KÖP BOKEN

"MÖRDARE-STAFVA"

____________________

EBOK

_______________________

"MÖRDARE-STAFVA" handlar om en mycket speciell kvinna som levde i Småland under nästan hela 1800-talet. När hon var 18 år gammal blev hon anklagad för mord på en krämerska. Hon blev dödsdömd, friad, benådad, dömd igen i all oändlighet. Boken skildrar hennes liv från det hon föddes till hennes död.

E-bok: 39 kr

Tryckt bok: 275 kr

“D.29 S. Mich. Dag, strömoln lugnt, voro Rydberg och Hulda i Norunga kyrka. Jag ämnade äfven gå dit, men som vi hafva alltför lång kyrkväg att gå, och sedan i svettigt tillstånd sitta i kyrkan flera timmar, afstod jag derifrån. På e. in. var Pet. Olofsson här.”

Gammalt möter nytt på den nutida Kopparbergs marknad som infaller vid Mickelsmäss

SKÖRDEFESTEN MICKELSMÄSS

På Mikaeli, Mikaeldagen, började höstens ”räpp”, en benämning som kan översättas med ett kvartal. Dagen räknades som vinterhalvårets första dag och tillägnades ärkeängeln S:t Mikael som på medeltida kyrkmålningar ofta framställs som drakdödare och själavägare med sina attribut svärdet och vågen. Med svärdet stred han i det godas tjänst mot Djävulen och ondskan. Med vågen för han själarna till Gud efter döden eller väger dem på sin våg vid domedagen. På runstavar – kalenderstavar – symboliseras ofta Mikaelidagen med en våg.

I bondesamhället tillmättes dagen stor betydelse och Mickelsmäss var en av de viktigare högtiderna på året. Det var då man åter fick tända ljus om kvällarna. Det var också den dag då boskapen togs hem från fäbodarna och skörden skulle vara avklarad. Nu inföll årets enda möjlighet för tjänstefolk att flytta och byta anställning. Dagen är också känd som höstens stora marknadsdag. 

Fäbodflyttning. Gagnef socken, Dalarna. Fotograf okänd, Nordiska museet

I norra Sverige, där fäbodväsendet präglade årets växlingar, innebar Mikaelidagen fest. Det omvittnas att när korna togs hem, pryddes de med blommor, färggranna tofsar och vallpigorna blåste vallåtar i hornen.

För att inte väcka de övernaturliga väsendena, till exempel maran, måste djuren föras in i ladan under tystnad. Om maran märkte att djuren kom in i lagården, fanns det risk att hon red djuren så att de blev sjuka och dog. Människor föreställde sig att maran var ett väsen som kunde rida både djur och människor om natten och göra dem sjuka. Härav kommer uttrycket ”mardröm”. Även skogsrået ansågs hotfullt mot djuren.

Vid Mickelsmäss skulle skörden vara bärgad. Dagen ansågs också vara bra för att ta väderspådomar och den kommande vintern kunde förutsägas: Om vinden blåser från ett visst väderstreck, kommer vinden också under vintern blåsa i samma riktning. Vädrets karaktär denna dag förutspådde även fodertillgången: Blåser den bort, blir det foderbrist. Om man vill förutsäga fodertillgången kan man lägga en halmviska utomhus.

I Bergslagens brukssamhälle Kopparberg samt i uppländska Örsundsbro hålls minnet av helgens traditioner och betydelse levande genom årligen återkommande marknad i samband med Mickelsmäss. Även i Skåne, till exempel i Eslöv, Sjöbo och Helsingborg, firar man detta med marknader men här heter det “Mikaelimarknad”.

Dagen är ursprungligen en katolsk hyllningsdag för ärkeängeln Mikael som började firas i Rom på 400-talet.

 

Betygsätt sidan!

Kommentera

Berätta vad vi kunde göra bättre. Lämna gärna din email adress

HAR DU LÄST DEN HÄR?

INSTALLERA APPEN

NU FINNS HEMSIDAN SOM APP!

Ladda ner appen så får du berättelserna direkt i din telefon och dessutom får du ladda ner e-boken

MÖRDARE-STAFVA

gratis.

I appen läser du berättelserna enklare och har dem alltid tillhands.

Klicka på symbolen nedan för att ladda ner och installera appen.

 

KONTAKTA MIG!

Har du frågor? Vill du föreslå en berättelse? Har du uppgifter som kan förbättra berättelserna? Vill du ha hjälp med släktforskning?

Kontakta mig då genast!

ORIGINAL

MORD

FATTIGDOM