I DAG ÄR DET

DEN 3 DECEMBER

LYDIA OCH CORNELIA

Lydia Lundberg, Östhammar, Uppland

Lydia är ett latinskt kvinnonamn som betyder flicka från Lydien.

Lydia har använts som dopnamn i Sverige sedan 1600-talet. Namnet var populärt kring förra sekelskiftet och ökade även i popularitet kring detta.

Det finns i dag drygt 3000 kvinnor som heter Lydia i Sverige.

Cornelia eller Kornelia är ett latinskt kvinnonamn som härstammar från det romerska släktnamnet Cornelius. Det är bildat av ordet cornu som betyder horn.

I Sverige finns det för närvarande knappt 10 000 kvinnor som heter Cornelia.

I dag är det även första advent. Advent infaller under de fyra söndagarna före julafton. Med advent inleds för många julfirandet och dagen inleder även det kristna kyrkoåret. Ordet advent är latin för ”ankomst” och anspelar på Jesu födelse.

BROTTET LÖNADE SIG

Denna berättelse är en fortsättning på TVÅ FAMILJER FULLA AV FULA FISKAR. Om du inte läst den från början kan du läsa den här: www.iglabo.se/b224

_______________________

Fångtransport

1851 skulle Nätt transporteras från ett rannsakningsställe till Varberg fästning men lyckades rymma från sina väktare. Direkt efter flykten rånade han en undantagsman vid namn Sellgren i Nyebro utanför Torup i Hallands län.

Därefter begav han sig mot Skaraborg, där han under flera månader var på stöldturné på de lokala marknaderna. Efter att ha stulit en häst på Vänersborgs marknad begav han sig till marknaden i Ulricehamn i början på december. Där sammanträffade han med den tidigare nämnde Johannes Hansson Löf och Jon Johansson från Långaryd i Brämhults socken strax norr om Borås.

Den tredje mannen i sällskapet hette troligtvis Jon Johansson, ”Långaryden” kallad, men även en man vid namn Benjamin ”Bente” Svensson och en annan som hette Per Andersson från Bredaryd var möjliga deltagere i komplotten. Under alla omständigheter föreslog denne tredje man helt frankt att de gemensamt skulle råna postdiligensen från Jönköping. Såväl Nätt som Löf tyckte att detta var en utmärkt idé och bad Johansson, vi förutsätter härefter att det var just Johansson, som var från trakten, att göra upp en plan för rånet.

De tre bovarna begav sig tre och en halv mil ut i skogen till ett avlägset beläget torp, där de förberedde rånet under tre dagar tills de märkte tecken på att någon uppmärksammat deras intrång i torpet.  De rymde då ut i skogen där de gömde sig i en vecka under bar himmel, varefter de begav sig till det ställe där de tänkt genomföra rånet. Platsen låg en dryg kilometer från Gammaltorps postgård i Hällstads socken, nordväst om Ulricehamn, och var försett med en grind, som stått öppen hela hösten. Det fanns inga gårdar eller torp i omedelbar närhet så de borde kunna slå till utan att bli störda av nyfikna bönder. De stängde grinden för att tvinga diligensen att stanna och därefter försåg de sig med varsin stör från en gärdsgård och lade sig i diket för att avvakta offrets ankomst.

Postdiligens på 1860 talet på sträckan Lidköping  Skövde  Hjo Foto 1860 till 1869 Järnvägsmuseet

Den 16 december avreste postiljonen Sven Stille från Jönköping med två värdefulla postväskor, av vilka den ena skulle avlämnas i Gammalstorps postgård för vidare transport till Borås, och den andra väskan skulle föras vidare till Göteborg.

Postens förärade tjänsteman Stille skjutsades från Gullered i Redväg till Gammalstorp i Ås av den fjortonårige skjutsgossen Per Gustaf Josefsson från Gullered. Strax före midnatt under starkt mörker befann sig mitt för torpet Svedjan på Kråkhults ägor i närheten av Gammalstorp. Där tvärstannade hästarna framför en igenstängd grind.

Skjutsgossen Per Gustaf steg ner från vagnen för att öppna grinden och då rusade tre män upp ur sina gömställen och anföll den överraskade postiljonen, Sven Stille, bakifrån. Jon Johansson tilldelade honom det första slaget i huvudet med stören, varvid skjutsen utropade: ”hvad vill du min gubbe?”. Därefter ramlade Stille blödande ihop på marken och tystnade. Rövarna gav sig då även på skjutspojken med sina störar och slog honom blodig.

Sedan våldsverkarna satt Stille ur stånd att försvara sitt anförtrodda gods, som låg bakom honom i åkdonet, tog rövarna bägge väskorna och avlägsnade sig skyndsamt från brottsplatsen. Den skadade skjutsgossen lyckades öppna grinden och körde fram diligensen till Gammalstorp.

De där boende postbönderna underrättades om det skedda ock gav sig genast i väg för att spåra brottslingarna. Vid grinden där rånet skett fann de två av missdådarnas använda störar, vilka var mycket blodiga, men i övrigt kunde de inte upptäcka något under den mörka natten.

Innan sökpatrullen hunnit fram till brottsplatsen hade förövarna ljudlöst hunnit bege sig ut i skogen till ett närbeläget gömställe.

Postsäckar märkta Jönköping från 1850

När rånarna kom fram till platsen, där de kände sig någorlunda trygga, öppnade de båda väskorna de stulit och tog ur postsäckarna. Själva väskorna lämnade de tomma på platsen. Sen fortsatte de sin flykt djupare in i skogen minst en mil bort innan de påträffade en lada som de gick in i. Inne i ladan delade de upp bytet sinsemellan. De större sedlarna delades upp i tre lika högar medan de mindre byttes mot varandra på ett slumpmässigt sätt.

Lornjett

Förutom pengarna fanns även några brev, en ”lorgnett” (lornjett är glasögon utan skalmar med ett eller två glas) med guldinfattning, som antogs tillhöra greve Sparre på Torpa, 3 styck skjortknappar av guld och två fruntimmerssaxar. Dessa värdesaker fick Nätt som del i bytet.

När bytet var uppdelat mellan de tre bovarna, grävde de ner säckarna och breven under några buskar och stenar ute i skogen ett stycke från ladan. I säckarna fanns även en del blanketter till 1000 riksdaler bankosedlar men av dessa tog de endast några stycken som de använde som omslag, medan de övriga blanketterna gömdes tillsammans med säckarna.

Om du inte läst berättelsen från början kan du göra det här: www.iglabo.se/b224

Läs nästa del i berättelsen här eller klicka på bilden nedan:

Betygsätt sidan!

Dela med dig till dina vänner

HAR DU LÄST DEN HÄR?

HAR DU LÄST DEN?

MORD

SÅ VAR DET FÖRR

ORIGINAL

SVÄLTORNA

IGLABO

Här är fler spännande berättelser från förr: