ALLA BERÄTTELSER

STRILATORPET

Sofia Charlotta, 1744–1818, prinsessa av Mecklenburg-Strelitz, drottning av England, en avlägsen släkting till Christian Fredric von Strelitz på Strilatorpet

Strax söder om Alingsås ligger den lilla vackra sjön Lilla Färgen och orten Hjälmared, som idag är en förort till Alingsås. Här i en flygelbyggnad till gården lär Gustaf II Adolf ha övernattat 1612. På gårdens ägor låg torpet Forsen, som långt in på 1800 och 1900-talet i folkmun kallades ”Strilatorpet”.

Forsen, eller ”Strilatorpet”, har sin egen romantiska kärlekssaga, som var lika intressant då som nu. Vi får gå tillbaka till början av 1800-talet för att kunna berätta historien om mannen av börd och kvinnan av folket som blev förälskade i varandra.

I början av 1800-talet behärskade Napoleon stora delar av Europa. Hans kejsardöme sträckte sig ändå till provinsen Mecklenburg i Östra Tyskland. Där i Mecklenburg föddes 1785, fyra år innan den franska revolutionen, Christian Sasse von Strelitz, son till en förmögen adelsman.  

Som ung man deltog Christian i kriget mot Napoleon på Tysklands sida. Han blev emellertid tillfångatagen under striderna och fördes till Frankrike, där han placerades i ett fångläger. Han lyckades dock fly ur lägret och efter många äventyr kom han med ett svenskt fartyg till Göteborg, med förhoppning att kunna ta sig vidare hem till Mecklenburg.

Alingsås i slutet på 1800-talet

Fartyg som seglade mellan Göteborg och det krigshärjade Europa var få och svåra att komma med, så Christian hade mycket tid att fördriva i Sverige. En dag följde han med några handlare som skulle åka till Alingsås. Medan hans reskamrater gjorde affärer på torget i staden strövade Christian omkring och plötsligt stötte han på en vacker ung dam och han blev genast blixtförälskad.

Den unga kvinnan hette Anna Cajsa Wallin och var dotter till trädgårdsmästare Wallin på Nolhaga slott.

Plötsligt fick Christian inte så brått att resa hem igen, utan han stannade i Alingsås för att kunna umgås med sin nya kärlek. Han hade flytt från fånglägret i Frankrike och var medellös, varför han blev tvungen att skaffa en anställning. Med hjälp av Anna Cajsas far fick han ett arbete som snickare på slottet i Nolhaga.

Det unga kärleksparets förlustelser och lycka resulterade i att Anna Cajsa blev med barn och födde en son, som fick samma förnamn som fadern, Christian Fredric, född på sensommaren 1810. I och med att Christian fått ett ”oäkta” barn kunde och kanske ville han inte återvända hem till Tyskland.

Mitt i högsommaren året efter sonens födelse, gifte de båda sig i Alingsås, varpå Christian skrev ett brev hem till föräldrarna i Mecklenburg för att meddela den glada nyheten och för att få föräldrarnas samtycke och välsignelse. Han hoppades förstås också få ekonomisk hjälp och en möjlighet att återvända hem med sin hustru och lille son.

Hans planer slogs dock i spillror av modern, som blivit änka, när hon blev ytterst förbittrad över sonens självsvåldiga tilltag genom att gifta sig med en ofrälse och dessutom få ett ofrälse barn. Detta var fullständigt oacceptabelt för den högadliga modern, varför hon gjorde honom arvlös och förbjöd honom att återvända hem.

Christian och hustrun, Anna Cajsa, hade inget annat val än att inrätta sig så gott som det gick i tjänstebarackerna på Nolhaga slott. Ett drygt år efter bröllopet föddes dottern Anna Maria. Glädjen blev dock inte särskilt långvarig. Sommaren efter dotterns födelse, dog sonen Christian Fredric, nästan exakt tre år gammal.

Ovanpå allt elände förlorade Christian sitt arbete som snickare på Nolhaga slott. Christian, Anna Cajsa och dottern Anna Maria flyttade då till det lilla torpet Forsen på Hjälmareds gods mark vid sjön Lilla Färgen söder om Alingsås. Godset ägdes vid denna tid av häradshövding Bengt Wollter Hessle. På gården arbetade han som gårdssmed och snickare. Han var läraktig och gjorde ett bra arbete.

Torpet Forsen — Strilatorpet

Christian, född som adelsman och försvarare av de tyska färgerna anpassade sig till livet som enkel torpare och hantverkare i Sverige. Han blev en duktig möbelsnickare och en möbel av honom lär finnas på Nordiska museet. Under sin tid som torpare förenklade han sitt namn till Kristian Strelitz. Där på torpet Forsen levde familjen i all enkelhet ett så lyckligt torparliv som möjligt. Då folket i bygden hade svårt att uttala Strelitz så blev det ”Strilen” och därför fick torpet namnet ”Strilatorpet”.

Paret fick ytterligare fem döttrar, varav en dog som barn. Den äldsta dottern Anna Maria flyttade hemifrån när hon var femton år för att bli piga i Ving, moderns hemsocken.

1836 dog den före detta tyska adelsmannen Christian Fredric von Strelitz på sitt torp Forsen, 56 år gammal.

Efter makens död flyttade änkan och de tre yngsta döttrarna till Tvärbäcken, några kilometer norr om torpet, som varit deras hem i över tjugo år. Anna Cajsa levde i ytterligare sexton år tills om dog som 65-åring.

En sprudlande kärlekssaga mellan en tysk adelsman och en enkel svensk flicka hade fått sitt slut efter att långsamt men säkert glida in i 1800-talets svenska verklighet.

Betygsätt sidan!

Betyg 4.5 / 5. Omdömen 23

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

ÅRETS JULKLAPP "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

HAR DU LÄST DEN HÄR?

MEDLEM

När du blir medlem får du dessa förmåner:

  • 20% RABATT PÅ BOKEN "ORIGINAL PÅ BÖGDA" (för helårsmedlemmar)
  • NEDLADDNINGSBARA HISTORISKA KARTOR
  • TILLGÅNG TILL FOTOARKIVET
  • DELTA GRATIS I TIPSPROMENADER (varje månad från den 1/1 2022)
  • LÄSA SIDOR OM GÅRDAR OCH TORP OCH DE SOM BODDE DÄR
  • HUNDRATALS ADELSTAVLOR
  • VIDEO-BERÄTTELSER
  • LJUD-BERÄTTELSER
  • ...och ännu fler förmåner tillkommer...
MEDLEMSKAP KOSTAR BARA 149 KRONOR PER ÅR  eller 39  KRONOR FÖR 1 MÅNAD

ALLA, både medlemmar och icke-medlemmar får givetvis även i fortsättningen läsa ALLA BERÄTTELSER fritt!

GRATIS-medlemmar får berättelser direkt hem till sig i mailen.

Börja utforska hur livet var förr. 

 

DAGBOK 1889

6 December Fredag
"D. 6 Fr. Mulet. Bakade frun och Hulda."   Julbak i Hudene 1903. Foto Gustaf Ewald Julens största raritet i brödväg var vörtbrödet, som bakades av vört från julbrygden och siktat rågmjöl. Bilden visar hur man i åren omkring sekel­skiftet gräddade jullimpor i gården...

ÅRETS JULKLAPP "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken ”ORIGINAL PÅ BÖGDA” och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om ”Ljurskamjölnaren”, ”Ledsbackabarnen”, ”Anders Alf”, ”Petter-Smed” och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu

Köp den unika kartan

GÅRDAR, TORP, BACKSTUGOR I LJUR, ÖSTRA NÅRUNGA OCH VÄSTRA ORNUNGA.

Klicka på  kartan för att komma till butiken