HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

AUGUST PÅ KALLÅSEN

En man med oxe och kärra på gården Spångakil i Ornunga i slutet på 1800-talet

När Elias Bryngelsson från Spångakil i Ornunga gifte sig som 23-åring med den ett år äldre Christina Nilsdotter fick paret ta över hennes fädernegård Ryagärde i samma socken mot att de också övertog skulderna och dessutom lämnade ett årligt underhåll till säljarna. Hustrun Christina kom från en familj som var drabbad av olyckor och elände. Bland annat hade hon en nio år yngre bror, Petter, som avrättades för rån på Vårgårda Herrgård 1828.

Skulderna på gården blev emellertid så stora att de snart kom på obestånd. De måste då lämna gården. Enligt vad som påstods berodde detta på ett intrigspel av en granne, Andreas Larsson. Denne satte sig i besittning av gården och Elias, blott 34 år gammal och med en stor familj, fick flytta därifrån och bygga sig en liten stuga i stället.

Det nya hemmet fick namnet Kållås, den kalla åsen. Christina dog inte lång tid efter detta och lämnade Elias ensam med fem små barn.

Elias var en duktig arbetare och han var särskilt skicklig och erfaren i att välva källare och broar.

Barnen flyttade till Amerika, det ena efter det andra. De skickade även en biljett för atlantfärden till fadern, men denne kunde inte slita sig från sitt torftiga hem och strax innan det var dags att åka skickade han tillbaka biljetten och lämnade även tillbaka det redan uttagna flyttningsbetyget.

Gustaf Fröding med sitt karakteristiska skägg

Endast sonen August, född 1836, stannade hemma. Han saknade inte direkt begåvning, men var inte särskilt intresserad av arbete utan förhöll sig passiv till det mesta. Han var kraftigt byggd med ovanligt rik hårväxt och ett väldigt ”frödingsskägg”. Under sitt arbete ute på järnvägsbyggen hade han skaffat sig ett litet bibliotek, som han hellre ägnade sig åt än att lägga räls.

Han var en framstående expert på trolltyg och skrock och hade god reda på hur trollen levde sitt liv i det närbelägna Bratteberget. Med obskurantens goda tro hade han också samlat spökhistorier i mängd och hade själv upplevt en hel del, sedan fadern dött. Den gamle hade regelbundet återvänt om nätterna och då återgått till sina gamla sysslor inom- och utomhus, vartill hörde att av och till ruska upp sin lättjefulle son, som oftast struntade i att vårda sig själv.

Ryggåsstuga från Tämta, flyttad till Ornunga museum. Takbeläggningen typisk för orten och tiden

August utförde en del nyodlingsarbeten i närbelägna Korpås, men det blev aldrig mycket gjort för honom. Han var mer intresserad av sina spökhistorier och böcker än grepe och spade.

Så brann stugan ned med biblioteket och allt. August tvingades flytta till fattigstugan i Ornunga i början på 1880-talet och blev en av traktens sista verkligt hjälplösa fattighjon. Därmed blev det tyst på den kalla åsen men kylan fortsatte att plåga August, men då som ensam i fattigstugan. Detta blev hans ”hem” i nästan 40 år, innan han blev skickad på ”socknen”. 1924 dog han ensam och utan ett eget hem.

Betygsätt sidan!

Betyg 4.5 / 5. Omdömen 41

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

eller

"MÖRDARE-STAFVA"

"MÖRDARE-STAFVA" handlar om en mycket speciell kvinna som levde i västra Sverige under nästan hela 1800-talet. När hon var 18 år gammal blev hon anklagad för mord på en krämerska. Hon blev dödsdömd, friad, benådad, dömd igen i all oändlighet. Boken skildrar hennes liv från det hon föddes till hennes död.

Boken släpps den 12 december och förbeställer du nu är du garanterad att få den till jul.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Pris för medlemmar: 295 kr plus frakt 65 kr = 360 kr (rabattkod BOK100KR -giltig till 15/11 2022)

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA". Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

ANVÄNDARVILLKOR FÖR APPEN

Läs dessa villkor noggrant innan du använder appen  ("tjänsten") som ägs och drivs av Rolf Lundqvis ("oss", "vi", "vår").

Användarvillkor

Vi kommer att tillhandahålla deras tjänster till dig, vilka är föremål för de villkor som anges nedan i detta dokument. Varje gång du besöker den här appen, använder dess tjänster eller gör ett köp accepterar du följande villkor. Det är därför vi uppmanar dig att läsa dem noggrant.

Integritetspolicy

Innan du fortsätter att använda vår app rekommenderar vi att du läser vår sekretesspolicy angående vår insamling av användardata. Det hjälper dig att bättre förstå våra metoder.

Upphovsrätt

Innehåll som publiceras i den här appen (digitala nedladdningar, bilder, texter, grafik, logotyper) tillhör Rolf Lundqvist och / eller dess innehållsskapare och skyddas av internationella upphovsrättslagar. Hela sammanställningen av innehållet som finns i den här appen tillhör Rolf Lundqvist, med upphovsrätt till denna sammanställning av Rolf Lundqvist.

Kommunikation

Hela kommunikationen med oss ​​är elektronisk. Varje gång du skickar ett mejl till oss eller besöker vår app kommer du att kommunicera med oss. Du godkänner härmed att ta emot meddelanden från oss. Om du prenumererar på nyheterna i vår app kommer du att få regelbundna e-postmeddelanden från oss. Vi kommer att fortsätta att kommunicera med dig genom att publicera nyheter och meddelanden i vår app och genom att skicka e-post till dig. Du samtycker också till att alla meddelanden, avslöjanden, avtal och annan kommunikation vi tillhandahåller dig elektroniskt uppfyller de juridiska kraven som sådan kommunikation ska vara skriftlig.

Tillämplig lag

Genom att besöka den här appen godkänner du att lagarna i vårt land, utan hänsyn till principerna för konfliktlagar, kommer att styra dessa villkor, eller någon tvist av något slag som kan komma mellan Rolf Lundqvis och dig, eller dess affärspartners och medarbetare.

Tvister

Varje tvist som på något sätt är relaterad till ditt besök i den här appen eller till produkter du köper från oss ska skiljas av staten eller federala domstolen i vårt land och du samtycker till exklusiv behörighet och plats för sådana domstolar.

Kommentarer, recensioner och e-post

Besökare kan lägga upp innehåll så länge det inte är obscent, olagligt, ärekränkande, hotande, kränker immateriella rättigheter, invaderar integritet eller skadar på annat sätt för tredje part.

Innehållet måste vara fritt från programvaruvirus, politisk kampanj och kommersiell uppmaning.

Vi förbehåller oss alla rättigheter (men inte skyldigheten) att ta bort och / eller redigera sådant innehåll. När du lägger upp ditt innehåll ger du Rolf Lundqvis icke-exklusiv, royaltyfri och oåterkallelig rätt att använda, reproducera, publicera och modifiera sådant innehåll över hela världen i alla medier.

Licens- och platsåtkomst

Vi ger dig en begränsad licens för att få tillgång till och göra personlig användning av denna app. Du får ladda ner den men inte missbruka den.

Användarkonto

Om du är ägare till ett konto i den här appen är du ensam ansvarig för att sekretessen för dina privata användaruppgifter (användarnamn och lösenord) bibehålls. Du ansvarar för alla aktiviteter som sker under ditt konto eller lösenord.

Vi förbehåller oss alla rättigheter att avsluta konton, redigera eller ta bort innehåll och avbryta beställningar efter eget gottfinnande.

Dessa villkor uppdaterades den 28/4 2021