HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

BROTTET LÖNADE SIG

Denna berättelse är en fortsättning på TVÅ FAMILJER FULLA AV FULA FISKAR. Om du inte läst den från början kan du läsa den här: www.iglabo.se/b224

_______________________

Fångtransport

1851 skulle Nätt transporteras från ett rannsakningsställe till Varberg fästning men lyckades rymma från sina väktare. Direkt efter flykten rånade han en undantagsman vid namn Sellgren i Nyebro utanför Torup i Hallands län.

Därefter begav han sig mot Skaraborg, där han under flera månader var på stöldturné på de lokala marknaderna. Efter att ha stulit en häst på Vänersborgs marknad begav han sig till marknaden i Ulricehamn i början på december. Där sammanträffade han med den tidigare nämnde Johannes Hansson Löf och Jon Johansson från Långaryd i Brämhults socken strax norr om Borås.

Den tredje mannen i sällskapet hette troligtvis Jon Johansson, ”Långaryden” kallad, men även en man vid namn Benjamin ”Bente” Svensson och en annan som hette Per Andersson från Bredaryd var möjliga deltagere i komplotten. Under alla omständigheter föreslog denne tredje man helt frankt att de gemensamt skulle råna postdiligensen från Jönköping. Såväl Nätt som Löf tyckte att detta var en utmärkt idé och bad Johansson, vi förutsätter härefter att det var just Johansson, som var från trakten, att göra upp en plan för rånet.

De tre bovarna begav sig tre och en halv mil ut i skogen till ett avlägset beläget torp, där de förberedde rånet under tre dagar tills de märkte tecken på att någon uppmärksammat deras intrång i torpet.  De rymde då ut i skogen där de gömde sig i en vecka under bar himmel, varefter de begav sig till det ställe där de tänkt genomföra rånet. Platsen låg en dryg kilometer från Gammaltorps postgård i Hällstads socken, nordväst om Ulricehamn, och var försett med en grind, som stått öppen hela hösten. Det fanns inga gårdar eller torp i omedelbar närhet så de borde kunna slå till utan att bli störda av nyfikna bönder. De stängde grinden för att tvinga diligensen att stanna och därefter försåg de sig med varsin stör från en gärdsgård och lade sig i diket för att avvakta offrets ankomst.

Postdiligens på 1860 talet på sträckan Lidköping  Skövde  Hjo Foto 1860 till 1869 Järnvägsmuseet

Den 16 december avreste postiljonen Sven Stille från Jönköping med två värdefulla postväskor, av vilka den ena skulle avlämnas i Gammalstorps postgård för vidare transport till Borås, och den andra väskan skulle föras vidare till Göteborg.

Postens förärade tjänsteman Stille skjutsades från Gullered i Redväg till Gammalstorp i Ås av den fjortonårige skjutsgossen Per Gustaf Josefsson från Gullered. Strax före midnatt under starkt mörker befann sig mitt för torpet Svedjan på Kråkhults ägor i närheten av Gammalstorp. Där tvärstannade hästarna framför en igenstängd grind.

Skjutsgossen Per Gustaf steg ner från vagnen för att öppna grinden och då rusade tre män upp ur sina gömställen och anföll den överraskade postiljonen, Sven Stille, bakifrån. Jon Johansson tilldelade honom det första slaget i huvudet med stören, varvid skjutsen utropade: ”hvad vill du min gubbe?”. Därefter ramlade Stille blödande ihop på marken och tystnade. Rövarna gav sig då även på skjutspojken med sina störar och slog honom blodig.

Sedan våldsverkarna satt Stille ur stånd att försvara sitt anförtrodda gods, som låg bakom honom i åkdonet, tog rövarna bägge väskorna och avlägsnade sig skyndsamt från brottsplatsen. Den skadade skjutsgossen lyckades öppna grinden och körde fram diligensen till Gammalstorp.

De där boende postbönderna underrättades om det skedda ock gav sig genast i väg för att spåra brottslingarna. Vid grinden där rånet skett fann de två av missdådarnas använda störar, vilka var mycket blodiga, men i övrigt kunde de inte upptäcka något under den mörka natten.

Innan sökpatrullen hunnit fram till brottsplatsen hade förövarna ljudlöst hunnit bege sig ut i skogen till ett närbeläget gömställe.

Postsäckar märkta Jönköping från 1850

När rånarna kom fram till platsen, där de kände sig någorlunda trygga, öppnade de båda väskorna de stulit och tog ur postsäckarna. Själva väskorna lämnade de tomma på platsen. Sen fortsatte de sin flykt djupare in i skogen minst en mil bort innan de påträffade en lada som de gick in i. Inne i ladan delade de upp bytet sinsemellan. De större sedlarna delades upp i tre lika högar medan de mindre byttes mot varandra på ett slumpmässigt sätt.

