HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

HUGGER IHJÄL BRODERN

Berghems kyrka och Prästgård

En kamp för hustruns värde

Eric Bergin

År 1660 högg Eric Bergin ihjäl sin bror Daniel. Deras fader hette Gunnar Berginus och moder var Anna Molithæa Kaxe. Sonen Eric var faderns adjunkt och han friade till en illa beryktad flicka i Skövde. Hon var ”hustru Reginas dotter”. Daniel var däremot förlovad med en adlig änka. Detta gav anledning till en tvist mellan bröderna. Det handlade om vems hustru skulle få sitta främst i kyrkan. Daniel sa: ”såsom de äro qvinnor till, få de fuller skålerne”. Detta gjorde Eric väldigt uppretad, varpå han grep en kniv och stötte den fem gånger i Daniels rygg, som därmed föll ner död framför faderns kammardörr den 22 juli 1660.

Eric flydde till Danmark men kom snart tillbaks till Sverige för han tänkte åka vidare till Norge. Han blev dock gripen och fördes till Skövde, där han dömdes till döden.

Han halshöggs 1661.

Både fadern och andra trodde att Eric fått en trolldryck av ”hustru Regina”.

Gunnar Berginus

Eric och Daniels fader Gunnar var född 1589 i Berghems prästgård, Marks härad.

År 1609 begav sig Gunnar Bergin ut i världen för att studera. Han började sin bana i Greifswald där han disputerade två gånger, den 5 oktober 1609 och den 24/1 1610 under professor mag. Johannis Trygopheri (1580–1626, professor i historia).

Den 30 oktober 1613 skrevs Gunnar Bergin in vid universitetet i Wittenberg och tog där en magisterexamen den 20/9 1614. Han ska också ha tagit 34 kandidater där under professorn Ambrosius Rhodius (1577–1633, professor bland annat matematik).

Efter detta bevistade Gunnar Bergin många olika tyska universitet: Rostock, Leipzig, Giessen, Helmstadt och sedan återigen Greifswald. På dessa olika universitet fick han umgås med många stora och lärda män.

Gunnar Bergin kom till Stockholm år 1615 och i en av hans böcker har rikskanslern och greven Axel Oxenstierna hedrat honom med orden: ”Människolivet är liksom ett spel med tärningar. Om det som du mest behöver inte faller ut, Bör du själv rätta till det som ödet gav.”

Under dessa rader har den lärda doktor Johan Messenius skrivit: ”Ett liv utan lärdom är döden, och en levande människas begravning.”

År 1620 (det finns även uppgifter om år 1615) blev Gunnar Bergin rektor för Skara katedralskola.

Han prästvigdes år 1621 av biskopen i Skara, Sveno Svenonis och efter att ha varit rektor i cirka sju år blev han prost och kyrkoherde i Skövde stad med tillhörande kontrakt.

Giften

  1. Cirka 1620 med Anna Molithaea.
  2. Cirka 1649 med den adliga jungfrun Margareta Lenck.

Gunnar Bergin dog måndagen den 11.2 1661. Dagen innan hade han hållit en märklig predikan i Skövde stads kyrka om arbetarna i Wingården.

Gunnar Bergin begravdes av biskopen Mag. Hans Kempe.

Gunnar Bergins barn med Anna Molthaea:

Elisabeth (1623 Skövde-1658 Skövde)

Gm Andreas Ambjörnsson Omoenius (25/3 1608 Öms-6/9 1684 Biskop

Christina (11/1627 Skövde-11/1696 Kyrkefalla

Gm 15/8 1643 Joen Larsson Uplänning Björnberg (Nr 359)(11/3 1589 Bogesund-31/12 1663)

Britta (1629 Skövde-)

Maria (1630 Skövde-)

Gm1 1648 Jonas Salanus (12/1 1622 Uppsala—12/1 1652 Skara

Gm2 Peter Rigman

Eric Bergin (1632 Skövde1661 Skövde)

Högg ihjäl sin bror Daniel 1660. Halshuggen 1661

Mathias (1634 Skövde-)

Daniel Bergin (1635 Skövde-1660 Skövde)

Blev mördad av sin bror Eric 1660

Malin Bergin (1636 Skövde)

Gm Jonas Brink

Catharina Bergin (1640 Skövde-1674 Norra Vånga)

Gm1 1657 Joh. Rhydelius (13/7 162120/1 1669)

Gm2 Henr. Schyherin (-28/6 1696) son till Haqv. Andrese, Skölvene

Johannes Jan (10/5 1643 Skövde-4/18 1716 Skölvene)

Gm Margareta Schylverin

Källor

– www.skarastiftshistoria.nu/Medlemsblad1002.pdf , nedskriven artikel om Gunnar Bergin av prästen Anders Bidberg år 1758 utifrån Gunnar Bergins egna dag- och reseböcker.

– Svenska adelns ättartavlor

Betygsätt sidan!

Betyg 4 / 5. Omdömen 2

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

THE EGG POD

KOMPAKT. KOMPLETT. KOMFORTABELT.

Ett  komplett hus på 28 m2: sovrum, badrum, kök och vardagsrumsdel med bäddsoff.

Huset levereras hem till dig komplett med allt: möbler, smart-TV, kök, badrum, smart tvättmaskin…

Bara anslut el, vatten och avlopp och börja njut av friheten.

www.umanz.eu

info@umanz.eu

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken ”ORIGINAL PÅ BÖGDA”. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om ”Ljurskamjölnaren”, ”Ledsbackabarnen”, ”Anders Alf”, ”Petter-Smed” och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA". Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

ANVÄNDARVILLKOR FÖR APPEN

Läs dessa villkor noggrant innan du använder appen  ("tjänsten") som ägs och drivs av Rolf Lundqvis ("oss", "vi", "vår").

Användarvillkor

Vi kommer att tillhandahålla deras tjänster till dig, vilka är föremål för de villkor som anges nedan i detta dokument. Varje gång du besöker den här appen, använder dess tjänster eller gör ett köp accepterar du följande villkor. Det är därför vi uppmanar dig att läsa dem noggrant.

Integritetspolicy

Innan du fortsätter att använda vår app rekommenderar vi att du läser vår sekretesspolicy angående vår insamling av användardata. Det hjälper dig att bättre förstå våra metoder.

Upphovsrätt

Innehåll som publiceras i den här appen (digitala nedladdningar, bilder, texter, grafik, logotyper) tillhör Rolf Lundqvist och / eller dess innehållsskapare och skyddas av internationella upphovsrättslagar. Hela sammanställningen av innehållet som finns i den här appen tillhör Rolf Lundqvist, med upphovsrätt till denna sammanställning av Rolf Lundqvist.

Kommunikation

Hela kommunikationen med oss ​​är elektronisk. Varje gång du skickar ett mejl till oss eller besöker vår app kommer du att kommunicera med oss. Du godkänner härmed att ta emot meddelanden från oss. Om du prenumererar på nyheterna i vår app kommer du att få regelbundna e-postmeddelanden från oss. Vi kommer att fortsätta att kommunicera med dig genom att publicera nyheter och meddelanden i vår app och genom att skicka e-post till dig. Du samtycker också till att alla meddelanden, avslöjanden, avtal och annan kommunikation vi tillhandahåller dig elektroniskt uppfyller de juridiska kraven som sådan kommunikation ska vara skriftlig.

Tillämplig lag

Genom att besöka den här appen godkänner du att lagarna i vårt land, utan hänsyn till principerna för konfliktlagar, kommer att styra dessa villkor, eller någon tvist av något slag som kan komma mellan Rolf Lundqvis och dig, eller dess affärspartners och medarbetare.

Tvister

Varje tvist som på något sätt är relaterad till ditt besök i den här appen eller till produkter du köper från oss ska skiljas av staten eller federala domstolen i vårt land och du samtycker till exklusiv behörighet och plats för sådana domstolar.

Kommentarer, recensioner och e-post

Besökare kan lägga upp innehåll så länge det inte är obscent, olagligt, ärekränkande, hotande, kränker immateriella rättigheter, invaderar integritet eller skadar på annat sätt för tredje part.

Innehållet måste vara fritt från programvaruvirus, politisk kampanj och kommersiell uppmaning.

Vi förbehåller oss alla rättigheter (men inte skyldigheten) att ta bort och / eller redigera sådant innehåll. När du lägger upp ditt innehåll ger du Rolf Lundqvis icke-exklusiv, royaltyfri och oåterkallelig rätt att använda, reproducera, publicera och modifiera sådant innehåll över hela världen i alla medier.

Licens- och platsåtkomst

Vi ger dig en begränsad licens för att få tillgång till och göra personlig användning av denna app. Du får ladda ner den men inte missbruka den.

Användarkonto

Om du är ägare till ett konto i den här appen är du ensam ansvarig för att sekretessen för dina privata användaruppgifter (användarnamn och lösenord) bibehålls. Du ansvarar för alla aktiviteter som sker under ditt konto eller lösenord.

Vi förbehåller oss alla rättigheter att avsluta konton, redigera eller ta bort innehåll och avbryta beställningar efter eget gottfinnande.

Dessa villkor uppdaterades den 28/4 2021