HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

BARNAMORDET I KROK

Fosterkista i trä. Foto Karolina Kristensson. Nordiska Museet

Bonden Erik Larsson, född 1766 på Brasegården och hans hustru Britta innehade i början på 1800-talet en av de båda gårdarna Krok i Hemsjö.

De hade tre barn, dottern Kerstin, som var född 1798, dottern Karolina, född 1800 och sonen Lars född 1803.

En kväll i slutet av maj 1826 när dottern Kerstin var 28 år gammal blev hon illamående och gick upp till sitt rum tillsammans med modern Britta. Modern fattade snart misstankar och efter att ha tittat närmare på Kerstin förstod hon att dottern var höggravid. Irriterad och arg frågade hon Kerstin vem fadern var och dottern antydde då att det var en dräng från en gård i närheten.

Redan nästa morgon födde Kerstin en liten pojke. Eftersom Kerstin inte var gift och modern inte ville stå med skammen att ha en dotter med en oäkting, föreslog hon brutalt och rakt på sak att de skulle göra sig av med barnet, vilket den förtvivlade Kerstin gick med på.

De letade fram gamla trasor som de tryckte mot den skrikande gossens mun tills hans skrik ebbade ut och han slutade att andas.

Modern gick ut i ladugården och hämtade en spade. Denna använde de för att hacka den lille pojke i mindre bitar. De sju små blödande likdelarna virade de in i trasorna och bar ut dem i en korg till skogen Där grävde de en grav med samma spade som de dödat pojken med och sen la de likdelarna i gropen, som de täckte över med jorden de grävt upp.

Dagarna efter fick både oerhörda samvetskval, inte så mycket för att ha dödat pojken och styckat det i delar, men desto mer för att inte kunnat ge honom en gudfruktig begravning. De återvände därför till pojkens grav i skogen och grävde upp honom igen. Likdelarna, invirade i trasorna, la de på nytt i korgen och om natten bar de dem till kyrkogården. Där grävde de en liten grop och i den stoppade de blodiga trasorna med pojkens sönderhackade lemmar, bål och huvud.

Hemsjö kyrka 29/8 1900 Foto Ludwig Ericson

Folk i by hade dock förstått att Kerstin var gravid och när hon inte födde fram något barn fattade de misstankar om att Kerstin fött barnet i smyg och gjort sig av med det. De kontaktade därför länsman och han grep Kerstin och modern och förde dem till häktet i Alingsås.

Domstolsförhandlingarna fördes i Kullings Häradsrätt och där erkände de båda ganska snart.

Båda dömdes till halshuggning av häradsrätten.

Domen skulle dock fastställas av Göta Hovrätt, vilket den gjorde den 11 augusti 1826. Kerstin fick emellertid nåd från dödsstraffet och kom undan med endast fängelse på vatten och bröd i 20 dagar.

Tjugo dagar på vatten och bröd var maxstraffet för män medan kvinnor kunde få högst tolv dagar. Detta låter inte som ett särskilt hårt straff men när man inser att de var tvungna att leva på ruttet bröd och kontaminerat vatten, förstår man att det svårligen gick att överleva längre än så på denna fasanfulla kost.

Ibland när någon dömdes till maxstraffet så fick de en möjlighet att välja mellan att halshuggas eller att sitta på vatten och bröd och en del valde det snabbare sättet att dö.

Modern som ansågs ha varit den pådrivande kom dock inte undan och hennes dödsstraff kvarstod.

Länsfängelset i Vänersborg vid tiden för Brittas vistelse där

Britta flyttades från häktet i Alingsås till Vänersborgs fängelse.

Ett knappt halvt år efter att domen fastställts av Göta Hovrätt avrättades Britta Larsdotter på Härsbergets avrättningsplats i Alingsås. Den 29 januari 1827 avslutades Brittas liv när hennes huvud rullade nerför galgbacken och hennes kvarlevor bränders upp på bål.

Så här beskrivs avrättningen i kyrkoarkiven:

”För hvilken brott Missgerningsmän lidit dödsstraff: År 1827 d: 29 Januarij halshöggs och brändes Hustru Britta Larsdotter ifrån Köck, 61 år gammal för det hon mördat d: 20 Juni 1826 sin Dotters oägta Barn”

EPILOG:

Än i dag rinner det en liten å förbi Brasegården och den heter ”Barnabäcken”

LITE FAKTA OM PERSONERNA

Britta var född den 15 februari i Färjenäs Hemsjö, som dotter till Lars Andersson och Karin Olofsdotter.

Kerstin föddes 1798 på Krok i Hemsjö och dog den 23 november 1871 i Hemsjö. Sex år efter moderna avrättning gifte hon sig år 1833 i Alekärr med Sven Andersson från Nedergården i Kärragärde också i Hemsjö. De båda fick två barn.

Dottern Anna Christina föddes 1833, samma år som Kerstin gifte sig och endast 7 år efter att Kerstin och modern mördat Kerstins oäkta barn.

Två år senare fick de en son som döptes efter sin farfar Erik.

Betygsätt sidan!

Betyg 4.7 / 5. Omdömen 86

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

THE EGG POD

KOMPAKT. KOMPLETT. KOMFORTABELT.

Ett  komplett hus på 28 m2: sovrum, badrum, kök och vardagsrumsdel med bäddsoff.

Huset levereras hem till dig komplett med allt: möbler, smart-TV, kök, badrum, smart tvättmaskin…

Bara anslut el, vatten och avlopp och börja njut av friheten.

www.umanz.eu

info@umanz.eu

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken ”ORIGINAL PÅ BÖGDA”. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om ”Ljurskamjölnaren”, ”Ledsbackabarnen”, ”Anders Alf”, ”Petter-Smed” och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA". Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

ANVÄNDARVILLKOR FÖR APPEN

Läs dessa villkor noggrant innan du använder appen  ("tjänsten") som ägs och drivs av Rolf Lundqvis ("oss", "vi", "vår").

Användarvillkor

Vi kommer att tillhandahålla deras tjänster till dig, vilka är föremål för de villkor som anges nedan i detta dokument. Varje gång du besöker den här appen, använder dess tjänster eller gör ett köp accepterar du följande villkor. Det är därför vi uppmanar dig att läsa dem noggrant.

Integritetspolicy

Innan du fortsätter att använda vår app rekommenderar vi att du läser vår sekretesspolicy angående vår insamling av användardata. Det hjälper dig att bättre förstå våra metoder.

Upphovsrätt

Innehåll som publiceras i den här appen (digitala nedladdningar, bilder, texter, grafik, logotyper) tillhör Rolf Lundqvist och / eller dess innehållsskapare och skyddas av internationella upphovsrättslagar. Hela sammanställningen av innehållet som finns i den här appen tillhör Rolf Lundqvist, med upphovsrätt till denna sammanställning av Rolf Lundqvist.

Kommunikation

Hela kommunikationen med oss ​​är elektronisk. Varje gång du skickar ett mejl till oss eller besöker vår app kommer du att kommunicera med oss. Du godkänner härmed att ta emot meddelanden från oss. Om du prenumererar på nyheterna i vår app kommer du att få regelbundna e-postmeddelanden från oss. Vi kommer att fortsätta att kommunicera med dig genom att publicera nyheter och meddelanden i vår app och genom att skicka e-post till dig. Du samtycker också till att alla meddelanden, avslöjanden, avtal och annan kommunikation vi tillhandahåller dig elektroniskt uppfyller de juridiska kraven som sådan kommunikation ska vara skriftlig.

Tillämplig lag

Genom att besöka den här appen godkänner du att lagarna i vårt land, utan hänsyn till principerna för konfliktlagar, kommer att styra dessa villkor, eller någon tvist av något slag som kan komma mellan Rolf Lundqvis och dig, eller dess affärspartners och medarbetare.

Tvister

Varje tvist som på något sätt är relaterad till ditt besök i den här appen eller till produkter du köper från oss ska skiljas av staten eller federala domstolen i vårt land och du samtycker till exklusiv behörighet och plats för sådana domstolar.

Kommentarer, recensioner och e-post

Besökare kan lägga upp innehåll så länge det inte är obscent, olagligt, ärekränkande, hotande, kränker immateriella rättigheter, invaderar integritet eller skadar på annat sätt för tredje part.

Innehållet måste vara fritt från programvaruvirus, politisk kampanj och kommersiell uppmaning.

Vi förbehåller oss alla rättigheter (men inte skyldigheten) att ta bort och / eller redigera sådant innehåll. När du lägger upp ditt innehåll ger du Rolf Lundqvis icke-exklusiv, royaltyfri och oåterkallelig rätt att använda, reproducera, publicera och modifiera sådant innehåll över hela världen i alla medier.

Licens- och platsåtkomst

Vi ger dig en begränsad licens för att få tillgång till och göra personlig användning av denna app. Du får ladda ner den men inte missbruka den.

Användarkonto

Om du är ägare till ett konto i den här appen är du ensam ansvarig för att sekretessen för dina privata användaruppgifter (användarnamn och lösenord) bibehålls. Du ansvarar för alla aktiviteter som sker under ditt konto eller lösenord.

Vi förbehåller oss alla rättigheter att avsluta konton, redigera eller ta bort innehåll och avbryta beställningar efter eget gottfinnande.

Dessa villkor uppdaterades den 28/4 2021