HAR DU LÄST DEN?

MORD

ORIGINAL

SÅ VAR DET FÖRR

IGLABO

SVÄLTORNA

PLANTAGET HJÄLPHEMMET OCH SOLSTRAND

Alingsås Plantaget Vykort från 1930-talet. En klippt häck syns kring en rundel och innanför den blomsterrabatter. Ålderdomshemmet/fattighuset syns i bakgrunden.

1724 kom det ett kungligt påbud att svenska städer skulle börja odla tobak. Syftet var förstås att minimera importen. Dock tilläts inte bönder att odla tobak annat än för eget bruk. De skulle inte använda dyrbar gödsel på en sådan näring utan endast städer fick odla tobak. 1725 anläggs landets första tobaksplantage i Alingsås. Tobak odlades sen i Plantaget i över 50 år.

Stadsläkare Berggren skriver 1896 att Plantaget “för 40 år sedan var den förnämligaste promenadplatsen på stadens område, dertill välvilligt upplåtet äfven af sina första privata ägare efter 1830; fabrikör Kling, rådman Lindqvist och änkefru Sjöcrona. Det bestod av 6 tunnland, indelat i fyrkantiga qvarter som åtskildes från hvarandra af 4–5 fot breda gångvägar med träd å ömse sidor, hvarigenom uppkommo flera alléer både på längden och på tvären. Men på 1860-talet nedhöggos de flesta alléträden där och Plantaget förvandlades, efter en tillvaro af 130 år, till åker och äng.”

Ålderdomshemmet, eller Hjälphemmet som det också kallades, var byggt i Plantaget under åren 1906-1907. ”Det var ett riktigt kråkslott av trä och innanför dess höga, svarta staket fanns en gåtfull, hemlig värld för oss”, berättar Linnar Linnarsson. ”Här fanns Lundberg, Johan-Adolf, Kajsa, ”Prat-Emma”, Johan-Albin och med dem hade vi nästan dagliga kontakter. De blev en naturlig del av vår barnavärld. Vi betraktade dem nästan som lekkamrater.”

Lina, ”Kvecker-i-bena”, var kanske den namnkunnigaste av dem alla. Hon sprang omkring på stadens gator med sin stora snusdosa i högerhanden och frågade folk hur mycket klockan var.

Ä ho elva än?” frågade hon. För klockan elva varje dag var det gratisutdelning av snus på Hjälphemmet och det ville hon inte missa för allt i världen.

Brand av ålderdomshemmet i Plantaget, 8 maj 1941. 38 pensionärer fanns i byggnaden. Alla räddades ut av brandkåren men en kvinna återvände och omkom då. Branden misstänktes vara anlagd

Några brandmän framför ”Hjälphemmet” i Alingsås 8/5 1941

Hjälphemmet brann ner en natt i maj 1941 under mycket dramatiska omständigheter. En av de intagna hade tänt på och brann sedan själv inne. Räddningsarbetet, att föra de gamla och sjuka i säkerhet och placera dem i de intilliggande husen, var förenat med många farligheter.

Pensionat Solstrand som blev till barnhem och senare vandrarhem

Barnhemmet låg granne med Hjälphemmet. Linnar Linnarsson berättade att ”Den enda jag minns därifrån var en jämnårig pojke som hette Malkolm. Många år efteråt kom en man fram till mig på tåget till Göteborg. Han berättade att han mindes mig från sin tid på barnhemmet i Plantaget. Han berättade också att när han hörde min mor ropa in mig för kvällen, då gick han avsides och grät i smyg. -Jag hade ju ingen mor som ropade in mig för kvällen-, sa han.”

Barnhemmet byggdes som epidemisjukhus men blev senare barnhem.

Läs om den hemska koleran som drabbade Alingsås 1834: www.iglabo.se/b102

Ibland på lördagseftermiddagarna kom ”Ståla-Kalle”, stadens glade gatsopare, ett yrke som borde ha värdesatts högt, med ”Trase-Brittas-Johan” och hälsade på i Plantaget, säkert för att ta sig en styrketår innanför västen. ”Ståla-Kalle” var en glad lax, tog allt som oftast några danssteg, slog några piruetter, gjorde ett hopp och gav till ett ljudligt ”tjoande”. Var då den nitiske poliskonstapeln ”Flygarn” Gustavsson i tjänst, så dröjde det inte länge förrän han var nere i Plantaget och hämtade sina kära pappenheimare. Han visste var han hade dem. Men det blev aldrig något bråk, de följde snällt med ”Flygarn”, men givetvis kunde inte ”Ståla-Kalle” låta bli att göra sina piruetter och tjoanden på vägen till finkan. Han var tydligen lika glad vart det än bar hän.

I Plantaget fanns stadens tennisplan, omkransad av stora träd. Här spelade noblessen tennis i sina vita, välpressade byxor, och kanske litet avundsjukt försökte vi pojkar förbigå dem med en nonchalant axelryckning. Vi kände på något sätt avståndet som miltals, minns Linnar Linnarsson.

Alingsås Plantaget Det först kaféet kallades Björngårdsvillan och fanns fram till 1940-talet. Foto Alingsås Museum

Han fortsätter: ”Men något som var bättre upp för oss var att här i Plantaget fanns såväl en liten grön sommarkiosk som en idyllisk sommarservering som kallades ”Björngårdsvillan”. Det var en öppen byggnad i trä, målad i brunt och rött. På taket var det grästorv. I en kioskliknande del i mitten var köket placerat. Från en brun plåtlåda kunde man köpa Ljungblads gräddbakelser för 25 öre. Var de något skadade eller ”dagen efter”, så kunde man få en hel påse för samma slant. I den vänstra flygeln av byggnaden spelade en musikkvartett på onsdagskvällarna. Det var bagarfru Bäckman på piano och trion ”Ternstedt, Åkerberg och Pettersson” på fiol. Eftersom de också spelade på biografen var de populärt välkända. På allmän begäran hörde man ofta ”Aftonklockorna”, ”La Paloma” och ”Mustalainen”.

Under dessa musikkvällar var sommarserveringen alltid fullsatt till sista stolen och folk satt på bänkarna runt om eller gick och flanerade på gångarna och lyssnade på musiken. Televisionen var ju då ännu något okänt långt bort i fjärran.

På söndagseftermiddagarna musicerade Kamraterna på den stora gräsmattan intill tennisplan. Såväl Ludvig Anderson som Carl Dahl och Johan Holm var redan då något av trotjänare inom kåren. Och på söndagskvällen kom Frälsningsarmén marscherande Norra Ringgatan ner till Plantaget med flygande fanor och klingande spel. Den främsta fanan bars alltid av trädgårdsmästare Blomqvist, allvarlig, asketisk och stilig i sin uniform.

Och trädgårdsmästarfrun själv sprang runt på gångarna och sålde ”Stridsropet”, alltid leende och vänlig, men kvick och vass i replikerna. Hon var en ärekvinna på många sätt.

”Ascha” Axel Larsson

En som ibland kunde vara med i ledet var Axel Larsson, mera känd som ”Ascha”. Han var Alingsås enda stadsbud. Men hans tid i Frälsningsarmén blev tyvärr mycket kort.

Achas” far, ”Snåle-Kalle”, hade sparat ihop en liten förmögenhet och ”Ascha” fick bland annat ärva en fastighet på Norra Strömgatan. Men allt gick ifrån honom. Sin arbetsuppgift vid järnvägsstationen var han oändligt trogen, men livsvägens snårighet klarade han inte.

Betygsätt sidan!

Betyg 4.4 / 5. Omdömen 15

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken ”ORIGINAL PÅ BÖGDA”. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om ”Ljurskamjölnaren”, ”Ledsbackabarnen”, ”Anders Alf”, ”Petter-Smed” och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

"ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du beställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA". Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

ANVÄNDARVILLKOR FÖR APPEN

Läs dessa villkor noggrant innan du använder appen  ("tjänsten") som ägs och drivs av Rolf Lundqvis ("oss", "vi", "vår").

Användarvillkor

Vi kommer att tillhandahålla deras tjänster till dig, vilka är föremål för de villkor som anges nedan i detta dokument. Varje gång du besöker den här appen, använder dess tjänster eller gör ett köp accepterar du följande villkor. Det är därför vi uppmanar dig att läsa dem noggrant.

Integritetspolicy

Innan du fortsätter att använda vår app rekommenderar vi att du läser vår sekretesspolicy angående vår insamling av användardata. Det hjälper dig att bättre förstå våra metoder.

Upphovsrätt

Innehåll som publiceras i den här appen (digitala nedladdningar, bilder, texter, grafik, logotyper) tillhör Rolf Lundqvist och / eller dess innehållsskapare och skyddas av internationella upphovsrättslagar. Hela sammanställningen av innehållet som finns i den här appen tillhör Rolf Lundqvist, med upphovsrätt till denna sammanställning av Rolf Lundqvist.

Kommunikation

Hela kommunikationen med oss ​​är elektronisk. Varje gång du skickar ett mejl till oss eller besöker vår app kommer du att kommunicera med oss. Du godkänner härmed att ta emot meddelanden från oss. Om du prenumererar på nyheterna i vår app kommer du att få regelbundna e-postmeddelanden från oss. Vi kommer att fortsätta att kommunicera med dig genom att publicera nyheter och meddelanden i vår app och genom att skicka e-post till dig. Du samtycker också till att alla meddelanden, avslöjanden, avtal och annan kommunikation vi tillhandahåller dig elektroniskt uppfyller de juridiska kraven som sådan kommunikation ska vara skriftlig.

Tillämplig lag

Genom att besöka den här appen godkänner du att lagarna i vårt land, utan hänsyn till principerna för konfliktlagar, kommer att styra dessa villkor, eller någon tvist av något slag som kan komma mellan Rolf Lundqvis och dig, eller dess affärspartners och medarbetare.

Tvister

Varje tvist som på något sätt är relaterad till ditt besök i den här appen eller till produkter du köper från oss ska skiljas av staten eller federala domstolen i vårt land och du samtycker till exklusiv behörighet och plats för sådana domstolar.

Kommentarer, recensioner och e-post

Besökare kan lägga upp innehåll så länge det inte är obscent, olagligt, ärekränkande, hotande, kränker immateriella rättigheter, invaderar integritet eller skadar på annat sätt för tredje part.

Innehållet måste vara fritt från programvaruvirus, politisk kampanj och kommersiell uppmaning.

Vi förbehåller oss alla rättigheter (men inte skyldigheten) att ta bort och / eller redigera sådant innehåll. När du lägger upp ditt innehåll ger du Rolf Lundqvis icke-exklusiv, royaltyfri och oåterkallelig rätt att använda, reproducera, publicera och modifiera sådant innehåll över hela världen i alla medier.

Licens- och platsåtkomst

Vi ger dig en begränsad licens för att få tillgång till och göra personlig användning av denna app. Du får ladda ner den men inte missbruka den.

Användarkonto

Om du är ägare till ett konto i den här appen är du ensam ansvarig för att sekretessen för dina privata användaruppgifter (användarnamn och lösenord) bibehålls. Du ansvarar för alla aktiviteter som sker under ditt konto eller lösenord.

Vi förbehåller oss alla rättigheter att avsluta konton, redigera eller ta bort innehåll och avbryta beställningar efter eget gottfinnande.

Dessa villkor uppdaterades den 28/4 2021