HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

BARNAMORDET I MÅRBY

Bjurum Foto K Cajmatz 1856 Västergötlands museum

Den första sommardagen 1650, ”barärmdagen”, så kallad eftersom det var den första dagen på året som kvinnorna klädde sig i korta ärmar, begavs sig kyrkoherde Olof i Kleva församling (numera Vilske-Kleva), nordväst om Falköping, till ett av frälsehemmanen i Mårby, strax väster om Bjurum vid Horborgarsjön, tillsammans med sin hustru och två andra hederliga kvinnor. Det var Helgetorsdagen, numera kallad Kristi Himmelfärdsdagen, den 23 maj, och kyrkoherden hade precis avslutat sin långa mässande predikan under mäster Amunds takmålningar i den redan då urgamla kyrkan.

Hästskjutsen skrittade långsamt fram på den krokiga och håliga vägen, men den var i alla fall torr och körbar så färden gick någorlunda behagligt för den åldrande kyrkoherden och de tre kvinnorna. Eftermiddagssolen värmde dem behagligt under den halvannan timma långa resan under vilken prästmannen begrundade sin predikan. Han hade upplyst den obildade församlingen om att just denna dag for Jesus till Himmelen efter att ha lovat att sända dem en hjälpare för att frälsa dem.  

I den lilla byn Mårby på den bördiga slätten spreds det illvilliga rykten om att en ogift kvinna vid namn Elin Jonsdotter hade fött ett oäkta barn och därefter brutalt bragt det om livet. Ryktena hade på omvägar nått kyrkoherden, som kände sig nödsakad att ta reda på sanningen.

Väl framme vid gården där Elin bodde tillsammans med sina föräldrar frågade kyrkoherden Elin rakt på sak om hon fött ett barn, men hon nekade bestämt till detta.

Kyrkoherde Olof lät sig dock inte nöjas med detta förnekande utan bad kvinnorna i sitt sällskap att ta med sig Elin avsides och låta undersöka hennes kropp för att hitta eventuella tecken på att han fött ett barn.

Elin fick ta av sig det smutsiga förklädet och deN vita snörade blusen och därefter sin bruna kjol. Därefter tvingades hon lyfta den hellånga underkjolen upp över huvudet för att blottlägga hennes kropp. Kvinnorna upptäckte då Elins förstorade och förslappade mage, samt spår av bristningar i huden, vilket allt var tydliga tecken på att hon nyligen fött ett barn.

Pliktskyldigt rapporterade kvinnorna sina fynd till kyrkoherden som återigen försökte få den ytterligare skärrade Elin att erkänna sin synd. Hon försökte återigen komma undan sanningen, men prästens ihärdiga frågor fick henne snart att erkänna.

När den unga kvinnan erkänt att hon fött ett barn, ville den barske kyrkoherden förstås veta vad hon gjort med barnet. Den gråtande och förtvivlade Elin tog då med sällskapet till ladugården och visade dem stället där hon grävt ner barnet.

En dräng på gården hämtade en spade och hjälpte dem att gräva där Elin visade att hon gömt barnet. Snart stötte drängen på något mjukt och började röja undan jorden för hand. I det grunda hålet blottades en livlös liten blek kropp. En av kyrkoherdens biträdande kvinnor la sig på knä och lyfte sen upp den döda kroppen. Det visade sig vara ett väl framgånget och fullkomligt gossebarn. Hans ansikte var dock förvridet i smärta och skriket efter att få leva kunde tydligt avläsas i hams förstelnade kropp.

Då prästmannen förhörde Elin berättade hon att hon fött pojken fredagen innan och omedelbart efter födseln grävt ner det. Nu hade det legat sex dagar i sin makabra grav i ladugården.

[ 

Spis med bakugn från 1600-talet

Elin berättade att hon fött pojken vid middagstiden föregående fredag sittande på spisen med järnstolparna som spjärn. Därefter hade hon burit det lilla blodiga barnet i sin famn till ladan. Där hade hon märkt att gossen tog ett par svaga flämtningar till andetag och att hans bröstkorg höjdes några gånger, men för övrigt fanns det inget liv i den lilla kroppen. Hon lade ifrån sig pojken på marken och grävde en grop med spaden, som hon hade hämtat i ladugården. Sen la hon försiktigt sitt nyfödda barn i den improviserade graven och täckte över det med jorden igen. Nu hade det legat sex dagar i gropen. Kyrkoherden försökte få henna att berätta hur hon dödat barnet, men hon påstod att hon inte hade dödat det utan lagt det levande i graven.

Karin Olofsdotter som var med i kyrkoherdens sällskap vid den hemska upptäckten gjorde rent barnet efter att det grävts upp. Hon upptäckte då att det hade en blå rand runt halsen och utmed det vänstra örat.

Detta fick kyrkoherden att pressa Elin på ytterligare bekännelser, men hon fortsatte att hävda att hon inte visste hur barnet dött och att hon inte dödat gossen.

Kyrkoherden blev otåligare och aggressivare i sitt utfrågande och pressade Elin att bekänna för att inte hamna i helvetet och slukas av dess flammande lågor. Till slut erkände hon: ”Jag må så gärna bekänna, Gud bättre mig, ty jag har syndat mot min herre och Gud. Jag var rädd att barnet skulle gråta och röja mig. Därför stoppade jag snibben på mitt förkläde i barnets mun. Snart var det lilla liv som fanns i honom borta.”

Hennes erkännande av mordet räckte för att kalla på länsmannen som förde bort henne från gården och kastade den förtvivlade och gråtande unga kvinnan i fängelse.

Det blev förstås rättegång i tinget och där dömdes hon till döden genom att brännas på bål. Hovrätten bekräftade domen och den lämnades därför över till Göta Hovrätt, som var lika onådig. Yttrandet var hårt och obönhörligt: ”Elin kan inte benådas till livet, utan ska halshuggas utan uppskov och i jord grävas ner bortom kyrkogården, andra till sky och varning.”

Minnessten över platsen där Mårby kyrka stod

Kort därefter slutade Elins liv när skarprättaren högg sin sylvassa yxa genom hennes magra hals och huvudet skiljdes från kroppen. Rackarn, bödelns dräng och städare av avrättade lik, tog hand om det avhuggna huvudet och den stympade kroppen och bar kroppsdelarna till kyrkogården där han grävde ner dem i en grop utanför muren, bland mördare och självspillingar. Han skyfflade tillbaka jorden över gropen och därmed försvann Elin för evigt, utan riktig grav och utan någon gravsten.

Var hennes mördade son blev av är det ingen som vet.

Betygsätt sidan!

Betyg 4.7 / 5. Omdömen 59

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken ”ORIGINAL PÅ BÖGDA”. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om ”Ljurskamjölnaren”, ”Ledsbackabarnen”, ”Anders Alf”, ”Petter-Smed” och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA". Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

ANVÄNDARVILLKOR FÖR APPEN

Läs dessa villkor noggrant innan du använder appen  ("tjänsten") som ägs och drivs av Rolf Lundqvis ("oss", "vi", "vår").

Användarvillkor

Vi kommer att tillhandahålla deras tjänster till dig, vilka är föremål för de villkor som anges nedan i detta dokument. Varje gång du besöker den här appen, använder dess tjänster eller gör ett köp accepterar du följande villkor. Det är därför vi uppmanar dig att läsa dem noggrant.

Integritetspolicy

Innan du fortsätter att använda vår app rekommenderar vi att du läser vår sekretesspolicy angående vår insamling av användardata. Det hjälper dig att bättre förstå våra metoder.

Upphovsrätt

Innehåll som publiceras i den här appen (digitala nedladdningar, bilder, texter, grafik, logotyper) tillhör Rolf Lundqvist och / eller dess innehållsskapare och skyddas av internationella upphovsrättslagar. Hela sammanställningen av innehållet som finns i den här appen tillhör Rolf Lundqvist, med upphovsrätt till denna sammanställning av Rolf Lundqvist.

Kommunikation

Hela kommunikationen med oss ​​är elektronisk. Varje gång du skickar ett mejl till oss eller besöker vår app kommer du att kommunicera med oss. Du godkänner härmed att ta emot meddelanden från oss. Om du prenumererar på nyheterna i vår app kommer du att få regelbundna e-postmeddelanden från oss. Vi kommer att fortsätta att kommunicera med dig genom att publicera nyheter och meddelanden i vår app och genom att skicka e-post till dig. Du samtycker också till att alla meddelanden, avslöjanden, avtal och annan kommunikation vi tillhandahåller dig elektroniskt uppfyller de juridiska kraven som sådan kommunikation ska vara skriftlig.

Tillämplig lag

Genom att besöka den här appen godkänner du att lagarna i vårt land, utan hänsyn till principerna för konfliktlagar, kommer att styra dessa villkor, eller någon tvist av något slag som kan komma mellan Rolf Lundqvis och dig, eller dess affärspartners och medarbetare.

Tvister

Varje tvist som på något sätt är relaterad till ditt besök i den här appen eller till produkter du köper från oss ska skiljas av staten eller federala domstolen i vårt land och du samtycker till exklusiv behörighet och plats för sådana domstolar.

Kommentarer, recensioner och e-post

Besökare kan lägga upp innehåll så länge det inte är obscent, olagligt, ärekränkande, hotande, kränker immateriella rättigheter, invaderar integritet eller skadar på annat sätt för tredje part.

Innehållet måste vara fritt från programvaruvirus, politisk kampanj och kommersiell uppmaning.

Vi förbehåller oss alla rättigheter (men inte skyldigheten) att ta bort och / eller redigera sådant innehåll. När du lägger upp ditt innehåll ger du Rolf Lundqvis icke-exklusiv, royaltyfri och oåterkallelig rätt att använda, reproducera, publicera och modifiera sådant innehåll över hela världen i alla medier.

Licens- och platsåtkomst

Vi ger dig en begränsad licens för att få tillgång till och göra personlig användning av denna app. Du får ladda ner den men inte missbruka den.

Användarkonto

Om du är ägare till ett konto i den här appen är du ensam ansvarig för att sekretessen för dina privata användaruppgifter (användarnamn och lösenord) bibehålls. Du ansvarar för alla aktiviteter som sker under ditt konto eller lösenord.

Vi förbehåller oss alla rättigheter att avsluta konton, redigera eller ta bort innehåll och avbryta beställningar efter eget gottfinnande.

Dessa villkor uppdaterades den 28/4 2021