ALLA BERÄTTELSER

STARK SOM EN OXE

”Hinric med oxen”, Hindric Johansson Nårunga Åsgärde

Vår och höst hördes ännu i slutet av 1800-talet ute på fälten väldiga bojtanden på de stackars ”åxaöka”. Det var högljudda rop ”hijt” och ”frå”, som var kommandon för vikning till vänster eller höger, samt ”tjo” eller ”to”, då oxarna skulle manas öka eller sakta farten.

Karl Fredriksson, Mellomgården Hudene

Oxen fick inte endast tjänstgöra som dragare på åkern, utan han spändes även för ”vägnera”, det vill säga kärran och vagnen. Körslorna bestod vanligen dock endast i hemforslandet av gårdens grödor, varjämte även en och annan kvarnfärd kunde företagas.

Då åkdonen för det mesta hade träaxlar och var tungkörda, klarade de sig inte länge utan smörjning annars jämrade och skrek värre. Det var ju ont efter smörjningsmedel, som uteslutande bestod av ”ule”, avfallsfett vid slakt, uppblandat med tjära. I nödfall smorde man med färsk nötgödsel eller något annat ”smurt”, som kunde tysta gnisslet på en gammal träaxelvagn. Uppför liderna hade lasset snigelns fart, och det skrek och pratade i de osmorda naven: ”Kommer allri dit, kommer allri dit, kommer allri dit”, eller ”hjälp mäk, hjälp mäk, hjälp mäk”. En annan kärra i sällskapet kunde då gnissla till svar: ”Var å en får frakta säk, var å en får frakta säk, var å en får frakta säk”. På hemvägen och ned för liderna gick det lättare: ”Nu har ja vört dar, nu har ja vört dar, nu har ja vört dar” eller ”nu rer ja mä sjölver, nu rer ja mä sjölver, nu rer ja mä sjölver”.

Det berättas även att man använde skogssniglar som smörjmedel. Därav kom uttrycket ”snigelmil”, vilket var den sträcka man kunde köra på smörjningen av en snigel. Ända in i modern tid använde man sig av dessa slemmiga små djur som smörjmedel; man mosade helt enkelt sniglarna vid hjulaxelns nav vilket smörjde det hela. Nackdelen var att detta ganska snabbt torkade ut vilket gjorde att man ständigt hade en burk med sniglar tillhands så att man snabbt kunde smörja upp hjulen om de började kärva igen.

Plöjning med krok. Karl Fredriksson Mellomgården Hudene Foto Gustaf Ewald 1903

Axen” eller oxen spelade en stor roll i lantbrukets tjänst under 1800-talet och tidigare. Den trängdes så småningom undan av den raskare hästen, och denne blev så småningom ersatt av med traktorn, vår tids moderne dragare. Oxen, ja ”så’na djur finns inte”, sade den tidens jordbrukarungdom.

Ett litet torp vid en sjö. Torparen plöjer med en träkrok efter en oxe

Den så kallade ”västgötakroken” var av samma typ som återfinns på bilder av hällristningar i Bohuslän. Ursprungligen hörde den hemma i Västergötland, varifrån den kom till de andra västsvenska landskapen, liksom också till Småland i söder och till Norge i norr. Det är ju mycket märkligt och intressant, att denna typ av krok eller årder kunnat hålla sig kvar i landskapet i omkring 3000 år. Bland de äldsta bilderna av träkrokar som finns bevarade är Häradssigillen från 1500-talet i Väne, Kåkinds, Vilske och Vadsbo.

Ända in på 1930-talet kunde man få se en och annan lantbrukare i skogstrakterna använda sig av detta ålderdomliga jordbruksredskap. Det är inte konstigt att oxen har blivit måttstock för styrka och att någon var ”stark som en oxe”.

Betygsätt sidan!

Betyg 4.3 / 5. Omdömen 12

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

ÅRETS JULKLAPP "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

HAR DU LÄST DEN HÄR?

MEDLEM

När du blir medlem får du dessa förmåner:

  • 20% RABATT PÅ BOKEN "ORIGINAL PÅ BÖGDA" (för helårsmedlemmar)
  • NEDLADDNINGSBARA HISTORISKA KARTOR
  • TILLGÅNG TILL FOTOARKIVET
  • DELTA GRATIS I TIPSPROMENADER (varje månad från den 1/1 2022)
  • LÄSA SIDOR OM GÅRDAR OCH TORP OCH DE SOM BODDE DÄR
  • HUNDRATALS ADELSTAVLOR
  • VIDEO-BERÄTTELSER
  • LJUD-BERÄTTELSER
  • ...och ännu fler förmåner tillkommer...
MEDLEMSKAP KOSTAR BARA 149 KRONOR PER ÅR  eller 39  KRONOR FÖR 1 MÅNAD

ALLA, både medlemmar och icke-medlemmar får givetvis även i fortsättningen läsa ALLA BERÄTTELSER fritt!

GRATIS-medlemmar får berättelser direkt hem till sig i mailen.

Börja utforska hur livet var förr. 

 

DAGBOK 1889

6 December Fredag
"D. 6 Fr. Mulet. Bakade frun och Hulda."   Julbak i Hudene 1903. Foto Gustaf Ewald Julens största raritet i brödväg var vörtbrödet, som bakades av vört från julbrygden och siktat rågmjöl. Bilden visar hur man i åren omkring sekel­skiftet gräddade jullimpor i gården...

ÅRETS JULKLAPP "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken ”ORIGINAL PÅ BÖGDA” och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om ”Ljurskamjölnaren”, ”Ledsbackabarnen”, ”Anders Alf”, ”Petter-Smed” och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu

Köp den unika kartan

GÅRDAR, TORP, BACKSTUGOR I LJUR, ÖSTRA NÅRUNGA OCH VÄSTRA ORNUNGA.

Klicka på  kartan för att komma till butiken