ALLA BERÄTTELSER

”SKOMAKAR-FRIDA”

”Skomakare-Fridas” stuga, Bergstena

Vandrar man i Bergstenaskogen en mil väster om Vårgårda, kan man i en vacker skogsglänta komma på en gammal ryggåsstuga, och då kan man vara ganska säker på att det är ”Skomakare-Fridas” stuga, för det är den enda ryggåsstuga som numera finns i trakten, ill skillnad mot förr, då det fanns backstugor och ryggåsstugor överallt borta i skogens gläntor.

Stugan är en s.k. ryggåsstuga, även kallad kroppåsstuga. Det är en, envåningsbyggnad utan innertak, dvs. öppen upp till det av den längsgående bjälke, ryggåsen, som bär upp taket.

Den sista som bodde i stugan var Frida Karlsson, som dog 1937. Hennes far skomakaren Karl Svensson hade köpt stugan 1863. Då stod den i Björkholmen, Fullestad och ”Skomakare-Kalle” flyttade den till sin nuvarande plats.

Skomakaren Karl Svensson på Stenstorp i Lena socken till vilket Bergstena även hörde föddes 1823. 1863 blev utan bostad och då köpte han en liten ryggåsstuga från Myren i Fullestad för tio kronor och flyttade den hit in i Gallåsskogen i Bergstena.

Det måste ha varit ganska trångt i den lilla stugan, för ”Skomakare-Karl” och hans hustru Maja-Stina hade fyra döttrar och stugan skulle dessutom tjänstgöra som skomakarverkstad och samtidigt inhysa familjens höns.

Flickorna flyttade förstås hemifrån så fort detta nu gick för att bli pigor och tjäna sitt eget levebröd.

Tiden och åren gick, och då såväl ”Skomakare-Karl” som hans Maja-Stina på gamla dagar blev alltmer orkeslösa, flyttade dottern Frida hem från sin pigtjänst för att ta hand om sina alltmer orkeslösa föräldrar. Hon stannade sedan i den lilla stugan ända till sin egen död 1937 då hon var 76 år gammal.

Skomakare-Frida” har fått eftermälet att vara en mycket arbetsam och i hjärtat snäll människa. Hon gick omkring på gårdarna nere i bygden och hjälpte till med allehanda sysslpr. Det kunde vara skörden, höstens potatis-upplockning, stortvätt, hjälp vid bröllop och mycket annat som en händig kvinna kan hjälpa till med. I hemmaskogen plockade hon bär, som hon sedan sålde. Hon var en fridsam människa som ville stå i gott förhållande till såväl sin nabo, skogens djur, som Vår Herre.

”Skomakare-Fridas” stuga, Bergstena

Hemmavid i den låga stugan, som bara mätte en meter vid väggen, hade Frida det alltid städat och fint. Kom någon på besök så bjöds det på kaffe och hembakat. En pratstund var alltid kärkommet, även så med älgen som ibland hälsade på vid stugknuten.

En skräck hade hon dock; att tvingas in på ålderdomshem, något som var ganska vanligt hos de gamla på den tiden.

På Fridas äldre dagar hjälpte snälla människor henne att få stanna kvar i sin stuga. De kom och såg till henne och hade med sig en ”bakekaka”, en mjölkskvätt eller något annat som behövdes.

Efter hennes död 1937 köpte kommunen stugan för hundra kronor. För den slanten satte släktingarna en minnessten på hennes grav.

Hembygdsföreningen och markägaren sköter numera stugan pietetsfullt. Inne i stugan är allt sig likt som när Frida lämnade den. Trasmattan på golvet, byrån framme i vänstra hörnet, bordet framför gavelfönstret och sängen vid högra långväggen.

På bordet ligger fortfarande den stora bibeln uppslagen med pastoratets predikoturer för år 1937 och på väggen hänger porträtten av släktingar i Amerika. Kaffekvarn och fotogenlampa på byrån vittnar om svunna tider.

Utanför vid gavelväggen blommar ännu syrenen och ”blåhatt” i försommardagar och minner om detta lilla enkla hem ute i skogen.

Betygsätt sidan!

Betyg 4.9 / 5. Omdömen 20

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

ÅRETS JULKLAPP "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

HAR DU LÄST DEN HÄR?

MEDLEM

När du blir medlem får du dessa förmåner:

  • 20% RABATT PÅ BOKEN "ORIGINAL PÅ BÖGDA" (för helårsmedlemmar)
  • NEDLADDNINGSBARA HISTORISKA KARTOR
  • TILLGÅNG TILL FOTOARKIVET
  • DELTA GRATIS I TIPSPROMENADER (varje månad från den 1/1 2022)
  • LÄSA SIDOR OM GÅRDAR OCH TORP OCH DE SOM BODDE DÄR
  • HUNDRATALS ADELSTAVLOR
  • VIDEO-BERÄTTELSER
  • LJUD-BERÄTTELSER
  • ...och ännu fler förmåner tillkommer...
MEDLEMSKAP KOSTAR BARA 149 KRONOR PER ÅR  eller 39  KRONOR FÖR 1 MÅNAD

ALLA, både medlemmar och icke-medlemmar får givetvis även i fortsättningen läsa ALLA BERÄTTELSER fritt!

GRATIS-medlemmar får berättelser direkt hem till sig i mailen.

Börja utforska hur livet var förr. 

 

DAGBOK 1889

6 December Fredag
"D. 6 Fr. Mulet. Bakade frun och Hulda."   Julbak i Hudene 1903. Foto Gustaf Ewald Julens största raritet i brödväg var vörtbrödet, som bakades av vört från julbrygden och siktat rågmjöl. Bilden visar hur man i åren omkring sekel­skiftet gräddade jullimpor i gården...

ÅRETS JULKLAPP "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken ”ORIGINAL PÅ BÖGDA” och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om ”Ljurskamjölnaren”, ”Ledsbackabarnen”, ”Anders Alf”, ”Petter-Smed” och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu

Köp den unika kartan

GÅRDAR, TORP, BACKSTUGOR I LJUR, ÖSTRA NÅRUNGA OCH VÄSTRA ORNUNGA.

Klicka på  kartan för att komma till butiken