I DAG ÄR DET

DEN 3 DECEMBER

LYDIA OCH CORNELIA

Lydia Lundberg, Östhammar, Uppland

Lydia är ett latinskt kvinnonamn som betyder flicka från Lydien.

Lydia har använts som dopnamn i Sverige sedan 1600-talet. Namnet var populärt kring förra sekelskiftet och ökade även i popularitet kring detta.

Det finns i dag drygt 3000 kvinnor som heter Lydia i Sverige.

Cornelia eller Kornelia är ett latinskt kvinnonamn som härstammar från det romerska släktnamnet Cornelius. Det är bildat av ordet cornu som betyder horn.

I Sverige finns det för närvarande knappt 10 000 kvinnor som heter Cornelia.

I dag är det även första advent. Advent infaller under de fyra söndagarna före julafton. Med advent inleds för många julfirandet och dagen inleder även det kristna kyrkoåret. Ordet advent är latin för ”ankomst” och anspelar på Jesu födelse.

VON SCHWARTZENHOFFS RING

 Hällstads kyrka

När Hällstads kyrka uppfördes i början av 1800-talet var det som ersättning för en tidigare liten medeltida kyrka.

Den äldsta graven på norra sidan är den von Schwartzenhoffska familjegraven. Här vilar majoren och riddaren av Kungliga Svärdsorden Carl-Gustav von Schwartzenhoff (död 1806), hans fru Charlotta Björnberg, dotter Hedvig Maria och son Ulric Crispin (Christoffer) von Schwartzenhoff.

Släktens alla manliga medlemmar hade samtliga varit officierare allt sedan Ulrics farfars far Bengt Schwarts adlats 1682 och Ulric ville inte vara sämre han utan skrevs in som volontär vid Västgötska kavalleriets regemente redan som nioåring.

Ulrik Christoffer von Schwartzenhoff Tavla målad I Tyskland 1807

Att medlemmar ur ätten von Schwartzenhoff ligger begravda på norra sidan av kyrkogården, den som förr betraktades som ”mindre helig”, föregås av en märkvärdig dispyt kyrkan, sockenbor och Ulrik Crispin von Schwartzenhoff emellan. Den senare önskade helt enkelt sig och sin familj en bättre plats, längre fram, i kyrkan. För detta var han villig att skänka kyrkan bland annat pengar till en ny orgel och Påvagården, som i sådant fall skulle bli boställe för socknens organist. Det här gick inte kyrkan med på utan refererade strikt till jordebokens bestämmelser som då förespråkade att von Schwartzenhoffs rättmätiga plats i kyrkbänkarna låg under början av läktaren i långhuset. En rad dispyter följde, varpå majoren snart inte ens ville bli begraven med andra Hällstadbor utan istället jordfästas i ett stenröse han låtit sammanställa på sin gård i Hov. Ej heller detta godkändes utan den gamle majorens familjegrav hamnade till slut på den norra sidan av kyrkan. Den som förr bara tjänade som gravgård för självspillingar och brottslingar.

Gården Hov i Hällstad

Ett udda öde som kanske mildras något av att Ulric, jordfäst vid den sidan om kyrkan, åtminstone skulle få skymta sin älskade gård Hov vid färden från jorden till himlen.

VON SCHWARTZENHOFFS RING

Riksarkivet (statsheraldikern) kunde i brevsvar den 22 december 2004 svara på en fråga från Gunnar S H Munthe i Åhus om vem ägaren var till en signetring som idag finns i hans ägo.

Ägaren var av allt att döma överstelöjtnanten Ulrik Christoffer von Schwartzenhoff, född 1755 och död 1821). Skölden visar nämligen adliga ätten von Schwartzenhoffs sköldemärke med tre svarta morianhuvuden i fält av guld och ordenstecknet för Svärdsorden, som Ulrik Christoffer var den ende innehavaren av inom sin ätt.

På insidan av ringen anger Munthe att det är graverat ”Stroilsund” eller dylikt.

Signetringen har varit i släkten Munthes ägo åtminstone från och med Gunnars farfar, professor Henrik Munthe (1860–1958).

Betygsätt sidan!

Dela med dig till dina vänner

HAR DU LÄST DEN HÄR?

HAR DU LÄST DEN?

MORD

SÅ VAR DET FÖRR

ORIGINAL

SVÄLTORNA

IGLABO

Här är fler spännande berättelser från förr: