HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

TROLLDOMSPROCESSEN I GÄSENE

Johannes Bo vid sin ryggåsstuga i Ölanda vid Hudene Foto Gustaf Ewald 1905

År 1803 står en kvinna tilltalad i Ljungs tingshus som misstänkt för tre mord och ett mordförsök

Detta är emellertid inte det enda mål som uppmärksammats i Gäsene häradsrätt. Så sent som i början av 1900-talet pågick en ”trolldomsprocess” i rätten.

Det var landsfiskal John Nilsson, som var stämd av Johannes Pettersson Bo från Ölanda, Hudene, med påstående att av honom ha blivit ”förtrollad”.

Johannes Bo var son till soldaten Petter Ehn i Skölvene och hans hustru Britta Andersdotter. Han hade varit soldat för en rote i trakten av Molla, tagit avsked och köpt lägenheten Tomten under Frisagården i Ölanda Hudene, där han sedan bodde med hustrun Anna-Maria Svensdotter och sonen Frans Emil, som var deras enda barn. Bo och Anna-Maria gifte sig 1869 och tre år senare föddes sonen.

När Emil växt upp flyttade han till Fåglavik och började arbeta vid glasbruket* som startats två år efter hans egen födelse.

Johannes och Anna-Maria bodde kvar på lägenheten Tomten, tills Johannes genom processer och därmed påföljande exekutiva åtgärder blev vräkt därifrån. Då flyttade de några hundra meter bort till Hudene Lundagården.

Johannes Bo kunde ibland få mer eller mindre allvarliga ”ryck” och räknades då knappast som ”kloker”, men däremellan kunde han vara ”slugare” än de flesta. Hur det nu kom sig, så blev Bo invecklad i processer, förlorade och fick utge skadestånd, betalade inte, med resultatet att landsfiskal Nilsson blev nödgad att komma till Tomten för utmätningar, först på lösören och slutligen på hela torpet, som såldes på exekutiv auktion.

Den ursprungliga skuldsumman var 200 kr. med efter processen hade den stigit till 500 kr. En enda person lämnade ett bud på fastigheten vid auktionen och det var på 500 kr. Eftersom det inte kom några fler bud blev den såld för det beloppet.

Det var då som Bo fick för sig att han blivit ”förtrollad” av landsfiskalen, och stämde denne med yrkande om ersättning. Bo påstod att han blivit hypnotiserad och att landsfiskalen stulit hans egendom. Häradshövding Thor Odencrantz varnade Bo och följande ordväxling utspann sig:

Häradshövdingen ”så får man inte säga”

Då frågar Bo ”om en får tänka vad en vill?”

Han får till svar: ”Det kan ju ingen hindra.”.

Då sa Bo: ”Då tänker jag att länsman är en tjuv”.

Länsman frikändes naturligtvis för att ha övat trolldom, men Bo fick böta för obefogad rättegång.

Sedan kom ett rykte ut bland folk, att Bo sagt att ”länsman borde skjutas”. När Bo så en gång kom till länsmansgården, togs han emot av fru Nilsson. Landsfiskalen var nämligen för tillfället inte hemma men skulle snart komma. Fru Nilsson var språksam och det var Bo också. ”Tänker Bo skjuta min man?”, frågade hon. ”Nähä, dä tänker ja inte. Vell frua ha honom skjuten, så får hu jarat sjölver”, sa Bo.

”Min son Emil” som Bo alltid högtidligen uttryckte sig, blev efter flyttningen från hemmet sjuk och intogs på lasarett. Kommunen måste träda in och betala sjukvården. 1915 dog Emil i ”hjärtslag”, och då blev det känt att han hade en livförsäkring, kom kommungubbarna tillsammans och beslutade: ”Nu ska vi ha tebaks va vi kostat på Bo´s pajk. Ja dä sa vi”. Men när de kom till försäkringsbolaget, befanns att pappan Bo redan personligen varit uppe i Stockholm med sina papper och kvitterat ut försäkringssumman. Kommunen fick intet.

Johannes Bo vardagsklädd i träskor och förskinn, det sistnämnda ett plagg som nu inte någonstädes finns att beskåda, knappast på ett museum. Foto Gustaf Ewald

Den 31e januari 1924 dog Johannes Bo på Hudene Lundagården i ”åderförkalkning” och endast två månader senare dog även hustrun Anna-Maria. Johannes blev 78 år gammal och Anna-Maria 86 år.

Emil, Johannes och Anna-Maria vilar alla i samma grav på Hudene kyrkogård.

Fåglavik Glasbruk Foto J Bengtsson Järnvägsmuseet

**Fåglavik Glasbruk grundades 1874 efter att grosshandlare A. M. Andersson från Göteborg tvingades övernatta i Fåglavik, när tåget han reste med fastnade i en snöstorm. Grosshandlare Andersson var på jakt efter lämplig plats att anlägga ett glasbruk och fann att Fåglaviks omgivningar med sin torvmosse passade bra.

Glasbruket var på sin tid ett av Västsveriges största turistmål. Flera busslaster om dagen kunde komma för att titta på glasbruket och framför allt för att köpa glas i fabriksförsäljningsbutiken.

Glasbrukets historia i korthet.

Det första glaset på Fåglaviks Glasbruk blåstes den 4 december 1874

När grosshandlaren reste tillbaka till Göteborg efter invigningen hade han med sig ett glas som var graverad med följande inskrift: ”Första Tillverkningen vid Fåglaviks Glasbruk 1874”.

Anläggningen påbörjades våren 1873 med uppförandet av en större arbetarbostad i två våningar och en mindre bostad. På hösten år 1873 lades grunden till själva hyttan. Ugnen byggdes efter ett tyskt system. Även glashyttan fick tysk arkitektur och kallades Tyska hyttan.

År 1875 uppfördes Bruksvillan där grosshandlare Andersson bodde med sin familj om somrarna.

Reservhyttan byggdes 1898 och Franska hyttan 1907-1909.

År 1889 byggdes övre sliperiet och det nedre sliperiet tillkom 1890.

Fåglaviks Glasbruk 1899 Järnvägsmuseet.

År1904 uppfördes ett degelhus vid Franska hyttan.

Tillverkning vid Fåglaviks Glasbruk var i gång åren 1874-1980.

Glasbruket rivs 2007

På platsen där en gång Fåglaviks Glasbruk stod, står idag en staty en glasblåsare samt informationsskylt som berättar historien över platsen. Slå dig ned på rastplatsen och föreställ dig hur det en gång var.

År 2007 revs Tyska hyttan efter att fått förfalla sedan tillverkningen slutade och det är där minnesplatsen är idag.

Idag finns möjlighet att se en Glasbruksmuseum på Herrljunga Kulturhus.

Glasbruksmuseum

Museet har en konstnärlig touche och en glasbruksverkstad har byggts upp med verktyg och material bevarade från det gamla glasbruket. Här finns även en glasutställning där det första och det sista glaset som tillverkades i Fåglavik ingår, samt riklig fotodokumentation. Besök gärna Fåglaviks Glasbruksmuseum.

Fåglavik glasservice från 1904

Vill du läsa mer om glasbruket och dess historia finns en webbsida med intressant historia om Fåglaviks Glasbruk. http://www.faglaviksglas.se

HUDENE ÖLANDA FRISAGÅRDEN LÄGENHETEN TOMTEN

Församlingsbok 1895-1913

  • Johan Pettersson Bo, född 18/1 1846 Skölvene g 18/12 1869 död 31/1 1924 Hudene Lundagården ”åderförkalkning”
  • H Anna Maria Svensdotter, född 16/10 1838 Skölvene g 18/12 1869 dog 1/4 1924 Hudene Lundagården ”ålderdom”
  • S Frans Emil Johansson, född 12/5 1872 Skölvene 19/6 1915 Ölanda ”hjärtslag”

Betygsätt sidan!

Betyg 4.2 / 5. Omdömen 6

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

THE EGG POD

KOMPAKT. KOMPLETT. KOMFORTABELT.

Ett  komplett hus på 28 m2: sovrum, badrum, kök och vardagsrumsdel med bäddsoff.

Huset levereras hem till dig komplett med allt: möbler, smart-TV, kök, badrum, smart tvättmaskin…

Bara anslut el, vatten och avlopp och börja njut av friheten.

www.umanz.eu

info@umanz.eu

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken ”ORIGINAL PÅ BÖGDA”. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om ”Ljurskamjölnaren”, ”Ledsbackabarnen”, ”Anders Alf”, ”Petter-Smed” och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA". Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

ANVÄNDARVILLKOR FÖR APPEN

Läs dessa villkor noggrant innan du använder appen  ("tjänsten") som ägs och drivs av Rolf Lundqvis ("oss", "vi", "vår").

Användarvillkor

Vi kommer att tillhandahålla deras tjänster till dig, vilka är föremål för de villkor som anges nedan i detta dokument. Varje gång du besöker den här appen, använder dess tjänster eller gör ett köp accepterar du följande villkor. Det är därför vi uppmanar dig att läsa dem noggrant.

Integritetspolicy

Innan du fortsätter att använda vår app rekommenderar vi att du läser vår sekretesspolicy angående vår insamling av användardata. Det hjälper dig att bättre förstå våra metoder.

Upphovsrätt

Innehåll som publiceras i den här appen (digitala nedladdningar, bilder, texter, grafik, logotyper) tillhör Rolf Lundqvist och / eller dess innehållsskapare och skyddas av internationella upphovsrättslagar. Hela sammanställningen av innehållet som finns i den här appen tillhör Rolf Lundqvist, med upphovsrätt till denna sammanställning av Rolf Lundqvist.

Kommunikation

Hela kommunikationen med oss ​​är elektronisk. Varje gång du skickar ett mejl till oss eller besöker vår app kommer du att kommunicera med oss. Du godkänner härmed att ta emot meddelanden från oss. Om du prenumererar på nyheterna i vår app kommer du att få regelbundna e-postmeddelanden från oss. Vi kommer att fortsätta att kommunicera med dig genom att publicera nyheter och meddelanden i vår app och genom att skicka e-post till dig. Du samtycker också till att alla meddelanden, avslöjanden, avtal och annan kommunikation vi tillhandahåller dig elektroniskt uppfyller de juridiska kraven som sådan kommunikation ska vara skriftlig.

Tillämplig lag

Genom att besöka den här appen godkänner du att lagarna i vårt land, utan hänsyn till principerna för konfliktlagar, kommer att styra dessa villkor, eller någon tvist av något slag som kan komma mellan Rolf Lundqvis och dig, eller dess affärspartners och medarbetare.

Tvister

Varje tvist som på något sätt är relaterad till ditt besök i den här appen eller till produkter du köper från oss ska skiljas av staten eller federala domstolen i vårt land och du samtycker till exklusiv behörighet och plats för sådana domstolar.

Kommentarer, recensioner och e-post

Besökare kan lägga upp innehåll så länge det inte är obscent, olagligt, ärekränkande, hotande, kränker immateriella rättigheter, invaderar integritet eller skadar på annat sätt för tredje part.

Innehållet måste vara fritt från programvaruvirus, politisk kampanj och kommersiell uppmaning.

Vi förbehåller oss alla rättigheter (men inte skyldigheten) att ta bort och / eller redigera sådant innehåll. När du lägger upp ditt innehåll ger du Rolf Lundqvis icke-exklusiv, royaltyfri och oåterkallelig rätt att använda, reproducera, publicera och modifiera sådant innehåll över hela världen i alla medier.

Licens- och platsåtkomst

Vi ger dig en begränsad licens för att få tillgång till och göra personlig användning av denna app. Du får ladda ner den men inte missbruka den.

Användarkonto

Om du är ägare till ett konto i den här appen är du ensam ansvarig för att sekretessen för dina privata användaruppgifter (användarnamn och lösenord) bibehålls. Du ansvarar för alla aktiviteter som sker under ditt konto eller lösenord.

Vi förbehåller oss alla rättigheter att avsluta konton, redigera eller ta bort innehåll och avbryta beställningar efter eget gottfinnande.

Dessa villkor uppdaterades den 28/4 2021