HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

GÅRDSTOMTEN OCH TUMMESMÄSS

För 150 år sedan kände man varken till julgranspynt, adventsljusstakar eller jultomten på den svenska landsbygden. Man kämpade för brödfödan och var glad om det fanns mat på bordet. Men även i de enklaste torpen var julen ändå en stor högtid som firades ordentligt.

 Den snälla jultomten i röd luva kände man inte till – men att det fanns en liten sträng gårdstomte, det visste man.

 GÅRDSTOMTEN

Gårdstomten var ett litet väsen som såg ut som en gammal gubbe med ett långt vitt skägg. Han var oftast klädd i grått med en röd luvmössa.

Han var stark och mycket duktig på att arbet. Hustomtarna bodde nära människor, oftast i stallet eller i en ladugård, men ibland kunde de även bo i boningshusen.

Gårdstomten kan var vresig och vill helst inte bli sedd, men håller ändå reda på att människorna är snälla mot djuren och sköter gården på rätt sätt. Han hjälper i det tysta till med många små sysslor och gav gården en trygghet. Om husbonden inte gav djuren tillräckligt med mat fick de ofta en spark i rumpan eller en örfil från den osynlige tomten.

En hustomte kan bli flera hundra år gammal och stannar oftast på samma gård under flera generationer av ägare. Tomtar är i grunden rätt vänliga och omtänksamma varelser, så länge man inte irriterar dem.

För att visa uppskattning och hålla tomten nöjd ställde man ut ett fat gröt med en klick smör i på julafton.

På gården var arbetsdagarna särskilt långa och tunga under hösten. Potatis och betor skulle upp, ved huggas, djuren gödas extra och marken plöjas. Tröskningen tog man till sist, och det var viktigt att allt blev färdigt innan Tomasmässan, den 21 december för då gick nämligen gårdstomtens kontrakt ut och hade man inte skött sig så var det inte säket att gårdstomten ville förnya kontraktet.

 

Julslakt

De sista veckorna innan jul var det full fart i hushållet. Slakten var en viktig del i julförberedelserna. Man tog till vara nästan allt och gjorde korv, pressylta, lungmos, blodkorv, paltbröd och mycket annat. Av talgen från slakten stöptes det ljus, och hinnorna spändes som ”glas” i lyktorna. Om något från grisen blev över grävdes det ned under en sten så att gårdstomten skulle hållas nöjd.

 


Bråda dagar före jul

JULÖL OCH LUTFISK

Julölet har anor som går tillbaka ända till de hedniska nordbornas midvinterfester. Ölet hade en viktig roll i forntidsfolkens religiösa föreställningsvärld och var minst lika viktig som maten. Det hette förr i tiden att ”Dricka jul”. Under vikingatiden drack man öl till de hedniska gudarnas ära och när kristendomen gjorde sitt intåg fortsatte vi i Sverige att dricka jul, men bytte helt enkelt ut de gamla gudarna mot de nya.

Lutfisk Foto Hilding Mickelsson

Julöl bryggdes av vört och humle. Och för att ölet inte skulle bli förtrollat var det viktigt att alla hurrade och ropade ”hej lustig” så högt man kunde när jästen lades i. På Anna-dagen den 9 december skulle lutfisken läggas i blöt och ölet vara färdigt att provsmakas. Det skulle firas med en riktig fest – ”Anna med kanna” som man sa. Givmildhet har alltid hört samman med julen, och husmor gick gärna med en korg med mat och dricka till de fattigaste i socknen.

 JULBAK

Veckan före jul gick åt till det stora matbrödsbaket. Att elda upp bakugnen tog flera timmar och det var ett tungt arbete att slå och knåda de stora degarna i trätrågen. Degarna fick sedan jäsa vid spisvärmen innan de bakades ut till limpor eller platta kakor. Det stora julbaket kunde vara i flera dagar och var ansträngande för husets kvinnor. Det var inte ovanligt att över hundra kilo mjöl användes, och av det gjordes jästa råglimpor som kunde väga sex kilo styck.

