KÖP BOKEN

"MÖRDARE-STAFVA"

____________________

EBOK

_______________________

"MÖRDARE-STAFVA" handlar om en mycket speciell kvinna som levde i Småland under nästan hela 1800-talet. När hon var 18 år gammal blev hon anklagad för mord på en krämerska. Hon blev dödsdömd, friad, benådad, dömd igen i all oändlighet. Boken skildrar hennes liv från det hon föddes till hennes död.

E-bok: 39 kr

Tryckt bok: 275 kr

DEN TRETTONDE DAGEN

Från allra första början var trettondagen den dag då Jesus födelse firades. I Sverige firas dagen däremot traditionellt till minnet av att de tre vise männen Baltasar, Melchior och Kaspar besökte Betlehem efter Jesu födelse och uppenbarelsen av Betlehemsstjärnan som visade dem vägen till Jesus krubba.

Männen skall ha kommit till Jesus med guld, rökelse och myrra. Dessa gåvor symboliseras bland annat i Italien av att barnen får presenter på denna dag.

Trettondedagen är den trettonde dagen under julen med juldagen inräknad. I de flesta kristna länder anses denna dag avsluta julen, till skillnad från i Norden, där julen allmänt anses avslutad med tjugondedag jul, även kallad tjugondag Knut.

Under 1000-talet och fram till 1800-talet blev det i Sverige vanligt med kyrkospel och spexande ungdomar, som förklädda till de tre vise männen, Judas eller julbocken, gick från hus till hus och tiggde mat och dryck till sina fester.

De sjöng och framförde skådespel med inslag av gyckel. Var de missnöjda med gåvorna kunde det gå vilt till. På 1600-talet förbjöds till och med det stökiga firandet på vissa platser i landet.

Folk, gärna unga män, rörde sig mellan gårdarna och spexade och sjöng. I utbyte fick man mat och dryck att kalasa på senare på kvällen.

Stjärngossar som knackar på en dörr. Illustration av A. Malmström i tidningen Hemvännen 1882. Foto Jessica Wallin Nordiska Museet

De så kallade stjärngossarna, som numera oftast förknippas med Luciafirandet i Sverige, framträdde ursprungligen i de dramer och mysteriespel som framfördes på trettondedagen.

Trettonhelgen firas inte lika mycket längre, förutom på skärgårdsön Möja, i Stockholms yttersta skärgård. Där på denna lilla avlägsna ö lyses denna mörka och långa natt upp av alla ljus i husens fönster och männens, för det är för det mesta män, melodiska sånger, som de sjunger natten lång.

Folk i stugorna tänder lampor i fönsterna och hoppas därmed få besök av de sjungande stjärngossarna. Om man besöker Möja på trettondagsafton så kan man få se något som är världsunikt, nämligen kung Herodes, Judas och de tre vise männen fara fram på en snöskoter.

Trettondags afton intar de så kallade Stjärnsjungarna Möja, en tradition som har funnits sen 1700-talet. Grupper med fem personer i varje grupp utklädda till kung Herodes, Judas och de tre vise männen besöker alla hus på ön, som har tänt en lampa, och bjuder på ett par sånger.

Att sjunga för stjärnan är en gammal tradition som tidigare varit utbredd över hela landet. I dag lever den kvar på några få ställen, varav Möja är ett. Stjärnsjungandet går ut på att åskådliggöra den bibliska berättelsen om de tre vise männens vandring för att hylla det nyfödda Jesusbarnet. Sång, skämt och upptåg ingår, samt ”tiggeri”. Som tack bjuds sångarna på förtäring och en välgörande slant.

Enligt svensk folktro kom också de döda på besök under julhelgen, men på trettondagen var det dags för dem att återvända till sina gravar.

KONTAKTA MIG!

Har du frågor? Vill du föreslå en berättelse? Har du uppgifter som kan förbättra berättelserna? Vill du ha hjälp med släktforskning?

Kontakta mig då genast!