HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

197. Den brända staden

Brändes Norevalla av danskarna 1852?

Inte så långt från Älingabäckens utflöde i Säveån nedströms Norska (Nårungska) bro på gårdarna Öna och Barnegård låg i fordom tid Norevalla stad. Liksom Babylon, Rom, Paris och London så genomströmmades staden av en flod. Det var Säfe å. Det berättades om stenlagda gatorna som lär ha varit namngivna. En gata som hette Södra gatan låg direkt vid vattnet. En bro förband de båda stadsdelarna på var sin sida om ån.

Säve å fick sitt namn av sjön Säven som förr skrevs Säfia eller Siwsiör.

På nuvarande Barnegårdens ägor var bl. a. en stenlagd gata och en oval ljungkulle knapp 100 meter lång och 30 meter bred, som omringade en ljungkulle.

Nårunga kyrka 1892

Staden Norevalla har givit namn åt pastoratet Nårunga. Söder om Nårunga ligger Skogsbygden som tidigare kallades Norska Skogsbygden. Detta berodde inte på att församlingen bestod av norrmän, utan för att trakten tillhörde Norunga (som det skrevs på 1800-talet) och att det var de avlägsna skogsbygderna som tillhörde pastoratet.

1347 skrevs namnet Nårungum. Prästen i kyrkan hette då Anders, men Nårunga kyrka är betydligt äldre. Den äldsta byggnaden uppfördes av trä men byggdes senare om av grov sten. Den blev med tiden så stor och fin att den var den vackraste och rymligaste i Gäsene och Kullings härader.

Nårska bro, nuvarande bro byggdes 1857

Prästen reste över den gamla valvbron i Nårunga, Norska bro, som är en förkortning av Nårungska bron, på sin prästväg till pastoratets kyrkor. Den är byggd i en valvteknik som vi lärt via grekerna av Sumererna på Abrahams tid. Svante på Mossen i Ljur socken var på sin tid en skicklig valvbyggare, men han levde långt efter att Norevalla stad hade försvunnit.

Bron vid Häradsvad. Foto Gustaf Ewald 1924

Norevalla lär ha blivit nerbränd av danskarna vid två tillfällen. Första gången 1252 efter att de drog sig tillbaka efter slaget vid Härsvabro (Häradsvads bro) och den andra på 1500-talet. Efter den sista branden byggdes staden aldrig upp igen.

För övrigt finns det många forngamla ting runt omkring Säveån i denna bygd. Man har bland annat funnit stenåldersfynd på gården Önas ägor. Det finns flera gravfält, uppresta stenar, ättebackar och stenkummel som skapats till minne i forna tider.

På 1920-talet intervjuades en då 80-årig man som berättade att man i mitten av 1800-talet grävt på platsen för staden Norvalla, men att då man hittade aska och benrester stoppade länsman arbetena. Platsen användes senare som fotbollsplan och då grävdes all sten upp och forslades bort, så den riktigt sanna historian om Norevalla får vi nog aldrig veta.

Betygsätt sidan!

Betyg 4.6 / 5. Omdömen 14

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

eller

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken ”ORIGINAL PÅ BÖGDA”. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om ”Ljurskamjölnaren”, ”Ledsbackabarnen”, ”Anders Alf”, ”Petter-Smed” och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA". Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

ANVÄNDARVILLKOR FÖR APPEN

Läs dessa villkor noggrant innan du använder appen  ("tjänsten") som ägs och drivs av Rolf Lundqvis ("oss", "vi", "vår").

Användarvillkor

Vi kommer att tillhandahålla deras tjänster till dig, vilka är föremål för de villkor som anges nedan i detta dokument. Varje gång du besöker den här appen, använder dess tjänster eller gör ett köp accepterar du följande villkor. Det är därför vi uppmanar dig att läsa dem noggrant.

Integritetspolicy

Innan du fortsätter att använda vår app rekommenderar vi att du läser vår sekretesspolicy angående vår insamling av användardata. Det hjälper dig att bättre förstå våra metoder.

Upphovsrätt

Innehåll som publiceras i den här appen (digitala nedladdningar, bilder, texter, grafik, logotyper) tillhör Rolf Lundqvist och / eller dess innehållsskapare och skyddas av internationella upphovsrättslagar. Hela sammanställningen av innehållet som finns i den här appen tillhör Rolf Lundqvist, med upphovsrätt till denna sammanställning av Rolf Lundqvist.

Kommunikation

Hela kommunikationen med oss ​​är elektronisk. Varje gång du skickar ett mejl till oss eller besöker vår app kommer du att kommunicera med oss. Du godkänner härmed att ta emot meddelanden från oss. Om du prenumererar på nyheterna i vår app kommer du att få regelbundna e-postmeddelanden från oss. Vi kommer att fortsätta att kommunicera med dig genom att publicera nyheter och meddelanden i vår app och genom att skicka e-post till dig. Du samtycker också till att alla meddelanden, avslöjanden, avtal och annan kommunikation vi tillhandahåller dig elektroniskt uppfyller de juridiska kraven som sådan kommunikation ska vara skriftlig.

Tillämplig lag

Genom att besöka den här appen godkänner du att lagarna i vårt land, utan hänsyn till principerna för konfliktlagar, kommer att styra dessa villkor, eller någon tvist av något slag som kan komma mellan Rolf Lundqvis och dig, eller dess affärspartners och medarbetare.

Tvister

Varje tvist som på något sätt är relaterad till ditt besök i den här appen eller till produkter du köper från oss ska skiljas av staten eller federala domstolen i vårt land och du samtycker till exklusiv behörighet och plats för sådana domstolar.

Kommentarer, recensioner och e-post

Besökare kan lägga upp innehåll så länge det inte är obscent, olagligt, ärekränkande, hotande, kränker immateriella rättigheter, invaderar integritet eller skadar på annat sätt för tredje part.

Innehållet måste vara fritt från programvaruvirus, politisk kampanj och kommersiell uppmaning.

Vi förbehåller oss alla rättigheter (men inte skyldigheten) att ta bort och / eller redigera sådant innehåll. När du lägger upp ditt innehåll ger du Rolf Lundqvis icke-exklusiv, royaltyfri och oåterkallelig rätt att använda, reproducera, publicera och modifiera sådant innehåll över hela världen i alla medier.

Licens- och platsåtkomst

Vi ger dig en begränsad licens för att få tillgång till och göra personlig användning av denna app. Du får ladda ner den men inte missbruka den.

Användarkonto

Om du är ägare till ett konto i den här appen är du ensam ansvarig för att sekretessen för dina privata användaruppgifter (användarnamn och lösenord) bibehålls. Du ansvarar för alla aktiviteter som sker under ditt konto eller lösenord.

Vi förbehåller oss alla rättigheter att avsluta konton, redigera eller ta bort innehåll och avbryta beställningar efter eget gottfinnande.

Dessa villkor uppdaterades den 28/4 2021