Lornjett

Förutom pengarna fanns även några brev, en ”lorgnett” (lornjett är glasögon utan skalmar med ett eller två glas) med guldinfattning, som antogs tillhöra greve Sparre på Torpa, 3 styck skjortknappar av guld och två fruntimmerssaxar. Dessa värdesaker fick Nätt som del i bytet.

När bytet var uppdelat mellan de tre bovarna, grävde de ner säckarna och breven under några buskar och stenar ute i skogen ett stycke från ladan. I säckarna fanns även en del blanketter till 1000 riksdaler bankosedlar men av dessa tog de endast några stycken som de använde som omslag, medan de övriga blanketterna gömdes tillsammans med säckarna.

Om du inte läst berättelsen från början kan du göra det här: www.iglabo.se/b224

Läs nästa del i berättelsen här eller klicka på bilden nedan:

Betygsätt sidan!

Betyg 4.9 / 5. Omdömen 18

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken ”ORIGINAL PÅ BÖGDA”. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om ”Ljurskamjölnaren”, ”Ledsbackabarnen”, ”Anders Alf”, ”Petter-Smed” och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA". Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

ANVÄNDARVILLKOR FÖR APPEN

Läs dessa villkor noggrant innan du använder appen  ("tjänsten") som ägs och drivs av Rolf Lundqvis ("oss", "vi", "vår").

Användarvillkor

Vi kommer att tillhandahålla deras tjänster till dig, vilka är föremål för de villkor som anges nedan i detta dokument. Varje gång du besöker den här appen, använder dess tjänster eller gör ett köp accepterar du följande villkor. Det är därför vi uppmanar dig att läsa dem noggrant.

Integritetspolicy

Innan du fortsätter att använda vår app rekommenderar vi att du läser vår sekretesspolicy angående vår insamling av användardata. Det hjälper dig att bättre förstå våra metoder.

Upphovsrätt

Innehåll som publiceras i den här appen (digitala nedladdningar, bilder, texter, grafik, logotyper) tillhör Rolf Lundqvist och / eller dess innehållsskapare och skyddas av internationella upphovsrättslagar. Hela sammanställningen av innehållet som finns i den här appen tillhör Rolf Lundqvist, med upphovsrätt till denna sammanställning av Rolf Lundqvist.

Kommunikation

Hela kommunikationen med oss ​​är elektronisk. Varje gång du skickar ett mejl till oss eller besöker vår app kommer du att kommunicera med oss. Du godkänner härmed att ta emot meddelanden från oss. Om du prenumererar på nyheterna i vår app kommer du att få regelbundna e-postmeddelanden från oss. Vi kommer att fortsätta att kommunicera med dig genom att publicera nyheter och meddelanden i vår app och genom att skicka e-post till dig. Du samtycker också till att alla meddelanden, avslöjanden, avtal och annan kommunikation vi tillhandahåller dig elektroniskt uppfyller de juridiska kraven som sådan kommunikation ska vara skriftlig.

Tillämplig lag

Genom att besöka den här appen godkänner du att lagarna i vårt land, utan hänsyn till principerna för konfliktlagar, kommer att styra dessa villkor, eller någon tvist av något slag som kan komma mellan Rolf Lundqvis och dig, eller dess affärspartners och medarbetare.

Tvister

Varje tvist som på något sätt är relaterad till ditt besök i den här appen eller till produkter du köper från oss ska skiljas av staten eller federala domstolen i vårt land och du samtycker till exklusiv behörighet och plats för sådana domstolar.

Kommentarer, recensioner och e-post

Besökare kan lägga upp innehåll så länge det inte är obscent, olagligt, ärekränkande, hotande, kränker immateriella rättigheter, invaderar integritet eller skadar på annat sätt för tredje part.

Innehållet måste vara fritt från programvaruvirus, politisk kampanj och kommersiell uppmaning.

Vi förbehåller oss alla rättigheter (men inte skyldigheten) att ta bort och / eller redigera sådant innehåll. När du lägger upp ditt innehåll ger du Rolf Lundqvis icke-exklusiv, royaltyfri och oåterkallelig rätt att använda, reproducera, publicera och modifiera sådant innehåll över hela världen i alla medier.

Licens- och platsåtkomst

Vi ger dig en begränsad licens för att få tillgång till och göra personlig användning av denna app. Du får ladda ner den men inte missbruka den.

Användarkonto

Om du är ägare till ett konto i den här appen är du ensam ansvarig för att sekretessen för dina privata användaruppgifter (användarnamn och lösenord) bibehålls. Du ansvarar för alla aktiviteter som sker under ditt konto eller lösenord.

Vi förbehåller oss alla rättigheter att avsluta konton, redigera eller ta bort innehåll och avbryta beställningar efter eget gottfinnande.

Dessa villkor uppdaterades den 28/4 2021