HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

HÖGES-STINA

Torpet brinner

”Höges Stina”, född 1818, var dotter till en sergeant Johan Hög, född 1778 och död i mitten på 1800-talet. Den ståtlige och reslige fadern avancerade genom ovanlig skicklighet från vanlig fattig ”svältboknekt” till underofficer. Han blev först förare, sedan rustmästare och avgick som sergeant. Han deltog i minst sex fälttåg och blev sårad, men överlevde, och fick medalj för tapperhet i fält.

Med hustrun Ingeborg Larsdotter från torpet Lyckorna på Iglabos mark fick han tre söner och tre döttrar. Den första sonen, Anders, dog i koppor när han var endast ett halvt år gammal. En son fick namnet Lars och han gifte sig när han var nitton år med Ella från Kättlingabo. Ella var syster till den kände trollkarlen ”Kättlingen”. Lars dog dock endast 24 år gammal och då gifte Ella om sig med hans broder Anders.

Johan Högs dotter Stina var hurtig och rask i vändningarna, storväxt och stark som en man, och hade en djup manlig basröst. Hon fick flera barn. En av nedkomsterna lär ha gått till på följande sätt: medan hon höll på att göra i ordning den stundande måltiden satte värkarna i gång, men trots detta satte hon potatisen på spisen, och medan potatisen kokade klarade hon egenhändigt av förlossningen. När både denna och potatisen var färdiga gick hon ut och bjöd folket på middag.

Gården Korpås övre i Ornunga socken. Detta hus revs 1939 och ett nytt byggdes då. Foto Olof Korpås

På 1870- och 80-talen var hon en av de mest anlitade dagsverkarna på gården i Korpås. Hon skötte då alltid manliga sysslor och uppbar en mans avlöning. Vid slåttern gick hon alltså med lie liksom männen och inte som alla de andra kvinnorna efter och samlade ihop säden.

Soldaten Lars Dahl

Detta gjorde ”Höges Stina” till en högst intressant person, men det var något mer. Hennes förste man hade blivit halshuggen. Mannen i fråga var en ung soldat Gustav Kvick, född 1820. Han såg bra ut och varit älsklig i sitt sätt och hurtig och rask i all sin gärning, men så kom det ett tillstånd av raseri över honom, delirium eller någon annan övergående psykos. En granne, soldaten Lars Dahl, var ålagd att vakta honom när han inte var vid sina sinnes fulla bruk, men en gång smet Gustav och sprang till Lars Dahls hem och antände hans stuga, varvid en av Lars söner innebrändes. Gustav blev anklagad för mordbrand och dömdes till dödsstraff utan större process. Rättsskipningen skedde i det här fallet ytterst summariskt utan förhör och rättegång. Detta hände år 1843.

Stupstock med bila

Kvick avrättades på galgbacken i Mörlanda. Bland alla dem som mötte upp där var också ”Höges-Stina”. Väktarna av den dödsdömde kunde inte motstå hennes bön om att få rå om sin man en stund före avrättningen. Hon hade med sig karameller och kaffe med dopp till honom som de avnjöt tillsammans på galgbacken innan skarprättaren svingade bilan och skiljde hans huvud från reste av kroppen.

Att en kvinna på denna tid blev ensam genom att mannen gick bort, var inte alls ovanligt, men att det skulle ske på detta brutala sätt, blev ett hårt slag för den 24-åriga kvinnan och hennes aktade gamle fader, sergeanten på Högen.

Efter att maken blivit avrättad på galgbacken flyttade Stina tillsammans med sin två och ett halvt år gamla dotter hem till fadern på Högen. Fem år senare gifte hon om sig med den tio år yngre drängen på torpet, Erik Gustaf Johansson.

”Höges-Stina” och Erik Gustaf fick sex barn, varav flertalet emigrerade till Amerika. När Stina dog år 1900, 82 år gammal, hade hon trots en fruktansvärd start, ändå haft ett någorlunda gott liv.

Betygsätt sidan!

Betyg 4.7 / 5. Omdömen 10

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

eller

"MÖRDARE-STAFVA"

"MÖRDARE-STAFVA" handlar om en mycket speciell kvinna som levde i västra Sverige under nästan hela 1800-talet. När hon var 18 år gammal blev hon anklagad för mord på en krämerska. Hon blev dödsdömd, friad, benådad, dömd igen i all oändlighet. Boken skildrar hennes liv från det hon föddes till hennes död.

Boken släpps den 12 december och förbeställer du nu är du garanterad att få den till jul.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Pris för medlemmar: 295 kr plus frakt 65 kr = 360 kr (rabattkod BOK100KR -giltig till 15/11 2022)

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA". Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

ANVÄNDARVILLKOR FÖR APPEN

Läs dessa villkor noggrant innan du använder appen  ("tjänsten") som ägs och drivs av Rolf Lundqvis ("oss", "vi", "vår").

Användarvillkor

Vi kommer att tillhandahålla deras tjänster till dig, vilka är föremål för de villkor som anges nedan i detta dokument. Varje gång du besöker den här appen, använder dess tjänster eller gör ett köp accepterar du följande villkor. Det är därför vi uppmanar dig att läsa dem noggrant.

Integritetspolicy

Innan du fortsätter att använda vår app rekommenderar vi att du läser vår sekretesspolicy angående vår insamling av användardata. Det hjälper dig att bättre förstå våra metoder.

Upphovsrätt

Innehåll som publiceras i den här appen (digitala nedladdningar, bilder, texter, grafik, logotyper) tillhör Rolf Lundqvist och / eller dess innehållsskapare och skyddas av internationella upphovsrättslagar. Hela sammanställningen av innehållet som finns i den här appen tillhör Rolf Lundqvist, med upphovsrätt till denna sammanställning av Rolf Lundqvist.

Kommunikation

Hela kommunikationen med oss ​​är elektronisk. Varje gång du skickar ett mejl till oss eller besöker vår app kommer du att kommunicera med oss. Du godkänner härmed att ta emot meddelanden från oss. Om du prenumererar på nyheterna i vår app kommer du att få regelbundna e-postmeddelanden från oss. Vi kommer att fortsätta att kommunicera med dig genom att publicera nyheter och meddelanden i vår app och genom att skicka e-post till dig. Du samtycker också till att alla meddelanden, avslöjanden, avtal och annan kommunikation vi tillhandahåller dig elektroniskt uppfyller de juridiska kraven som sådan kommunikation ska vara skriftlig.

Tillämplig lag

Genom att besöka den här appen godkänner du att lagarna i vårt land, utan hänsyn till principerna för konfliktlagar, kommer att styra dessa villkor, eller någon tvist av något slag som kan komma mellan Rolf Lundqvis och dig, eller dess affärspartners och medarbetare.

Tvister

Varje tvist som på något sätt är relaterad till ditt besök i den här appen eller till produkter du köper från oss ska skiljas av staten eller federala domstolen i vårt land och du samtycker till exklusiv behörighet och plats för sådana domstolar.

Kommentarer, recensioner och e-post

Besökare kan lägga upp innehåll så länge det inte är obscent, olagligt, ärekränkande, hotande, kränker immateriella rättigheter, invaderar integritet eller skadar på annat sätt för tredje part.

Innehållet måste vara fritt från programvaruvirus, politisk kampanj och kommersiell uppmaning.

Vi förbehåller oss alla rättigheter (men inte skyldigheten) att ta bort och / eller redigera sådant innehåll. När du lägger upp ditt innehåll ger du Rolf Lundqvis icke-exklusiv, royaltyfri och oåterkallelig rätt att använda, reproducera, publicera och modifiera sådant innehåll över hela världen i alla medier.

Licens- och platsåtkomst

Vi ger dig en begränsad licens för att få tillgång till och göra personlig användning av denna app. Du får ladda ner den men inte missbruka den.

Användarkonto

Om du är ägare till ett konto i den här appen är du ensam ansvarig för att sekretessen för dina privata användaruppgifter (användarnamn och lösenord) bibehålls. Du ansvarar för alla aktiviteter som sker under ditt konto eller lösenord.

Vi förbehåller oss alla rättigheter att avsluta konton, redigera eller ta bort innehåll och avbryta beställningar efter eget gottfinnande.

Dessa villkor uppdaterades den 28/4 2021