis Teodor Sundler (7/1 1849 Vänersborg-2/1 1926 Fristad Kullabo 2)

Några dagar senare kom Rosenqvist in till byn och anmälde att hans trogna hushållerska avlidit. Dödsattesten utfärdades och kyrkoherde Elis Teodor Sundler, brorson till den berömde Fredrik Sundler från Vårgårda, gav order om begravning på själva pingstafton.

Den som ordnade inför begravningen var Rosenqvist själv. Kista inköptes, svepningen av liket gjorde han själv. Vanligen brukade kvinnor utföra detta, men sådan hjälp avböjde han bestämt. En stationskarl hjälpte honom med att få över liket från sängen och ner i kistan.

Liktåget gav sig i väg från deras inhyrda bostad på väg mot kyrkan. När liktåget nådde kyrkbacken verkade lasset tyngre än normalt för dragarna, men ingen reagerade.

När begravningsakten var klar och de få gästerna avlägsnat sig stannade Rosenqvist själv kvar vid graven och betalade grävarna. Flera söndagar efteråt syntes den sörjande svartklädde mannen på kyrkogården och efter en stund vid sin före detta hushållerskas grav gick han gråtande därifrån.

Gästgivargården i Fristad

Rosenqvist flyttade in på gästgivargården i Fristad, där han sysslade med att skriva brev och annat. Han höll sig stillsamt för sig själv. En dag uppsökte han dock kyrkoherden för att få utdrag ur dödsboken. Med detta i sin hand skulle han kunna få ut pengar på en livförsäkring, som Ida haft. Av läkaren lyckades han få ut en dödsattest. Försäkringen föll ut med 10 000 kr, vilket var en hög summa på den tiden.

Märkliga rykten började cirkulera i Borgstena.

Någon hade sett sand rinna ur kistan när den var på väg uppför kyrkbacken. Andra hade efter begravningsdagen sett en kvinna i det hus paret hyrt. Ljud hade hörts inifrån huset, även när Rosenqvist ej var hemma. Vid ett tillfälle hade en kvinna som liknade den döda fått skjuts av en hemmansägare från Örlanda. Någon påstod sig ha sett henne på begravningsdagen, och senare hade hon visat sig både i Herrljunga och Borås.

Stationskarlen som hjälpt till att få den döda kvinnan i kistan erinrade sig att liket böjde sig på mitten, trots att hon varit död några dagar. Han hade inte tänkt på det då, men nu när ryktena börjat florera undrade han varför kroppen inte var likstel.

Så här fortsatte ryktena och Rosenqvist fann för gott att lämna Borgstena. Han beställde skyndsamt flyttningsbevis till Domkyrkoförsamlingen i Göteborg och sen gav han sig hastigt av utan att säga något till någon i byn.

”Dödgrävare”

När en ny grav skulle grävas några veckor efter Petronellas begravning fann dödgrävaren en kista med sprucket lock och i den låg vadd, halm och några sandpåsar.

Polisen förstod nu att man råkat ut för ett bedrägeri och efterlyste paret. Spåren ledde till Jönköping, där det visade sig att Rosenqvist, som nu kallade sig ingenjör August Pettersson, höll hus. Hushållerskan fanns även i bostaden och det uppdagades att hon hade presenterat sig under falskt namn när hon kom till Borgstena. Hennes riktiga namn var Carolina Petronella Lindström-Viqvist. När de båda greps yttrade bedragaren: “Jag som gjort detta så bra, och så kommer ni och förstör det för mig.”

Präster, läkare och försäkringsbolag hade under flera år lurats av paret. I Västsverige var det flera platser som de hade hemsökt. De båda ställdes inför rätta och dömdes i Borås. Båda dömdes till ganska långa fängelsestraff samt förlust av medborgerligt förtroende i lika många år efter domens avverkande.

De båda bedragarnas uppsåt rann liksom ut i sanden.

Betygsätt sidan!

HAR DU LÄST DEN HÄR?

HAR DU LÄST DEN?

MORD

SÅ VAR DET FÖRR

ORIGINAL

SVÄLTORNA

IGLABO

Här är fler spännande berättelser från förr: