“D. 17 O. Klart, på m. 12 gr. värme. Vid m. t. 18 gr. v. i skuggan. Rydberg var i Wårgårda med timmer åt Herr Jonas Andersson. Jag var ute och plockade blåbär. På afton regn. Kl. 8 på afton höll det upp då jag gick till J. Bengtsson i Norunga Klockareg. med ett bref från Rydberg, och kom hem först kl. 11.
“
(Titelbilden föreställer stenbro Nårunga)
◊◊◊—————◊◊◊
Nårunga bron över Säveån vid Häradsvad
Bron går över Säveån vid Häradsvad i Nårunga socken, och är numera till för biltrafiken. Det är en valvbro i tre spann varav de två västligaste finns med på den ursprungliga ritningen från 1891.
Det mindre valvet i öster tillkom efter dispyt med ortsbefolkningen. Vid bron fanns en fallfärdig gammal kvarn, som var i bruk till slutet av 1850-talet. Det var mjölnaränkan, Klara som tog hand om kvarnen. Hon ville inte att det endast skulle byggas två valv, för det skulle innebära att hennes vattenfåra till kvarnen försvann. Klara ville inte att alla chanser till uppbyggnad och användning av kvarnen skulle förstöras. Resultatet blev att bron byggdes med ett tredje något mindre valv, och därmed var “Klaras åra” räddad.
Stenbro över Säveån vid Häradsvad byggd 1905-1906. Foto Gustaf Ewald. Vänersborgs Museum
Bron byggdes under åren 1905-1906. När man skulle bygga den så behövde man sen för at göra stenblock. Man tog då all sten man kunde finna i området och för att få dit den efterfrågade mängden, fick lokalbefolkningen hjälpa till med häst och vagn som transportmedel. Något som de givetvis inte gjorde utan betalning.
Vägen över bron byggdes med statsbidrag och sedan fick varje socken vara med och betala sin del. Bron var från början smalare men har under senare år blivit utbyggd. Den förstärktes 1969 med nya kantbalkar och räcken.