HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

STRILATORPET

Sofia Charlotta, 1744–1818, prinsessa av Mecklenburg-Strelitz, drottning av England, en avlägsen släkting till Christian Fredric von Strelitz på Strilatorpet

Strax söder om Alingsås ligger den lilla vackra sjön Lilla Färgen och orten Hjälmared, som idag är en förort till Alingsås. Här i en flygelbyggnad till gården lär Gustaf II Adolf ha övernattat 1612. På gårdens ägor låg torpet Forsen, som långt in på 1800 och 1900-talet i folkmun kallades ”Strilatorpet”.

Forsen, eller ”Strilatorpet”, har sin egen romantiska kärlekssaga, som var lika intressant då som nu. Vi får gå tillbaka till början av 1800-talet för att kunna berätta historien om mannen av börd och kvinnan av folket som blev förälskade i varandra.

I början av 1800-talet behärskade Napoleon stora delar av Europa. Hans kejsardöme sträckte sig ändå till provinsen Mecklenburg i Östra Tyskland. Där i Mecklenburg föddes 1785, fyra år innan den franska revolutionen, Christian Sasse von Strelitz, son till en förmögen adelsman.  

Som ung man deltog Christian i kriget mot Napoleon på Tysklands sida. Han blev emellertid tillfångatagen under striderna och fördes till Frankrike, där han placerades i ett fångläger. Han lyckades dock fly ur lägret och efter många äventyr kom han med ett svenskt fartyg till Göteborg, med förhoppning att kunna ta sig vidare hem till Mecklenburg.

Alingsås i slutet på 1800-talet

Fartyg som seglade mellan Göteborg och det krigshärjade Europa var få och svåra att komma med, så Christian hade mycket tid att fördriva i Sverige. En dag följde han med några handlare som skulle åka till Alingsås. Medan hans reskamrater gjorde affärer på torget i staden strövade Christian omkring och plötsligt stötte han på en vacker ung dam och han blev genast blixtförälskad.

Den unga kvinnan hette Anna Cajsa Wallin och var dotter till trädgårdsmästare Wallin på Nolhaga slott.

Plötsligt fick Christian inte så brått att resa hem igen, utan han stannade i Alingsås för att kunna umgås med sin nya kärlek. Han hade flytt från fånglägret i Frankrike och var medellös, varför han blev tvungen att skaffa en anställning. Med hjälp av Anna Cajsas far fick han ett arbete som snickare på slottet i Nolhaga.

Det unga kärleksparets förlustelser och lycka resulterade i att Anna Cajsa blev med barn och födde en son, som fick samma förnamn som fadern, Christian Fredric, född på sensommaren 1810. I och med att Christian fått ett ”oäkta” barn kunde och kanske ville han inte återvända hem till Tyskland.

Mitt i högsommaren året efter sonens födelse, gifte de båda sig i Alingsås, varpå Christian skrev ett brev hem till föräldrarna i Mecklenburg för att meddela den glada nyheten och för att få föräldrarnas samtycke och välsignelse. Han hoppades förstås också få ekonomisk hjälp och en möjlighet att återvända hem med sin hustru och lille son.

Hans planer slogs dock i spillror av modern, som blivit änka, när hon blev ytterst förbittrad över sonens självsvåldiga tilltag genom att gifta sig med en ofrälse och dessutom få ett ofrälse barn. Detta var fullständigt oacceptabelt för den högadliga modern, varför hon gjorde honom arvlös och förbjöd honom att återvända hem.

Christian och hustrun, Anna Cajsa, hade inget annat val än att inrätta sig så gott som det gick i tjänstebarackerna på Nolhaga slott. Ett drygt år efter bröllopet föddes dottern Anna Maria. Glädjen blev dock inte särskilt långvarig. Sommaren efter dotterns födelse, dog sonen Christian Fredric, nästan exakt tre år gammal.

Ovanpå allt elände förlorade Christian sitt arbete som snickare på Nolhaga slott. Christian, Anna Cajsa och dottern Anna Maria flyttade då till det lilla torpet Forsen på Hjälmareds gods mark vid sjön Lilla Färgen söder om Alingsås. Godset ägdes vid denna tid av häradshövding Bengt Wollter Hessle. På gården arbetade han som gårdssmed och snickare. Han var läraktig och gjorde ett bra arbete.

Torpet Forsen — Strilatorpet

Christian, född som adelsman och försvarare av de tyska färgerna anpassade sig till livet som enkel torpare och hantverkare i Sverige. Han blev en duktig möbelsnickare och en möbel av honom lär finnas på Nordiska museet. Under sin tid som torpare förenklade han sitt namn till Kristian Strelitz. Där på torpet Forsen levde familjen i all enkelhet ett så lyckligt torparliv som möjligt. Då folket i bygden hade svårt att uttala Strelitz så blev det ”Strilen” och därför fick torpet namnet ”Strilatorpet”.

Paret fick ytterligare fem döttrar, varav en dog som barn. Den äldsta dottern Anna Maria flyttade hemifrån när hon var femton år för att bli piga i Ving, moderns hemsocken.

1836 dog den före detta tyska adelsmannen Christian Fredric von Strelitz på sitt torp Forsen, 56 år gammal.

Efter makens död flyttade änkan och de tre yngsta döttrarna till Tvärbäcken, några kilometer norr om torpet, som varit deras hem i över tjugo år. Anna Cajsa levde i ytterligare sexton år tills om dog som 65-åring.

En sprudlande kärlekssaga mellan en tysk adelsman och en enkel svensk flicka hade fått sitt slut efter att långsamt men säkert glida in i 1800-talets svenska verklighet.

Betygsätt sidan!

Betyg 4.6 / 5. Omdömen 44

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

eller

"MÖRDARE-STAFVA"

"MÖRDARE-STAFVA" handlar om en mycket speciell kvinna som levde i västra Sverige under nästan hela 1800-talet. När hon var 18 år gammal blev hon anklagad för mord på en krämerska. Hon blev dödsdömd, friad, benådad, dömd igen i all oändlighet. Boken skildrar hennes liv från det hon föddes till hennes död.

Boken släpps den 12 december och förbeställer du nu är du garanterad att få den till jul.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Pris för medlemmar: 295 kr plus frakt 65 kr = 360 kr (rabattkod BOK100KR -giltig till 15/11 2022)

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA". Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

ANVÄNDARVILLKOR FÖR APPEN

Läs dessa villkor noggrant innan du använder appen  ("tjänsten") som ägs och drivs av Rolf Lundqvis ("oss", "vi", "vår").

Användarvillkor

Vi kommer att tillhandahålla deras tjänster till dig, vilka är föremål för de villkor som anges nedan i detta dokument. Varje gång du besöker den här appen, använder dess tjänster eller gör ett köp accepterar du följande villkor. Det är därför vi uppmanar dig att läsa dem noggrant.

Integritetspolicy

Innan du fortsätter att använda vår app rekommenderar vi att du läser vår sekretesspolicy angående vår insamling av användardata. Det hjälper dig att bättre förstå våra metoder.

Upphovsrätt

Innehåll som publiceras i den här appen (digitala nedladdningar, bilder, texter, grafik, logotyper) tillhör Rolf Lundqvist och / eller dess innehållsskapare och skyddas av internationella upphovsrättslagar. Hela sammanställningen av innehållet som finns i den här appen tillhör Rolf Lundqvist, med upphovsrätt till denna sammanställning av Rolf Lundqvist.

Kommunikation

Hela kommunikationen med oss ​​är elektronisk. Varje gång du skickar ett mejl till oss eller besöker vår app kommer du att kommunicera med oss. Du godkänner härmed att ta emot meddelanden från oss. Om du prenumererar på nyheterna i vår app kommer du att få regelbundna e-postmeddelanden från oss. Vi kommer att fortsätta att kommunicera med dig genom att publicera nyheter och meddelanden i vår app och genom att skicka e-post till dig. Du samtycker också till att alla meddelanden, avslöjanden, avtal och annan kommunikation vi tillhandahåller dig elektroniskt uppfyller de juridiska kraven som sådan kommunikation ska vara skriftlig.

Tillämplig lag

Genom att besöka den här appen godkänner du att lagarna i vårt land, utan hänsyn till principerna för konfliktlagar, kommer att styra dessa villkor, eller någon tvist av något slag som kan komma mellan Rolf Lundqvis och dig, eller dess affärspartners och medarbetare.

Tvister

Varje tvist som på något sätt är relaterad till ditt besök i den här appen eller till produkter du köper från oss ska skiljas av staten eller federala domstolen i vårt land och du samtycker till exklusiv behörighet och plats för sådana domstolar.

Kommentarer, recensioner och e-post

Besökare kan lägga upp innehåll så länge det inte är obscent, olagligt, ärekränkande, hotande, kränker immateriella rättigheter, invaderar integritet eller skadar på annat sätt för tredje part.

Innehållet måste vara fritt från programvaruvirus, politisk kampanj och kommersiell uppmaning.

Vi förbehåller oss alla rättigheter (men inte skyldigheten) att ta bort och / eller redigera sådant innehåll. När du lägger upp ditt innehåll ger du Rolf Lundqvis icke-exklusiv, royaltyfri och oåterkallelig rätt att använda, reproducera, publicera och modifiera sådant innehåll över hela världen i alla medier.

Licens- och platsåtkomst

Vi ger dig en begränsad licens för att få tillgång till och göra personlig användning av denna app. Du får ladda ner den men inte missbruka den.

Användarkonto

Om du är ägare till ett konto i den här appen är du ensam ansvarig för att sekretessen för dina privata användaruppgifter (användarnamn och lösenord) bibehålls. Du ansvarar för alla aktiviteter som sker under ditt konto eller lösenord.

Vi förbehåller oss alla rättigheter att avsluta konton, redigera eller ta bort innehåll och avbryta beställningar efter eget gottfinnande.

Dessa villkor uppdaterades den 28/4 2021