Beroende på var i Sverige man bodde bakades det till exempel både vardagsbröd, vörtlimpor, surlimpor, hårda brödkakor, festbröd och tunnbröd. Och för att få limporna extra goda penslades de med enbärssirap. Kringlor, vetebröd, lussekatter, mandelmusslor och pepparkakor var en lyx som de som hade det lite bättre ställt kunde unna sig.

Det var inte bara i bagarstugan och visthusboden det arbetades för fullt, även i stallet och bykhuset rådde febril aktivitet för att allt skulle bli klart till jul.

 TOMASMÄSS

Tomas tvivlaren av Caravaggio

Tomasmässan har sitt ursprung från vår katolska tid. Det var den dag som julmaten skulle avsmakas och allt julstök skulle varit klart. Dagen sammanfaller med vintersolståndet, den 21 december, dvs årets mörkaste dag, men det finns inget bevis för att detta uppmärksammades i det gamla bondesamhället.

Denna dag inträdde julfriden och julmarknader i städerna började. På Tomasdagen förväntades alla förberedelser inför jul vara färdiga. I delar av bondesamhället var det enligt lag tidpunkten för när man kunde säga upp torpare och arrendatorer. På vissa håll sade man också upp råttor och möss, som man hoppades skulle hörsamma uppmaningen. På Tomasdagen tillönskades också djuren en god jul.

Dagen firas till åminnelse av det katolska helgonet St Tomas, som var den av Jesus lärjungar som betvivlade Jesus återuppståndelse.

Till ”Tummesmässe” (Tomasmässan), som infaller tre dagar före jul, skulle alla julsysslor vara undanstökade, ty med den dagen ”bröt jula in”, hette det enligt gammalt talesätt. Den dagen fick man endast förrätta de allra nödvändigaste sysslorna, men ingenting fick bekommas och ingenting lämnas ut. Gammalt folk tillbringade dagen i stillhet.

 

 

Härvträ

Om Tomasmässan fick man inte brygga eller baka eller förrätta några arbeten av vad slag det vara månde. Särskilt var de gamle mycket noga med att ingenting fick gå runt. Om aftonen till Tomas dag ställdes spinnrockar, garnvindor och ”harveträn” (förvandlar garnnystan till härvor) undan i en skrubb, och där fick dessa redskap stå till efter tjugondag Knut.

Om folk tog sig för att mala eller uträtta andra kringgående arbeten om Tomasmässan, kunde kreaturen få en sjukdom, som man kallade ”kringeln”, och den var obotlig. Fick ett boskapsdjur sjukdomen fanns ingen annan råd än att slakta ned det.

Ingen kvarnsten fick gå runt efter sols nedgång på Tomasmässe afton. Om mjölnaren inte rättade sig därefter och stämde i tid, kom ”strömgubben” och ställde till med oreda. Sedan kunde det vara svårt nog att få i gång kvarnen.

Tomasmässe afton var laga uppsägningsdag av torpare och arrendatorer, vilka innehade sina torp eller gårdar på obestämd tid. Var torparen inte uppsagd före eller senast denna dag, satt han kvar på torpet ytterligare ett år. Läs om torpare här.

 

Rehnbergs sädesbrännvin

 I städerna var kommersen särskilt livlig om Tomasmässe, ty den dagen brukade bönderna resa in till staden för att köpa julbrännvin. På så sätt undvek man alla arbeten hemma på gården, och stadsresan måste ändå göras. Om den livliga trafiken och affärerna denna dag erinrar följande rim:

Tummesmässe da

ä dä marten i var sta.

 VINTERSOLSTÅNDET

 

Enligt allmänt spridd uppfattning är att det under förkristen tid (vikingatid) vid denna tidpunkt skulle ha firats en offerfest, vilken ibland påstås vara en förelöpare till julen i Norden. Det dock är ytterst oklart om denna ritual överhuvudtaget funnits. Det troliga är att julen uppstod när Sverige och Norden kristnades och hade mycket litet att göra med förkristet kultbruk.

I den julianska kalendern, som gällde fram till 1753, inföll vintersolståndet ca 10 dagar tidigare, alltså kring Lucia. Lucianatten betraktades som årets längsta, en natt när farliga övernaturliga varelser var i rörelse. Läs om dagarna som försvann här.

Betygsätt sidan!

Betyg 4.8 / 5. Omdömen 13

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken ”ORIGINAL PÅ BÖGDA”. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om ”Ljurskamjölnaren”, ”Ledsbackabarnen”, ”Anders Alf”, ”Petter-Smed” och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA". Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

ANVÄNDARVILLKOR FÖR APPEN

Läs dessa villkor noggrant innan du använder appen  ("tjänsten") som ägs och drivs av Rolf Lundqvis ("oss", "vi", "vår").

Användarvillkor

Vi kommer att tillhandahålla deras tjänster till dig, vilka är föremål för de villkor som anges nedan i detta dokument. Varje gång du besöker den här appen, använder dess tjänster eller gör ett köp accepterar du följande villkor. Det är därför vi uppmanar dig att läsa dem noggrant.

Integritetspolicy

Innan du fortsätter att använda vår app rekommenderar vi att du läser vår sekretesspolicy angående vår insamling av användardata. Det hjälper dig att bättre förstå våra metoder.

Upphovsrätt

Innehåll som publiceras i den här appen (digitala nedladdningar, bilder, texter, grafik, logotyper) tillhör Rolf Lundqvist och / eller dess innehållsskapare och skyddas av internationella upphovsrättslagar. Hela sammanställningen av innehållet som finns i den här appen tillhör Rolf Lundqvist, med upphovsrätt till denna sammanställning av Rolf Lundqvist.

Kommunikation

Hela kommunikationen med oss ​​är elektronisk. Varje gång du skickar ett mejl till oss eller besöker vår app kommer du att kommunicera med oss. Du godkänner härmed att ta emot meddelanden från oss. Om du prenumererar på nyheterna i vår app kommer du att få regelbundna e-postmeddelanden från oss. Vi kommer att fortsätta att kommunicera med dig genom att publicera nyheter och meddelanden i vår app och genom att skicka e-post till dig. Du samtycker också till att alla meddelanden, avslöjanden, avtal och annan kommunikation vi tillhandahåller dig elektroniskt uppfyller de juridiska kraven som sådan kommunikation ska vara skriftlig.

Tillämplig lag

Genom att besöka den här appen godkänner du att lagarna i vårt land, utan hänsyn till principerna för konfliktlagar, kommer att styra dessa villkor, eller någon tvist av något slag som kan komma mellan Rolf Lundqvis och dig, eller dess affärspartners och medarbetare.

Tvister

Varje tvist som på något sätt är relaterad till ditt besök i den här appen eller till produkter du köper från oss ska skiljas av staten eller federala domstolen i vårt land och du samtycker till exklusiv behörighet och plats för sådana domstolar.

Kommentarer, recensioner och e-post

Besökare kan lägga upp innehåll så länge det inte är obscent, olagligt, ärekränkande, hotande, kränker immateriella rättigheter, invaderar integritet eller skadar på annat sätt för tredje part.

Innehållet måste vara fritt från programvaruvirus, politisk kampanj och kommersiell uppmaning.

Vi förbehåller oss alla rättigheter (men inte skyldigheten) att ta bort och / eller redigera sådant innehåll. När du lägger upp ditt innehåll ger du Rolf Lundqvis icke-exklusiv, royaltyfri och oåterkallelig rätt att använda, reproducera, publicera och modifiera sådant innehåll över hela världen i alla medier.

Licens- och platsåtkomst

Vi ger dig en begränsad licens för att få tillgång till och göra personlig användning av denna app. Du får ladda ner den men inte missbruka den.

Användarkonto

Om du är ägare till ett konto i den här appen är du ensam ansvarig för att sekretessen för dina privata användaruppgifter (användarnamn och lösenord) bibehålls. Du ansvarar för alla aktiviteter som sker under ditt konto eller lösenord.

Vi förbehåller oss alla rättigheter att avsluta konton, redigera eller ta bort innehåll och avbryta beställningar efter eget gottfinnande.

Dessa villkor uppdaterades den 28/4 2021