“D. 16 S. Nästan klart, på morgon 17 gr. v. På f. m. var jag bjuden på kaffe hos J. H. Österberg i Ljur Tolsg. Emil, Alma och Hulda voro i Asklanda hvarest var missionsmöte. På e. m. 22 grader varmt. Jag var ute och plockade Millefolium (rölleka).”
Johan Henrik Österberg föddes 20/1 1841 och var son till Johannes F Larsson Österberg, född 7/8 1814 i Tubbetorp Siene och Johanna Christina Andersdotter också född 1814 i Siene. Johannes F Österberg, var ägare till Iglabo 1841-1842.
Röllikan har en stark kryddlukt eftersom den innehåller en flyktig blåfärgad olja och bitterämnet achillein.
Avkok på röllikan användes inom folkmedicinen som ett läkemedel mot diarré, smärtstillande, mot reumatism och som abortframkallande medel.
Örten är också en av de mest använda inom naturläkekonsten mot näsblödningar, antingen som örtte eller som homeopatiskt läkemedel. Den används också mot andra blödningssymptom, t ex hemorrojder, riklig menstruation eller blod i urinen. Använd växtdel är ovanjordsdelar med eller utan blommor.
Om ungefär 5 cm röllekarot läggs där man har tandvärk, kommer smärtan att dämpas.
Röllika anges även vara bra för att läka sår. Den av G. E. Klemming utgivna “Handskrift 7”, som är en översättning av Christiern Pedersens En nøttelig Legebog ffaar ffattige och Rige, tryckt i Malmö 1533, anger: Stöt Rölika sma, med swdyt flesk, oc läg oppo saarit, hon helar wel.
Röllika har ingått i den svenska farmakopén under diverse namn:
- Flores millefoli
- Flos millefolii
- Millefolium
- Millefolii flores
- Millefolii flos